jueves, 27 de septiembre de 2007

Felicitats a l'independent AM2000 pel Geriatric.

Maresme. Arenys de Munt farà un geriàtric nou a Can Xicoi i habilitarà l'edifici de l'actual com a casal de la gent gran L'Ajuntament farà una concessió a una empresa privada per construir el centre

LL.M.. Arenys de Munt .
La residència d'avis Verge del Remei d'Arenys de Munt es traslladarà a un edifici nou situat a Can Xicoi. El centre, l'únic públic que hi ha al poble, disposa ara d'unes instal·lacions que fa temps que havien quedat obsoletes i que havien estat objecte de crítiques per part dels jubilats. La intenció ara és substituir l'equipament per un de nou i que sigui una empresa privada qui s'encarregui de la gestió i la construcció del geriàtric. Un cop quedi buit el centre, l'Ajuntament hi habilitaria un casal per a la gent gran.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora (AM2000), assegura que fa temps que manté trobades amb empreses que estarien disposades a tirar endavant el projecte. «L'Ajuntament està enllestint ara un estudi de viabilitat i un cop fet elaborarem un plec de condicions perquè els diferents operadors facin les ofertes», assenyala. El futur geriàtric es construirà en una parcel·la d'uns 2.000 metres quadrats situat a la zona de Can Xicoi, a l'entrada del municipi. La previsió del govern municipal és fer un centre amb capacitat per a uns 60 residents i algunes per a centre de dia.
Mora admet la necessitat de disposar d'un nou equipament, amb tots els serveis i més modern perquè les instal·lacions actuals, situades al bell mig d'Arenys de Munt, a la Riera, fa temps que han quedat obsoletes. De fet, la segona tinent d'alcalde, Rosa Albiol (PSC), assenyala que el geriàtric no compleix actualment la normativa per manca d'espai. «No es tracta ara d'augmentar el nombre de places sinó de substituir les actuals i construir-les en un espai immillorable», hi afegeix Albiol. L'alcalde assegura que el cost del projecte de construcció de la nova residència oscil·larà entre els 2,5 i els 3 milions d'euros i que la previsió és que les obres puguin començar el 2008.
UN CASAL D'AVIS Carles Mora també va anunciar que un cop quedin buides les instal·lacions antigues del geriàtric, l'Ajuntament estudiarà habilitar-hi un casal de tres plantes per a la gent gran. «El local que ara tenim és molt petit i només hi caben unes 30 persones, per un col·lectiu cada cop més nombrós», defensa.
NOTA : Som del Poble en el seu programa de govern volia fer el mateix i de la mateixa forma.Això es fer les coses bé per el bé de la gent gran,i amb un cost molt baix per les arques municipals.Senyor Alcalde de Dosrius prengui nota

lunes, 24 de septiembre de 2007

LA CANTERA DEL FAR PER LLEI NECESSITA L'AUTORITZACIÓ AMBIENTAL¿LA COMPLEIX?

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
DOGC núm. 4801 - 17/01/2007

[Sumari Índex del sumari Diaris Oficials disponibles Inici]

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE
ANUNCI d'informació pública sobre la sol·licitud d'autorització ambiental per adequar al sistema de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, una activitat d'extracció de granit i fabricació d'àrids per a la construcció i obra pública al terme municipal de Dosrius. (Pàg. 1804)

ANUNCI
d'informació pública sobre la sol·licitud d'autorització ambiental per adequar al sistema de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, una activitat d'extracció de granit i fabricació d'àrids per a la construcció i obra pública al terme municipal de Dosrius.
En compliment del que disposa l'article 4.2.b) del Decret 50/2005, de 29 de març (DOGC núm. 4353, de 31.3.2005), se sotmet a informació pública la sol·licitud d'autorització ambiental amb l'Avaluació ambiental verificada per adequar al sistema de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental (DOGC núm. 2598, de 13.3.1998), l'activitat d'extracció de granit i fabricació d'àrids per a la construcció i obra pública el titular de la qual és l'empresa KM-5 International, SL, emplaçada a Paratge Can Batlle, al terme municipal de Dosrius.
La documentació està a disposició del públic, en hores d'oficina, a les dependències de l'Equip de Suport del Procés d'Adequació de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, av. Diagonal, 523-525, planta baixa, 08029 Barcelona, durant el termini de vint dies hàbils.
Així mateix, i amb la sol·licitud prèvia per escrit, la documentació també es pot consultar, durant el mateix termini i en hores d'oficina, a les dependències de l'oficina de gestió ambiental unificada (OGAU) dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la demarcació territorial que correspongui.
Durant aquest termini de 20 dies s'admetran totes les al·legacions que s'hi presentin per escrit.
Barcelona, 21 de desembre de 2006
Maria Comellas i Doñate
Directora general de Qualitat Ambiental
(06.355.048)
NOTA : l'AJUNTAMENT DE DOSRIUS QUE SOL DIR ALS CIUTADANS QUE ELLS NO TENEN COMPETENCIA,HA EMES L'INFORME FAVORABLE PER QUE LA CANTERA tingui l'autoritzacio ambiental, LA PREGUNTA ES :
¿PERQUE NO HA FET L'INFORME DE " NO FAVORABLE"? ¿HA TINGUT EN COMPTE LA OPINIÓ DELS VEÏNS AFECTATS ABANS D'EMETRE L'INFORME FAVORABLE?¿PERQUE? ANEU A L'AJUNTAMENT A DEMANAR EXPLICACIONS.

