miércoles, 12 de diciembre de 2007

PER UNA RATLLA DISCONTINUA

L'exalcalde de Dosrius reclama un accés millor cap a la seva gasolinera des de la nova carretera

el reportatge

LLUÍS MARTÍNEZ. Dosrius
més o menys segura? Si bé refer la carretera de Dosrius havia de servir per augmentar-ne la seguretat, els vehicles corren més que abans. També s'hi han prohibit els girs cap a l'esquerra, però els conductors ho ignoren i, segons Lluís Homs, s'incrementa el risc d'accidents.
La població de Dosrius va estrenar carretera l'estiu passat i posava fi així a una demanda històrica del municipi. La via –la B-510, de 3,5 quilòmetres– és ara més ampla, té uns revolts més suaus i tres rotondes que han millorat els accessos als polígons industrials i a les finques al llarg del traçat, i l'han fet més segura per als nombrosos conductors que la fan servir diàriament per sortir i entrar del poble. Però tot i els avantatges evidents, l'exalcalde convergent de Dosrius, Lluís Homs, se sent indignat i ignorat pels responsables de l'obra, que ha costat prop de 3,6 milions d'euros.
La gasolinera d'Homs, l'única que hi ha al municipi, està situada a mig quilòmetre del nucli de Dosrius, i ara no té accés directe pels conductors que van en direcció a Argentona. Ja ho va intuir quan s'hi feien els treballs, perquè en lloc d'una ratlla discontínua –com hi havia fins aquell moment–, els operaris n'havien pintada una de contínua de color groc que prohibia el gir cap a l'esquerra, i un cop acabada l'actuació, la situació ja era irreversible. «La crispació dels veïns està a flor de pell perquè no poden entrar a la gasolinera com sempre», admet l'exalcalde. Els clients han d'anar fins a una rotonda i allà girar cua per accedir a l'estació de servei. A la sortida, la maniobra que s'ha de seguir és anar en direcció a Dosrius i en una altra rotonda canviar de sentit. «Per entrar-hi han de recórrer un quilòmetre i mig i molts ja opten per omplir el dipòsit de camí cap a Mataró», diu.
De res han servit les 1.800 firmes que va recollir en contra de la nova entrada a la gasolinera ni les reiterades entrevistes que ha sol·licitat amb la direcció general de Carreteres. Però deixant de banda el perjudici en el negoci, Homs assenyala que tot i la prohibició, els conductors prefereixen girar cap a l'esquerra i ignorar que hi ha una ratlla contínua per entrar a l'estació de servei. «Haurem d'esperar que hi hagi morts perquè algú hi faci alguna cosa?», es pregunta Lluís Homs. De fet, fa unes setmanes ja hi va haver un primer accident greu perquè un conductor que va ignorar la prohibició i es va encastar amb dos cotxes. La solució, segons Homs, ja era al projecte inicial, però en el definitiu s'ha eliminat. A l'altura de la gasolinera, s'havia de fer un tercer carril central amb un senyal de stop perquè els cotxes poguessin accedir a l'estació amb més seguretat. El cert és que el nou carril no hi és però sí que se n'ha fet un de desacceleració, i Homs no ho comprèn. «No entenen que això no és una benzinera de carretera, sinó del poble», defensa.
L'alcalde actual, Josep Jo (PSC), explica que la demanda d'Homs també l'ha feta l'Ajuntament però admet que la Generalitat, que és qui va fer l'obra, «va donar poc joc al consistori». Malgrat això, per la direcció general de Carreteres, habilitar-hi un carril central és del tot innecessari perquè «el projecte de condicionament ja proporciona una solució convenient per accedir en condicions de comoditat i seguretat a la benzinera».
NOTA : Doncs com usuari de la benzinera,reconec que afecta l'acces actual al volum de negoci de la benzinera, jo personalment alguns matins parava per fer benzina i aprofitava per agafar el diari,ara no faig la volta,nomes paro al vespre per agafar el pa,i no sempre.Ha sigut un greu perjudici per els propietaris,i de rebot per els usuaris.De les 1800 firmes, una era la meva.
¿Pero 1800 firmes es poden convertir en una manifestació de 1800 persones?La Crispació dels veïns queda un cop mes en fum.¿quin pas mes donara el Sr. Homs per pal.liar la crispacio veïnal?