viernes, 21 de septiembre de 2007

AVANTPROJECTE DE LLEI,QUE S'APLICARA A LA CANTERA DEL FAR


Versió 5 23.07.07 Avantprojecte de llei ../2007, de prevenció i control ambiental de les activitats
L’article 46 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de vetllar per a la protecció del medi ambient per mitjà de l’adopció de polítiques públiques basades en el desenvolupament sostenible i la solidaritat intergeneracional. Afegeix que les polítiques mediambientals s’han de dirigir especialment a la reducció de les diferents formes de contaminació, la fixació d’estàndards i de nivells mínims de protecció, l’articulació de mesures correctives de l’impacte ambiental, la utilització racional dels recursos naturals, la prevenció i el control de l’erosió i de les activitats que alteren el règim atmosfèric i climàtic, i el respecte als principis de preservació del medi.
D’acord amb aquestes previsions, l’article 144.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que corresponen a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció. S’afegeix que aquesta competència inclou en tot cas, entre d’altres, la prevenció, la restauració i la reparació de danys al medi ambient, la regulació de l’ambient atmosfèric i de les diverses formes de contaminació i l’establiment d’altres instruments de control de la contaminació.
La Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental va establir a Catalunya el model de prevenció i control integrats de la contaminació instaurat per la Directiva 96/61/CE, del Consell, de 24 de setembre de 1996, relativa a la prevenció i control integrats de la contaminació (IPPC).
Amb posterioritat a l’entrada en vigor i aplicació de la Llei 3/1998 s’han produït modificacions puntuals d’algunes de les seves determinacions per l’entrada en vigor i aplicació de la Llei 16/2002, d’1 de juliol, de prevenció i control integrats de la contaminació, que incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva europea IPPC amb caràcter de legislació bàsica.
Versió 5 23.07.07
En idèntic sentit s’han produït modificacions puntuals d’algunes de les seves determinacions per l’entrada en vigor i aplicació de la Llei 6/2001, de 8 de maig, reguladora del sistema d’avaluació d’impacte ambiental, igualment amb caràcter de legislació bàsica de l’Estat, modificada per la Llei 9/2006, de 28 d’abril, d’avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient.
També amb posterioritat a l’entrada en vigor i aplicació de la Llei 3/1998 s’han introduït modificacions puntuals amb l’entrada en vigor i aplicació de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, reguladora dels drets d’accés a la informació, de participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient.
És, per tant, que per imperatiu legal cal modificar la Llei 3/1998 per tal d’adequar-la a la normativa estatal, i al mateix temps incorporar-hi d’altres requeriments derivats de les modificacions de la legislació ambiental. Aquesta voluntat integradora amb la legislació bàsica estatal, que en molts aspectes és molt reglamentista, comporta que els temes que desenvolupa aquesta Llei tinguin un grau de continguts procedimentals superiors als que semblarien propis d’una llei.
D’altra banda, l’aplicació de la Llei 3/1998 ha evidenciat la dificultat d’interpretació d’alguns dels seus preceptes així com la complexitat del procediment d’intervenció administrativa per a determinades categories d’activitats. La modificació de la Llei persegueix també, doncs, la racionalització i simplificació dels procediments i la correcció de les determinacions que han generat dubtes i han originat pràctiques de gestió clarament millorables.
És notori que, des de la societat, els sectors empresarials i els àmbits tècnics i professionals implicats en una Llei tan eminentment procedimental com aquesta, es demana un canvi i una millora per una major simplificació, racionalització i homogeneïtzació de la intervenció de les administracions competents, per la qual cosa un objectiu fonamental en la seva formulació és establir clarament que la responsabilitat de la instal·lació, de l’obertura i del funcionament de les activitats és
2 Versió 5 23.07.07
una obligació que correspon assumir tant als seus titulars i tècnics responsables de la instal·lació com als que han de controlar el seu funcionament.
Les administracions competents no han de substituir la responsabilitat que han d’assumir els agents que realment han de respondre del procés de redacció del projecte, de la instal·lació i posada en funcionament d’aquestes activitats, complint el principis de seguretat i de màxima reducció de consums de recursos i d’afectació al medi ambient. Una major intervenció preventiva de l’Administració, en molts casos, no ha estat l’única garantia per evitar el funcionament irregular d’una activitat o instal·lació, ni de l’existència d’episodis negatius que afecten el medi ambient en el funcionament d’aquestes.
Els objectius exposats s’han de valorar en funció de la potencial incidència mediambiental de les activitats, que ha de comportar una graduació en la intervenció preventiva de l’Administració segons el risc potencial de cada activitat. Es requereix doncs una major implicació de l’Administració en la prevenció i els controls de les activitats subjectes a les directives europees o de les que resulta obligatori, perquè així ho disposa la legislació bàsica estatal mateixa, o pel seu nivell de possible incidència ambiental, ja que la responsabilitat de les activitats que tenen un nivell baix d’incidència mediambiental potencial s’ha d’assumir amb major grau per part dels titulars i els agents responsables de la seva instal·lació i obertura, de manera que permeten un règim administratiu de comunicació més simplificat per a la seva instal·lació, obertura i normal funcionament, sense que en cap cas comporti el risc d’una major afecció al medi ambient i a les persones.
La resposta a la demanda d’una major simplificació, racionalització i homogeneïtzació de la intervenció de les administracions competents, comporta que aquesta Llei es defineixi de manera indefectible per un model procedimental d’intervenció integral de les matèries mediambientals, deixant a la regulació procedimental existent de règim local i sectorial la resta de matèries de competència municipal en l’obertura i instal·lació de les activitats. Aquesta opció de la Llei de regular, únicament, aspectes ambientals s’ha d’assumir sense perdre el concepte
3 Versió 5 23.07.07
d’intervenció simultània del conjunt de competències municipals sectorials que es puguin tramitar conjuntament amb la llicència ambiental municipal, òbviament diferenciada de les activitats subjectes al règim de comunicació ambiental.
Aquesta Llei manté la tradicional assignació de competències en matèria d’intervenció mediambiental, d’acord amb el principi de proximitat i subsidiarietat, i respectant l’àmbit d’intervenció en les matèries pròpies d’incidència en l’àmbit local, i assigna la gran majoria d’activitats subjectes a la intervenció preventiva mediambiental a l’exclusiva intervenció i autorització municipal, reservant a la Generalitat de Catalunya, l’autorització de les activitats que afectades per les diferents directives europees, requereixen un major control i seguiment mediambiental, a escala autonòmica, estatal i europea, i, a més, perquè s’ha determinat que resten en tots els supòsits subjectes a l’avaluació d’impacte ambiental que té assignat l’òrgan ambiental de la Generalitat de Catalunya, garantint però, en tots els casos, la intervenció de l’Administració local en els àmbits ambientals de la seva competència.
Pel que fa al règim d’inspecció, sancions, responsabilitats i execució forçosa, es mantenen el principis establerts en la Llei 3/1998, de 27 de febrer, a l’entendre que aquesta Llei és fonamentalment procedimental i no contempla aspectes materials que desenvolupen les respectives legislacions mediambientals sectorial en matèria d’aigua, residus i sòls contaminats o de protecció de l’ambient atmosfèric, i en conseqüència, estableix un règim d’inspecció, sancions, responsabilitats i execució forçosa sobre la matèria procedimental d’autoritzacions i controls, i remeten al règim sancionador, d’execució forçosa i de responsabilitat de la legislació i normativa específica del medi afectat, pel que fa als supòsits en què s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones.
S’exceptua, però, d’aquest criteri el règim sancionador que afecta les activitats subjectes a la legislació bàsica estatal en matèria de prevenció i control integrats de la contaminació, ja que aquesta legislació determina un règim procedimental i
4 Versió 5 23.07.07
material que inclou els supòsits en què s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones.
D’acord amb els principis exposats i els objectius d’adequació a la legislació bàsica de l’Estat i de millora dels règims de prevenció i control establerts per la Llei 3/1998, aquesta Llei estableix les modificacions substancials següents:
Es manté la classificació de les activitats en tres categories atenent a la seva incidència potencial sobre el medi ambient i la població, es modifica, però, la relació d’activitats dels annexos, de manera que a l’Annex I s’inclouen totes les activitats sotmeses tant al règim d’autorització ambiental com al règim d’avaluació d’impacte ambiental.
Per tal de mantenir el règim legal diferenciat de les activitats regulades en la Directiva 96/61/CE IPPC i a la Llei 16/2002, l’Annex I es divideix en tres subannexes:
- Annex I.1 que inclou únicament les activitats especificades en la Llei 16/2001, modificada per la Llei 9/2006, de l’Estat.

- Annex I.2 que inclou les activitats sotmeses a declaració d’impacte ambiental per l’òrgan ambiental competent del Departament de Medi Ambient i Habitatge, de conformitat amb la Llei 6/2001, d’avaluació d’impacte ambiental, i amb les posteriors modificacions legislatives.
Així mateix, aquest annex defineix els llindars per determinar quines de les activitats de l’Annex II de l’esmentada Llei s’han de sotmetre en tots el casos a l’avaluació d’impacte ambiental.
- Annex I.3 que inclou les activitats que s’han de sotmetre a declaració d’impacte ambiental però que als efectes d’integrar i simplificar les diferents intervencions administratives concurrents per a la seva obertura, no estan subjectes a l’autorització ambiental integrada. La intervenció ambiental es du a terme mitjançant la declaració d’impacte ambiental que s’integra en l’autorització de l’òrgan competent per raó de la matèria substantiva, d’acord amb el que s’estableix en la secció primera del Capítol IV del Títol II .
5 Versió 5 23.07.07
Amb la predeterminació de les activitats que s’han de sotmetre obligatòriament al sistema d’avaluació d’impacte ambiental s’evita el procediment de consulta prèvia respecte a les activitats que figuren en l’Annex II de la Directiva europea i de la Llei 6/2001 citada, amb la consegüent simplificació dels tràmits i dels terminis. Tot i això resten sotmeses al procediment de consulta prèvia aquelles activitats que poden necessitar l’aplicació del sistema d’avaluació d’impacte ambiental no per raó de la seva naturalesa o magnitud sinó per causa del seu emplaçament en zona especialment vulnerable que requereix una avaluació prèvia cas per cas.
- En l’Annex II s’inclouen totes les activitats que per la seva incidència ambiental s’han de sotmetre obligatòriament al règim de llicència ambiental, d’estricta competència municipal. Se suprimeix la subclassificació d’aquest Annex i, en conseqüència, la intervenció preceptiva de l’Administració de la Generalitat en el règim de prevenció i control d’aquestes activitats. Es manté únicament la participació de l’Administració de la Generalitat en el procediment mitjançant informe sectorial ambiental quan sigui preceptiu, així com quan ho sol·liciti l’ajuntament en els supòsits que es determini reglamentàriament.

Es modula, també, la intervenció de l’Administració comarcal que ha de donar la suficiència tècnica i jurídica als ajuntaments, i mantenint un alt grau d’autonomia als ajuntaments per definir la seva relació amb l’entitat comarcal.
En l’Annex III s’inclouen les activitats que per raó de la seva baixa incidència ambiental se sotmeten al règim de comunicació, sense la possibilitat de sotmetre aquestes activitats a un règim de llicència ambiental, i reforçant les garanties que asseguren el compliment dels requeriments ambientals sota la responsabilitat dels titulars, dels promotors i dels tècnics. Es preveu que les activitats dels annexos II i III s’ajustaran reglamentàriament amb caràcter general en funció de l’aplicació i les incidències que es produeixin en la posada en funcionament de les activitats sotmeses al règim de comunicació.
6 Versió 5 23.07.07
En l’articulat de la Llei s’estableixen supòsits específics d’activitats que per les seves característiques, especificitats i nivells d’intervenció sectorial, la intervenció en matèria ambiental s’efectua de manera integrada amb l’autorització substantiva de l’Administració competent en la matèria sectorial. D’aquesta manera, les activitats extractives o els parcs eòlics de l’Annex I.3 d’aquesta Llei, únicament estaran subjectes a l’avaluació d’impacte ambiental, que en el seu cas incorporarà el Pla de restauració, i les condicions i prescripcions tècniques mediambientals, que es tramitaran simultàniament amb l’autorització de l’Administració competent en matèria de mines o d’energia i s’incorporaran en aquesta última autorització.
En sentit idèntic les activitats recreatives de l’Annex II sotmeses a llicència especifica sectorial sobre policia de l’espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, l’informe mediambiental integrat municipal amb les condicions i prescripcions tècniques mediambientals, s’incorporaran a la resolució municipal sectorial, sense una resolució expressa ambiental. Així mateix, es delega en la regulació d’ordenances municipals la possibilitat de sotmetre algunes d’aquestes intervencions preventives al règim de comunicació, en funció de la seva ubicació, característiques ambientals del medi receptor, etc., garantint sempre el compliment de la normativa sectorial ambiental.
Finalment, es reformulen els règims en matèria de protecció de la salut i de prevenció i de control de les activitats en matèria de protecció contra incendis.
Pel que fa a la protecció de la salut es remarca el fet que la regulació d’aquesta Llei es limita estrictament a preveure la incidència que les emissions contaminants de les activitats pot tenir sobre la població i que es refereix als objectius i les normes de qualitat del medi (nivells d’immissió) inclosos en la legislació i en l’aplicació de les millores tècniques disponibles.
Pel que fa a la necessitat de disposar d’un procediment que garanteixi a l’administrat i als òrgans competents la intervenció i resolució en matèria de prevenció d’incendis de la Generalitat i dels ajuntaments, i que desenvolupi la legislació d’ordenació de
7 Versió 5 23.07.07
l’edificació i el codi tècnic de l’edificació i de seguretat contra incendis en l’obertura d’activitats a Catalunya, s’articula en aquesta Llei, de manera provisional, la regulació competencial i procedimental en matèria de prevenció d’incendis, mentre no es disposi del desenvolupament legislatiu o reglamentari propi d’aquesta matèria, i que s’integri en un mateix procediment de règim local que articuli el conjunt d’altres competències que en l’àmbit de les activitats econòmiques estan atribuïdes per la legislació sectorial a l’Administració local.
TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS
Article 1
Objecte
Aquesta Llei té per objecte establir un sistema d’intervenció administrativa i, en el seu cas, d’avaluació d’impacte ambiental de les activitats amb incidència ambiental on es tindran en consideració, conjuntament, les afeccions sobre el medi ambient i les persones.
Article 2
Finalitats
Les finalitats d’aquesta Llei són:
a) Assolir un nivell alt de protecció de les persones i del medi ambient en el seu conjunt, per garantir la qualitat de vida, mitjançant la utilització dels instruments necessaris que permetin prevenir, minimitzar, corregir i controlar la contaminació.
b) Afavorir un desenvolupament sostenible mitjançant un sistema d’intervenció administrativa ambiental que harmonitzi el desenvolupament econòmic i social amb la protecció del medi ambient.
c) Contribuir a fer efectius els criteris d’eficiència i servei al ciutadà en la instrucció dels procediments administratius, i garantir la col·laboració i la coordinació de les administracions públiques que hi han d’intervenir.

Article 3
8 Versió 5 23.07.07
Àmbit d’aplicació
3.1 Queden subjectes a aquesta Llei totes les activitats de titularitat pública i privada emplaçades a Catalunya i que es relacionen en els annexos d’aquesta Llei, amb les determinacions de l’article 7.
3.2 No estan incloses en els procediments d’intervenció d’aquesta Llei les activitats o la part de les activitats o de les seves instal·lacions utilitzades per a la investigació, el desenvolupament i l’experimentació de nous productes i processos. En tot cas l’exercici d’aquestes activitats haurà de ser comunicat amb caràcter previ a l’Administració competent, segons els annexos d’aquesta Llei, de la manera que es determini reglamentàriament.
Article 4
Definicions
Als efectes d’aquesta Llei, s’entén per:
a) Autorització o llicència ambiental: la resolució de l’òrgan competent de l’Administració de la Generalitat o de l’entitat local corresponent per la qual i als efectes de la protecció del medi ambient i de les persones, s’autoritzen una o vàries activitats ubicades en un mateix centre o establiment i que pertanyen a un mateix titular, amb subjecció a les condicions que calguin per garantir el compliment dels objectius i les disposicions d’aquesta Llei.
b) Activitat: explotació que es realitza en un determinat centre o establiment ramader, industrial, miner, comercial o de serveis i que està integrada per una o més instal·lacions.
c) Centre o establiment: conjunt d’edificacions, instal·lacions i espais que constitueixen una unitat física diferenciada i en el qual s’exerceixen una o més activitats per part d’un mateix titular.
d) Titular: persona física o jurídica que exerceix o posseeix una o vàries activitats en un mateix centre o establiment, o bé que, per delegació, ostenta un poder econòmic determinant sobre l’explotació tècnica de l’activitat o activitats.
e) Intervenció sectorial: intervenció administrativa d’autorització, comunicació, control o registre als quals estigui sotmesa una activitat de les regulades en aquesta Llei, de conformitat amb un ordenament jurídic diferent de l’ambiental, en particular

9 Versió 5 23.07.07
la intervenció urbanística, industrial, sanitària, laboral, comercial, i de pública concurrència.
f) Modificació substancial: qualsevol modificació realitzada en una activitat o instal·lació que, en aplicació dels criteris establerts a l’article 51 d’aquesta Llei, pugui tenir repercussions perjudicials o importants per a les persones o el medi ambient i, en tot cas, les modificacions o les ampliacions que impliquin un canvi del codi en el qual hagi estat classificada l’activitat, tant si aquest canvi es produeix en relació amb el mateix annex o a un annex diferent.
g) Modificacions no substancials, que poden ser:
g.1) Modificació no substancial de les característiques o del funcionament d’una activitat o instal·lació que, en aplicació dels criteris establerts a l’esmentat article 51, tot i tenir conseqüències previsibles per a les persones o per al medi ambient no pot ser qualificada de substancial.
g.2) Modificació no substancial de les característiques o del funcionament d’una activitat o instal·lació que no té conseqüències previsibles per a les persones ni per al medi ambient.
h) Contaminació: la introducció directa o indirecta, mitjançant l'activitat humana, de substàncies, vibracions, radiacions, calor o soroll en l'atmosfera, l'aigua o el sòl que puguin tenir efectes perjudicials per a la salut humana o per al medi ambient, o que puguin causar danys als béns materials, deteriorar o perjudicar el gaudi o altres usos legítims del medi ambient.

i) Substància: els elements químics i els seus compostos amb excepció de les substàncies radioactives i dels organismes modificats genèticament.
j) Emissió: l'expulsió a l'atmosfera, a l'aigua o al sòl de substàncies, vibracions, radiacions, calor o soroll procedents de forma directa o indirecta de fonts puntuals o difuses d’una activitat.
k) Valors límit d’emissió: la massa o l’energia expressada en relació amb determinats paràmetres específics, la concentració o el nivell d’una emissió el valor de la qual no ha de superar dins d’un o varis períodes determinats.
l) Normes de qualitat ambiental: el conjunt de requisits establerts per la normativa aplicable que han complir-se en un moment donat en un entorn concret o en una part determinada d’aquest.

10 Versió 5 23.07.07
m) Paràmetres o mesures tècniques equivalents: paràmetres o mesures de referència que, amb caràcter supletori o complementari, s’apliquen quan les característiques de l’activitat no permeten una determinació adequada de valors límit d’emissió.
n) Millors tècniques disponibles: la fase més eficaç i avançada de desenvolupament de les activitats i de llurs modalitats d'explotació, que demostri la capacitat pràctica de determinades tècniques per constituir, en principi, la base dels valors límit d'emissions destinats a evitar o, si això no fos possible, reduir en general les emissions i llur impacte en el conjunt del medi ambient. A aquests efectes, s'entén per:
1) Tècniques: la tecnologia utilitzada juntament amb la manera en què la instal·lació estigui dissenyada, construïda, mantinguda, explotada i paralitzada.
2) Tècniques disponibles: les tècniques desenvolupades a una escala que en permeti l'aplicació en el context del sector industrial corresponent en condicions econòmicament i tècnicament viables, prenent en consideració els costos i els beneficis sempre que el titular pugui tenir-hi accés en condicions raonables.
3) Tècniques millors: les tècniques més eficaces per assolir un alt nivell general de protecció del medi ambient en el seu conjunt.
o) Avaluació ambiental: l'anàlisi dels efectes i els resultats mediambientals de l'activitat feta, que comprengui la descripció i, específicament, les instal·lacions, les matèries primeres i auxiliars, els processos, els productes i el consum de recursos naturals i energia, i les emissions de tota mena i llurs repercussions en el medi considerat en conjunt.
p) Accident greu: un fet, com ara una emissió, un incendi o una explosió importants, que resulti d'un procés no controlat durant el funcionament de qualsevol establiment al qual siguin aplicables les disposicions relatives a accidents majors, que comporti un perill greu, sigui immediat o diferit, per a la salut humana o el medi ambient, dins o fora de l'establiment, i en el qual intervinguin una o diverses substàncies perilloses.
q) Acord voluntari: és l'acord subscrit entre l'Administració ambiental competent i el titular d’una activitat o els representants d'un sector industrial determinat, segons el qual ambdues parts es vinculen voluntàriament per al compliment d'uns objectius

11 Versió 5 23.07.07
quantificats de qualitat ambiental, adoptant, si s’escau, paràmetres o mesures tècniques equivalents i que, en tot cas, apliquin les millors tècniques disponibles.
r) Activitat de caràcter temporal: unitat tècnica destinada a l’exercici d’una activitat classificada en els annexos d’aquesta Llei que s’instal·la en un emplaçament determinat de manera autònoma i independent per un període de temps concret no superior a dos anys, a la fi del qual cessa definitivament l’activitat.
s) Instal·lació mòbil: unitat tècnica no fixa destinada a l’exercici d’una activitat continuada però de caràcter itinerant, sempre que la durada d’aquesta en un mateix emplaçament sigui inferior a dos anys.
t) Impacte ambiental crític d’una activitat : aquell impacte que suposa una vulneració de les normes de qualitat dels recursos naturals, com ara la superació dels nivells màxims d’immissió admissibles.
u) Impacte ambiental sever d’una activitat: l’impacte que suposa un deteriorament notable de la qualitat dels recursos naturals.
v) Impacte ambiental moderat d’una activitat: l’impacte que suposa una incidència poc notable sobre la qualitat dels recursos naturals.

w) Programa de vigilància ambiental: conjunt d’actuacions que permeten conèixer puntualment el compliment de les condicions i els requisits d’execució d’un projecte que s’han fixat en la declaració d’impacte ambiental.
x) Afecció a la salut de les persones: la incidència negativa que les emissions d’una activitat o conjunt d’activitats poden tenir sobre la salut individual o col·lectiva.
y) Públic: qualsevol persona física o jurídica, així com les seves associacions, organitzacions i grups constituïts de conformitat amb la normativa que els sigui d’aplicació.
z)Persones interessades:
a) Tota persona física o jurídica en la qual es doni qualsevol de les circumstàncies previstes en l’article 3.1 de la Llei 3/1992, de 26 de novembre, de Regim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú.
b) Qualsevol persona jurídica sense ànim de lucre que compleixi els requisits establerts en l’article 23, de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, reguladora dels drets d’accés a la informació, de participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient que incorporen les Directives 2003/4/CE i 2003/35/CE.
12 Versió 5 23.07.07
Article 5
Condicions generals de funcionament de les activitats
Els titulars de les activitats compreses en l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei les exerceixen, sota la seva responsabilitat, d’acord amb els principis següents:
a) Prevenir la contaminació, mitjançant l'aplicació de les mesures adequades i, en especial, de les millors tècniques disponibles.
b) Prevenir la transferència de la contaminació d'un medi a un altre.
c) Reduir la producció de residus mitjançant tècniques de minimització i, en la mesura que sigui possible, gestionar-los correctament, valoritzant-los i, en últim terme, efectuar la disposició del rebuig, de manera que s'eviti o se'n redueixi l'impacte en el medi ambient, d'acord amb el que estableix la legislació sectorial. d) Utilitzar l'energia, l'aigua i les matèries primeres de manera racional, eficaç i eficient.
e) Prendre les mesures que calguin per prevenir els accidents greus i limitar-ne els efectes.
f) Prendre les mesures que calguin perquè, en cessar l'exercici de l'activitat, s'eviti qualsevol risc de contaminació i perquè el lloc de l'activitat quedi en un estat satisfactori, de tal manera que l'impacte ambiental sigui el mínim possible respecte a l'estat inicial en què es trobava.
Article 6
Obligacions generals de les persones titulars de les activitats
6.1 Les activitats objecte d'aquesta Llei i les instal·lacions que hi estiguin vinculades han d'ésser projectades, instal·lades, utilitzades, mantingudes i controlades de manera que s'assoleixin els objectius de qualitat ambiental i de seguretat que fixa la legislació vigent.
6.2 Als efectes d'aquesta Llei, les activitats i les instal·lacions que hi són vinculades compleixen les obligacions generals fixades a l'apartat 1 si són desenvolupades i utilitzades, respectivament, d'acord amb la finalitat i l'ús que els són propis i compleixen les condicions següents:
13 Versió 5 23.07.07
a) Que han estat projectades, instal·lades, controlades i es mantenen d'acord amb la reglamentació vigent i les instruccions de l'Administració competent, i, en absència de reglamentació o d'instruccions específiques, que s'ajusten a les normes tècniques de reconeixement general.
b) Que compleixen les condicions establertes per a l'autorització o la llicència, si aquestes són preceptives.
6.3 Els titulars de les activitats incloses en aquesta Llei han de:
a) Disposar de l’autorització, llicència ambiental o comunicació prèvia ambiental i del control inicial preceptiu.
b) Sotmetre l’autorització o llicència a la revisió periòdica establerta.
c) Complir les obligacions de control periòdic i de subministrament d’informació previstes per a l’autorització o llicència ambiental.
d) Comunicar a l’òrgan de l’Administració competent que hagi atorgat l’autorització o llicència ambiental qualsevol modificació, substancial o no, que es proposi realitzar en l’activitat, en els termes previstos per aquesta Llei.
e) Comunicar a l’òrgan de l’Administració competent que hagi atorgat l’autorització o llicència ambiental la transmissió de la seva titularitat.
f) Informar immediatament a l’òrgan de l’Administració competent que hagi atorgat l’autorització o llicència ambiental de qualsevol incident o accident que pugui afectar el medi ambient o les persones.
g) Prestar l’assistència i la col·laboració necessàries als qui realitzin les actuacions de control, vigilància i inspecció.
h) Complir qualsevol altra obligació establerta en aquesta Llei i en les altres disposicions que siguin d’aplicació.

Article 7
Règim d’intervenció administrativa
Les activitats subjectes a aquesta Llei i de conformitat amb l’Annex on estan incloses, queden sotmeses a les maneres d’intervenció administrativa que s’indiquen a continuació, tenint en compte allò que es determina en el seu Capítol IV del Títol II i la Disposició final primera.
14 Versió 5 23.07.07
7.1 L’Annex I comprèn les activitats que se subjecten al règims d’avaluació d’impacte ambiental i d’autorització ambiental integrada amb un procediment conjunt o a una autorització per raó de la seva matèria substantiva. Les activitats d’aquest Annex se subdivideixen, al mateix temps, en:
a) Annex I.1: activitats sotmeses al règim de prevenció i control integrats de la contaminació, de conformitat amb la Directiva 96/61/CE del Consell, de 24 de setembre de 1996, transposada per la Llei 16/2002, d’1 de juliol, o a les normes que les modifiquin o substitueixin, amb la conjunta avaluació d’impacte ambiental.
b) Annex I.2: inclou les activitats de l’annex II de la Directiva 337/85/CE d’impacte ambiental i de la Llei 6/2001 estatal bàsica que la incorpora, que per determinació dels llindars que s’estableix en el propi annex I.2 de la Llei s’han de sotmetre indefectiblement a declaració d’impacte ambiental, sense necessitat del procés de consulta prèvia. Les activitats que resten per sota dels llindars determinats en aquest annex seran les que consten en l’annex II que no estaran subjectes a la declaració d’impacte ambiental, amb l’excepció de determinades activitats que s’especifiquen en el propi annex II que per la seva especial ubicació o per determinades característiques s’han de sotmetre a un procediment de decisió prèvia sobre la necessitat d’efectuar la declaració d’impacte ambiental per part de l’òrgan ambiental competent, atenent en tot cas els criteris de l’annex IV de la Llei.

c) Annex I.3: inclou les activitats que tot i necessitar efectuar la declaració d’impacte ambiental, no estan subjectes a l’autorització ambiental. La intervenció ambiental es du a terme mitjançant la integració de la declaració d’impacte ambiental, els valors límits d’emissió associats, els controls i d’altres requeriments ambientals en l’autorització de l’òrgan competent per raó de la matèria substantiva, d’acord amb el que s’estableix en el secció primera del Capítol IV del Títol II d’aquesta Llei .
7.2 L’Annex II comprèn les activitats sotmeses al règim de llicència ambiental municipal.
7.3 L’Annex III comprèn les activitats subjectes al règim de comunicació prèvia. Els instruments de planejament o les ordenances municipals poden determinar que les activitats de l’annex II es sotmetin al règim de comunicació, sempre que aquestes activitats no estiguin sotmeses a declaració d’impacte ambiental, i garantint en tot
15 Versió 5 23.07.07
cas la intervenció preventiva o autorització de les administracions ambientals competents en els supòsits determinats en l’article 40 i 63 d’aquesta Llei.
7.4 Les competències en matèries mediambientals que corresponen als ajuntaments i a la Generalitat de Catalunya són les que es determinen en la normativa sectorial aplicable a cada matèria. Els ajuntaments, en tots els supòsits, tindran una intervenció preceptiva pel que fa a contaminació per sorolls, vibracions, escalfor, olors i suministrament d’aigua abocaments al sistema públic de sanejament o al clavegueram municipal.
Article 8
Els valors límit d’emissions i prescripcions tècniques de caràcter general
8.1 Els valors límit d’emissió i les prescripcions tècniques de caràcter general que fixa la legislació ambiental són aplicables a totes les activitats que són objecte d’aquesta Llei.
8.2 Per fixar el valor límit d’emissió d’una activitat determinada, cal tenir en compte:
a) Les condicions de qualitat del medi ambient potencialment afectat.
b) Les millors tècniques disponibles, amb caràcter preceptiu pel que fa a les activitats de l’annex I.1, i amb caràcter complementari pel que fa a les activitats dels annexos I.2, I.3 o II.
c) Les característiques de les activitats afectades.
d) Les transferències de contaminació d’un medi a l’altre.
e) Les substàncies contaminants.
f) Les condicions climàtiques generals i els episodis microclimàtics.
g) Els plans que, en el seu cas, s’hagin aprovat per donar compliment a compromisos establerts a la normativa comunitària o en tractats internacionals subscrits per l’Estat espanyol o per la Unió Europea.
h) La incidència de les emissions en el medi i les persones.
i) Els valors límit d’emissió fixats, en el seu cas, per la normativa en vigor en el moment de la intervenció administrativa.
8.3 Els valors límit d’emissió i les prescripcions tècniques es poden establir també en un acord voluntari subscrit entre l’Administració i el titular d’una activitat o un sector industrial determinat.
16 Versió 5 23.07.07
Article 9
Informació ambiental
9.1 El Departament de Medi Ambient i Habitatge que té assignada la competència en matèria de medi ambient ha de designar la unitat responsable d’informació ambiental, encarregada de gestionar la base de dades d’activitats ambientals i de satisfer el dret dels ciutadans a l’accés del medi ambient.
L’òrgan ambiental competent de l’Administració de la Generalitat i dels ens locals ha de disposar d’informació suficient sobre:
a) La qualitat dels recursos naturals i les condicions del medi ambient en l’àmbit territorial de Catalunya.
b) Els objectius i les normes de qualitat sobre el medi ambient i, especialment, sobre els nivells màxims d’immissió fixats legalment.
c) Les fonts d’emissió de contaminants, amb expressió del contingut de les resolucions d’autorització i de llicència ambiental.
d) Els nivells d’emissió i la resta de prescripcions tècniques establertes amb caràcter general i les millors tècniques disponibles que han servit de base per establir-los.
9.2 La informació indicada en l’apartat anterior constitueix, juntament amb la informació que ha d’aportar el promotor i els estudis de camp necessaris, la referència per els estudis d’impacte ambiental i per a l’avaluació ambiental de les activitats, és pública i es conté en una base de dades ambientals establerta amb la participació dels ens locals que han de tenir-hi lliure accés per exercir llurs competències.
9.3 Als efectes de l’apartat anterior i per tal de garantir l’accés a la informació ambiental, l’òrgan competent crearà els registres o llistats de la informació ambiental que estigui disponible amb indicacions clares sobre el lloc on pot trobar-se aquesta informació, i s’adoptaran les mesures per a la seva difusió progressiva.
Article 10
Ús de mitjans tècnics
1 Les relacions interadministratives, i les dels ciutadans i les ciutadanes amb les administracions ambientals, s’han de dur a terme amb tècniques i mitjans
17 Versió 5 23.07.07
electrònics, informàtics, telemàtics, amb respecte per les garanties i els requisits establerts per les normes de procediment administratiu.
2 S’han d’establir, per reglament, els sistemes de gestió i comunicació necessaris per fer efectiu l’ús dels mitjans tècnics i s’han de remoure els obstacles formals i materials que impedeixen o dificulten la seva implantació.
TÍTOL II
SISTEMES DE PREVENCIÓ I DE CONTROL
CAPÍTOL I RÈGIM D’AUTORITZACIÓ AMBIENTAL AMB AVALUACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL
SECCIÓ PRIMERA
OBJECTE I FINALITAT
Article 11
Activitats sotmeses a autorització ambiental
Es sotmeten a autorització ambiental de l’Administració de la Generalitat amb avaluació d’impacte ambiental les activitats que es relacionen a l’Annex I d’aquesta Llei.
Article 12
Finalitats de l’autorització ambiental
Les finalitats de l’autorització ambiental són:
a) Prevenir i reduir a l’origen les emissions a l’atmosfera, l’aigua i el sòl que produeixen les activitats corresponents, incorporar les millors tècniques disponibles validades per la Unió Europea i, alhora, fixar les condicions per a una gestió correcta d’aquestes emissions, així com del consum de recursos naturals i energia.
b) Establir totes les condicions que garanteixen el compliment de l’objecte d’aquesta Llei per part de les instal·lacions que hi són sotmeses, mitjançant un procediment que asseguri la coordinació de les distintes Administracions públiques que hagin d’intervenir en l’atorgament de l’autorització.

18 Versió 5 23.07.07
c) Disposar d’un règim de prevenció i control de la contaminació que integri en un sol acte d’intervenció administrativa l’avaluació i la declaració d’impacte ambiental, totes les autoritzacions existents en matèria de producció i gestió de residus i, en el seu cas, d’abocament de residus; d’abocament a les aigües continentals, inclosos els abocaments al sistema públic de sanejament d’aigües residuals, i d’abocaments des de terra al mar; les determinacions de caràcter ambiental en matèria de contaminació atmosfèrica, i l’autorització d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle regulada a la Llei 1/2005, de 9 de març.

SECCIÓ SEGONA
ORGANITZACIÓ I PROCEDIMENT
Article 13
Ponència ambiental
13.1 La Ponència ambiental adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge és l’òrgan col·legiat que, amb la participació de tots els sectors ambientals de l’Administració de la Generalitat, formula la declaració d’impacte ambiental i garanteix l’enfocament integrat de l’autorització ambiental .
13.2 La composició, les funcions i el règim de funcionament de la Ponència Ambiental s’ha de determinar per reglament.
Article 14
Oficines de gestió ambiental unificades
14.1 La Ponència ambiental comptarà amb el suport de les Oficines de Gestió Ambientals Unificades (les OGAU) que actuaran com a òrgans territorials.
14.2 La composició, les funcions i el règim de funcionament de les OGAU s’han de determinar per reglament.
Article 15
Procediment i tràmits
19 Versió 5 23.07.07
15.1 L’objecte d’aquest procediment és la declaració d’impacte ambiental i l’autorització ambiental de les activitats sotmeses al règim de prevenció i control integrats de la contaminació i que es relacionen a l’Annex I, d’aquesta Llei.
15.2 La sol·licitud de les autoritzacions ambientals d’activitats compreses a l’Annex I juntament amb la documentació que l’acompanya, es presentaran a l’OGAU corresponent, sens perjudici d’allò que s’estableix sobre el registre en l’ordenament de règim jurídic de les administracions públiques i de procediment administratiu comú.
15.3 La sol·licitud d’autorització ambiental se sotmet als tràmits següents:
a) Verificació formal de la documentació presentada.
b) Anàlisi de la suficiència i de la idoneïtat del projecte, i de l’estudi d’impacte ambiental i de l’altra documentació que acompanya la sol·licitud.
c) Informació pública i sol·licitud d’informes.
d) Avaluació d’impacte ambiental i proposta de resolució.
e) Audiència dels interessats.
f) Declaració d’impacte ambiental.
g) Resolució.
h) Notificació i comunicació.
i) Publicació de la declaració d’impacte ambiental.
j) Publicació de la resolució de l’autorització ambiental de les activitats de l’Annex I.1.

15.4 Quan la declaració d’impacte ambiental correspongui a l’òrgan ambiental de l’Administració General de l’Estat, no es podrà atorgar l’autorització ambiental sense que s’hagi resolt aquesta declaració. A aquests efectes, l’òrgan ambiental de l’Administració General de l’Estat i el departament de l’Administració de la Generalitat competent en matèria de medi ambient podran establir instruments de coordinació i de cooperació interadministrativa.
Article 16
Sol·licitud
16.1 La sol·licitud d’autorització ambiental ha d’anar acompanyada de la documentació següent:
20 Versió 5 23.07.07
a) Estudi d’impacte ambiental del projecte que contingui, com a mínim, la informació que es detalla en l’article 17 d’aquesta Llei, amb una diagnosi territorial i del medi ambient i població afectable, signat per un/s tècnic/s competent/s.
b) Projecte bàsic signat per professional/s competent/s que contingui la descripció detallada i abast de l’activitat i de les seves instal·lacions, amb el visat del col·legi professional, si així ho determina la normativa específica. Els continguts específics del projecte de l’activitat estaran en funció d’allò que es determini en els reglaments sectorials de les diferents administracions amb competències d’intervenció administrativa i, en el seu cas, per les normes tècniques que estableixin el contingut d’aquests projectes.

c) Documentació preceptiva en els aspectes d’accidents greus.
d) Informe urbanístic de l’ajuntament en el terme municipal on s’hagi d’ubicar l’activitat, acreditatiu de la compatibilitat de l’activitat amb el planejament urbanístic, així com sobre el sistema públic de sanejament o al clavegueram municipal, i de la resta de serveis públics necessaris.
e) Acreditació de les característiques del sòl on s’emplaci l’activitat projectada.
f) Designació del/s tècnic/s competent/s responsable/s de l’execució del projecte.
g) Previsió del calendari de l’execució del projecte i de la posada en funcionament de l’activitat.
h) Declaració de les dades que, a criteri del sol·licitant, gaudeixen de confidencialitat d’acord amb la legislació vigent.
i) Qualsevol altra documentació que es determini per reglament o que sigui exigible per la legislació sectorial aplicable a l’activitat.
16.2 En el supòsit que, juntament amb l’autorització ambiental, també es pretengui obtenir l’autorització d’emissions amb efecte d’hivernacle, caldrà acompanyar a la sol·licitud la documentació que es relaciona a l’article 5, de la Llei 1/2005, de 9 de març, per la qual es regula el règim del comerç de drets d’emissions d’aquests gasos.
16.3 En el cas d’una modificació substancial en una activitat ja autoritzada, la sol·licitud i la documentació s’ha de referir a la part o parts de les instal·lacions en relació a la totalitat de l’activitat, i els aspectes del medi afectats per la modificació,
21 Versió 5 23.07.07
sempre que la modificació parcial permeti una avaluació ambiental diferenciada del conjunt de l’activitat.
16.4 L’estudi d’impacte ambiental caduca als quatre anys de la seva formulació sense que s’hagi produït la declaració de l’impacte, sempre que no sigui per requeriments imposats per la pròpia administració.
Article 17
Estudi d’impacte ambiental
17.1 L’estudi d’impacte ambiental del projecte que s’ha d’acompanyar a les sol·licituds d’autorització ambiental de les activitats relacionades a l’Annex I d’aquesta Llei han d’incloure, com a mínim, les dades següents:
a) Descripció general del projecte i exigències previsibles en el temps, en relació amb la utilització del sòl i d’altres recursos naturals. Estimació dels tipus i quantitats de residus abocats i emissions de matèria o energia resultants, i la descripció del medi receptor.
b) Exposició de les principals alternatives estudiades i una justificació de les raons principals de la solució adoptada, atenent a l’ús i aplicació de les millors tècniques disponibles i els efectes ambientals.
c) Avaluació dels efectes previsibles directes i indirectes del projecte sobre la població, la flora, la fauna, el sòl, l’aire, l’aigua, els factors climàtics, el paisatge i els béns materials inclòs el patrimoni cultural. Igualment, s’ha d’atendre a la interacció entre tots aquests factors.
d) Mesures previstes per reduir, eliminar o compensar els efectes ambientals significatius.
e) Programa de vigilància ambiental.
f) Estudi d’impacte acústic.
g) Informe sobre les característiques de la il·luminació exterior.
h) Resum de l’estudi i conclusions en termes fàcilment comprensibles. Informe, en el seu cas, de les dificultats informatives o tècniques trobades en la seva elaboració.
17.2 Les administracions públiques posaran a disposició del titular del projecte la informació ambiental i qualsevol altra documentació que obri en el seu poder quan resulti d’utilitat per a la realització de l’estudi d’impacte ambiental.
22 Versió 5 23.07.07
17.3 El titular de projecte, mitjançant consulta, podrà requerir a l’òrgan ambiental competent de la Generalitat que es manifesti sobre el contingut mínim de l’estudi d’impacte ambiental i l’amplitud i el nivell de detall d’aquest, i la informació bàsica que és necessària per a la seva avaluació ambiental, prèvia la consulta a les administracions afectades.
17.4 En el supòsit que l’activitat formés part d’un pla o programa prèviament avaluat des del punt de vista ambiental, l’estudi d’impacte ambiental ha de recollir i respectar la informació i les determinacions contingudes en el pla o programa i, especialment, les especificades en la memòria ambiental.
Article 18
Suficiència de l’estudi d’impacte ambiental i del projecte
18.1 Per a la seva tramitació l’òrgan ambiental competent s’ha de pronunciar sobre la suficiència i la idoneïtat del projecte o de l’altra documentació presentada, així com de l’amplitud i el nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental presentat a tràmit.
18.2 Prèvia audiència a l’interessat i de manera motivada, es declara la no idoneïtat del projecte o dels altres documents presentats a tràmit, si es determina:
a) Que les insuficiències del projecte, de l’estudi d’impacte ambiental o de la documentació no són susceptibles d’esmena sinó que han de ser objecte d’un nou projecte o estudi d’impacte ambiental.
b) Que aquests no són idonis per a la seva tramitació.
c) La seva incompatibilitat urbanística.
Aquesta resolució posa fi a la via administrativa, es procedirà a l’arxiu de les actuacions i es notificarà a l’interessat.
18.3 Es declararà la no idoneïtat del projecte, de l’estudi d’impacte ambiental o de la memòria ambiental quant els documents presentats no s’ajusten a l’objecte o finalitats de l’autorització o llicència sol·licitada, o aquesta sol·licitud no es admissible per raons legals o de la planificació sectorial o territorial.
18.4 En el cas que es detectin insuficiències, que tinguin esmena, en el projecte o la documentació presentada es donarà trasllat al sol·licitant perquè els esmeni.
23 Versió 5 23.07.07
18.5 El període de temps emprat per formalitzar o esmenar el projecte o documentació no es computa als efectes de compliment del termini de resolució de l’autorització.
18.6 Transcorregut el termini de tres mesos o el que es determini atenent les característiques de la documentació requerida, sense que s’hagin resolt les insuficiències es declararà la caducitat de l’expedient.
Article 19
Informació pública
19.1 Un cop efectuada la verificació de la suficiència i la idoneïtat del projecte d’estudi d’impacte ambiental i de l’altra documentació presentada, es remetrà una còpia de l’expedient a l’ajuntament del municipi on es pretengui ubicar l’activitat, el qual l’ha de sotmetre a informació en els mitjans de difusió local o a informació dels veïns més immediats al lloc d’emplaçament de l’activitat, per un termini de trenta dies, i es donarà trasllat del seu resultat a l’òrgan competent.
19.2 Simultàniament, la sol·licitud presentada amb la documentació que l’acompanya i l’estudi d’impacte ambiental, s’han de sotmetre a informació pública pel mateix període de trenta dies, mitjançant la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i la seva difusió a través de les xarxes telemàtiques d’informació. Així mateix, caldrà facilitar la informació sobre els extrems següents:
a) La sol·licitud de l’autorització ambiental integrada o, en el seu cas, de la renovació o modificació del seu contingut.
b) En el seu cas, el fet que la resolució de la sol·licitud estigui subjecta a una avaluació d’impacte ambiental, nacional o transfronterera, o a consultes entre els Estats membres.
c) La identificació dels òrgans competents per resoldre, dels qui es pugui obtenir informació pertinent i dels qui se’ls pugui enviar observacions o formular-se preguntes, amb expressa indicació del termini que es disposa.
d) La naturalesa jurídica de la resolució de la sol·licitud o, en el seu cas, de la proposta de resolució.
e) En el seu cas, els detalls relatius a la renovació o modificació de l’autorització ambiental integrada.
24 Versió 5 23.07.07
f) Les dates i el lloc o llocs on es facilitarà la informació pertinent, així com els mitjans utilitzats per a això.
g) Les modalitats de participació del públic i de consulta al públic.
19.3 En el cas que l’impacte ambiental del projecte pugui tenir efectes significatius en el medi d’una altra comunitat autònoma, se li ha de comunicar i s’ha d’adjuntar una descripció del projecte i dels possibles efectes sobre el medi ambient, a fi que, en el termini d’un mes, pugui manifestar si vol participar en el procediment d’avaluació d’impacte ambiental mitjançant l’establiment de consultes bilaterals. Aquesta participació s’haurà de considerar motivadament en la declaració d’impacte ambiental.
19.4 Si l’impacte ambiental del projecte pot tenir efectes sobre el medi d’un altre Estat, se seguirà el mateix procediment previst per la legislació bàsica en la matèria, i s’ha de comunicar a través del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, mitjançant la possibilitat d’obrir un període de consultes bilaterals. Els terminis previstos en aquesta Llei per a la concessió de l’autorització ambiental integrada i, en el seu cas, la llicència ambiental, quedaran en suspens fins que finalitzi el procediment de consultes transfrontereres.
19.5 S’exceptuen de la informació pública les dades de la sol·licitud i de la documentació que l’acompanya emparades pel règim de confidencialitat, d’acord amb l’ordenament jurídic en vigor.
19.6 Les al·legacions rebudes en el tràmit d’informació pública es comunicaran al sol·licitant de l’autorització ambiental que disposa d’un termini de 10 dies per manifestar el que consideri oportú al respecte.
Article 20
Intervenció en matèria d’accidents greus
20.1 Els informes o les resolucions en matèria d’accidents greus les han d’emetre els òrgans competents en el termini de dos mesos de la data de recepció de l’expedient.
20.2 Transcorregut el termini establert en l’apartat anterior sense que els informes sobre accidents greus hagin estat tramesos, es poden prosseguir les actuacions, sens perjudici que els informes emesos fora de termini, però rebuts abans de dictar-se resolució, s’hi hagin d’incorporar.
25 Versió 5 23.07.07
Article 21
Informe municipal
21.1 En el termini màxim de dos mesos des de la recepció de l’expedient conforme preveu l’article 19 d’aquesta Llei, l’ajuntament ha d’emetre i trametre a l’òrgan competent informe preceptiu i vinculant sobre tots aquells aspectes mediambientals que siguin de la seva competència i, com a mínim, sobre sorolls i vibracions, escalfor, olors, i abocaments al sistema públic de sanejament o al clavegueram municipal, així com l’avaluació de les al·legacions que s’hagin pogut formular en el tràmit d’informació pública general i informació veïnal o en els mitjans de difusió local.
21.2 La proposta de resolució provisional ha de recollir tots els condicionants que hagin estat establerts en l’informe municipal en atenció a les seves competències mediambientals que concorren en aquesta Llei.
21.3 Transcorregut el termini establert en l’apartat anterior sense que s’hagi tramès l’informe municipal es poden prosseguir les actuacions, sense perjudici que l’informe emès fora de termini, però rebut abans de dictar-se resolució, haurà de ser considerat per atorgar aquesta autorització ambiental.
Article 22
Informes en matèria d’aigües residuals
Quan el sistema públic de sanejament del municipi on es pretengui exercir l’activitat estigui a càrrec d’una altra entitat diferent a l’ajuntament o a l’administració hidràulica de Catalunya l’’informe sobre abocament d’aigües residuals a aquest sistema o al clavegueram municipal se sol·licitarà, directament, a aquesta entitat que l’haurà d’emetre en el termini de trenta dies.
Article 23
Altres informes
S’han de sol·licitar també tots els altres informes que per la naturalesa de l’activitat siguin preceptius i els que es jutgin necessaris per resoldre el procediment i s’han
26 Versió 5 23.07.07
d’emetre en el termini de trenta dies, transcorreguts els quals sense que s’hagin tramès, poden prosseguir les actuacions.
Article 24
Declaració d’impacte ambiental i proposta de resolució provisional
24.1 A la vista de les al·legacions efectuades en el tràmit d’informació pública, dels informes emesos i de l’avaluació de l’impacte ambiental, la Ponència ambiental formularà la declaració d’impacte, que s’incorporarà a la proposta de resolució provisional que elabora la mateixa Ponència.
24.2 La declaració d’impacte ambiental ha de tenir el contingut mínim següent:
a) Descripció succinta del projecte i de l’estudi d’impacte ambiental.
b) Relació de tràmits efectuats.
c) Relació d’entitats, institucions, organitzacions i persones que han participat en el procediment.
d) Relació d’escrits d’al·legacions formulades a l’expedient i la corresponent consideració per part de l’òrgan que formula la declaració d’impacte ambiental.
e) Descripció dels impactes significatius sobre el medi i la població apreciats per l’òrgan que formula la declaració d’impacte ambiental.
f) Qualificació de l’impacte ambiental apreciat segons els conceptes expressats en l’article 4, d’aquesta Llei.
g) Recomanació sobre l’autorització del projecte en sentit favorable o desfavorable.
24.3 En la proposta de resolució provisional s’inclouen:
a) Els continguts que es determinen en l’article 28 així com els que reglamentàriament es puguin establir.
b) Si la declaració d’impacte ambiental fos desfavorable o determinés condicions preceptives, aquestes s’hauran de considerar en la proposta de resolució provisional.
c) Si la proposta de resolució determina la necessitat de modificacions significatives del projecte i d’altra documentació presentada, com a conseqüència de la informació pública, de les consultes i informes, s’ha d’establir l’obligació de l’interessat de presentar, en el termini màxim d’un mes, un projecte i/o d’altres documents reformats en els termes indicats en la proposta de resolució, amb l’advertiment que
27 Versió 5 23.07.07
de no formalitzar aquest requeriment en el termini fixat es resoldrà denegant la sol·licitud d’autorització.
Article 25
Audiència de les persones interessades
25.1 De la proposta de resolució provisional se’n donarà trasllat a les persones interessades i a l’ajuntament on es projecti emplaçar l’activitat i se’ls donarà audiència i vista de l’expedient, als efectes que hi facin les al·legacions i presentin els documents i les justificacions que considerin oportunes.
25.2 A la vista de les al·legacions que el interessats hagin pogut formular en el tràmit d’audiència i, en el seu cas, del projecte o documents reformats, la Ponència ambiental demanarà informe, si s’escau, als òrgans competents i elaborarà la proposta de resolució definitiva que elevarà a l’òrgan competent per resoldre el procediment d’autorització ambiental.
25.3 En el supòsit que la proposta de resolució provisional contingui el requeriment referit a l’apartat 3b) de l’article anterior, el termini de resolució del procediment d’atorgament de l’autorització ambiental quedarà interromput des de la notificació de la proposta fins que l’interessat hagi presentat el projecte o els documents reformats en el termini atorgat.
Article 26
Resolució
La resolució que dicta l’òrgan competent de l’Administració de la Generalitat sobre la sol·licitud d’autorització, amb el contingut establert a l’article 28.2 d’aquesta Llei, posa fi al procediment.
Article 27
Termini
27.1 La resolució del procediment d’autorització ambiental de les activitats de l’Annex I.1 s’ha de dictar en el termini màxim de deu mesos.
27.2 La resolució del procediment d’autorització ambiental de les activitats de l’Annex I.2 s’ha de dictar en el termini màxim de vuit mesos.
28 Versió 5 23.07.07
27.3 Excepcionalment, en atenció a la complexitat d’un determinat expedient i de conformitat amb allò que preveu l’article 42.6 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, l’òrgan ambiental competent pot prorrogar aquests terminis mitjançant resolució motivada.
27.4 El termini de resolució resta interromput quan es demani esmena o millora de la documentació, ja sigui en la fase de comprovació formal, en la fase de suficiència i idoneïtat, o en la fase de proposta d’autorització provisional i, en general, en els supòsits previstos a l’article 42.5 de la Llei 30/1992 abans esmentada, i es reprèn un cop esmenada la documentació o finalitzades les altres circumstàncies previstes per la Llei.
27.5 La no resolució de la sol·licitud d’autorització de l’activitat en el termini establert en cap cas, pot generar facultats o drets contraris a l’ordenament jurídic ni sobre el domini públic ni els béns col·lectius.
Article 28
Contingut de l’autorització ambiental
28.1 L’autorització ambiental de la Generalitat té el contingut mínim següent:
a) Els valors límit d’emissió de substàncies contaminants, que es determinaran de conformitat amb els paràmetres definits en l’article 8 d’aquesta Llei, i les que estiguin determinades per les directives europees i, en el seu cas, els paràmetres o les mesures tècniques equivalents que els complementin o els substitueixin.
b) Els sistemes de tractament i control de les emissions i, en el seu cas d’autocontrol, amb especificació del règim d’explotació i de la metodologia de mesurament, la freqüència, el procediment d’avaluació dels mesuraments i l’obligació de comunicar a l’òrgan ambiental competent, amb la periodicitat que es fixi, les dades que calguin per comprovar el compliment del contingut de l’autorització.
c) La determinació de les mesures relatives a les condicions d’explotació diferents de les normals que puguin afectar el medi ambient, com són, entre d’altres, la posada en funcionament, les fuites, les errades de funcionament, les aturades momentànies i el tancament definitiu de l’explotació.
29 Versió 5 23.07.07
d) La determinació, si cal, de les prescripcions que garanteixin la protecció del sòl i de les aigües subterrànies, i les mesures relatives a la gestió de les aigües residuals i dels residus generats per l’activitat.
e) La fixació, si s’escau, de mesures per minimitzar la contaminació a llarga distància.
f) La determinació de la garantia suficient, en funció de la magnitud i característiques de la instal·lació, per respondre de les obligacions derivades de l’activitat autoritzada, de conformitat amb les normatives especifiques en aquesta matèria.
g) Qualsevol altra mesura o condició que, d’acord amb la legislació vigent, sigui adequada per a la protecció del medi ambient, en conjunt, afectat per l’activitat.
28.2 En el cas que la normativa vigent en l’àmbit mediambiental requereixi condicions més rigoroses que les que es puguin assolir mitjançant les millors tècniques disponibles, l’autorització ha d’exigir l’aplicació de condicions complementàries, sens perjudici d’altres mesures que puguin adoptar-se.
28.3 L’autorització ambiental pot incloure excepcions temporals als requeriments especificats a l’apartat 1 a) per als valors límit d’emissió, sempre que el titular acrediti documentalment que són assumibles per el medi receptor. A aquests efectes el titular de l’activitat ha de presentar alguna de les mesures que a continuació s’indiquen, que han de ser aprovades per l’òrgan ambiental competent i ser incloses en l’autorització, formant part del seu contingut:
a) Un pla de rehabilitació que garanteixi el compliment dels valors límit d’emissió en el termini que determini l’autorització, amb un màxim de sis mesos.
b) Un projecte que impliqui una reducció de la contaminació amb un termini màxim de 6 mesos.
28.4 Per a les instal·lacions que exerceixin alguna de les categories d’activitats incloses en l’epígraf 11 de l’Annex I.2 d’aquesta Llei, de cria intensiva, , l’òrgan competent ha de tenir en compte, en la fixació de les prescripcions sobre gestió i control dels residus, allò que es preveu a l’article 63 d’aquesta mateixa Llei.
28.5 En el cas d’activitats subjectes a la Llei per la qual es regula el règim del comerç de drets d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, l’autorització ambiental no inclourà valors límit per a les seves emissions directes, llevat que calgui per garantir que no es provoca contaminació local significativa.
30 Versió 5 23.07.07
28.6 S’inclouen les determinacions preceptives sobre sorolls, vibracions, escalfors, olors, o els condicionants referents als abocaments al sistema de clavegueram i sanejament o d’altres mesures mediambientals de la seva competència que hagi establert l’ajuntament, o bé les que, en el seu cas, estableixi la Ponència ambiental per manca d’informe municipal.
28.7 L’autorització ambiental inclourà també els informes emesos pels òrgans competents en matèria d’accidents greus, amb llurs condicions, mesures correctores i règim específic de controls periòdics.
Article 29
Notificació i publicitat
29.1 La resolució per la qual s’atorga o es denega l’autorització ambiental es notifica a les persones interessades, a l’ajuntament en el terme municipal del qual es projecti emplaçar l’activitat i a les administracions que hagin emès informe.
29.2 La part dispositiva de la resolució per a la qual s’atorgui o es modifiqui l’autorització ambiental de les activitats de l’Annex I.1 així com, en tots els supòsits, la declaració d’impacte ambiental es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i s’incorporaran a la base de dades ambientals d’activitats.
29.3 Les resolucions d’autorització ambiental íntegres són d’accés públic amb les limitacions establertes sobre el dret d’accés a la informació en matèria de medi ambient i d’altra normativa que hi sigui aplicable.
CAPÍTOL II RÈGIM DE LLICÈNCIA AMBIENTAL
SECCIÓ PRIMERA
OBJECTE I FINALITAT
Article 30
Activitats sotmeses a llicència ambiental
31 Versió 5 23.07.07
Se sotmeten al règim de llicència ambiental les activitats que es relacionen a l'Annex II, tant per ésser implantades com per a tot canvi substancial que s'hi pretengui introduir un cop autoritzades.
Article 31
Finalitat de la llicència ambiental
a) L'objectiu de la llicència ambiental és prevenir i reduir a l'origen les emissions contaminants a l'aire, l'aigua i el sòl que produeixen les activitats corresponents i que són susceptibles d'afectar el medi ambient, així com de la gestió correcta del consum de recursos naturals i energia.
b) Garantir el compliment de l’objecte d’aquesta Llei per part de les instal·lacions que hi són sotmeses, mitjançant un procediment que asseguri la coordinació de les distintes matèries inclosa l’autorització dels abocaments al sistema públic de sanejament d’aigües residuals existents i la intervenció de les altres administracions públiques que hagin d’intervenir en l’atorgament de la llicència ambiental.
SECCIÓ SEGONA
PROCEDIMENT D’AVALUACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL DE LES ACTIVITATS DE L’ANNEX II
Article 32
Procediment de consulta prèvia
32.1 Les activitats incloses en l’Annex II de la Llei, que d’acord amb el propi annex, es determina que per raó del seu emplaçament i en aplicació dels criteris fixats en l’annex IV s’ha de resoldre respecte al seu sotmetiment al sistema d’avaluació d’impacte ambiental, el promotor ha de formular consulta prèvia a l’Administració.
32.2 La consulta prèvia se sotmet al procediment següent:
a) La sol·licitud s’ha de presentar a l’ajuntament on s’emplaça l’activitat projectada acompanyada d’una memòria tècnica descriptiva de l’emplaçament de l’activitat i de les seves característiques ambientals bàsiques, amb el contingut mínim següent:
1) La definició, característiques i ubicació del projecte.
2) Les principals alternatives estudiades.
32 Versió 5 23.07.07
3) Una anàlisi d’impactes potencials al medi ambient.
4) Les mesures preventives, correctores o compensatòries per a la protecció adequada del medi ambient.
5) La manera de realitzar el seguiment que garanteixi el compliment de les indicacions i mesures protectores i correctores contingudes al document ambiental.
b) L’ajuntament ha de trametre la sol·licitud i documentació a l’OGAU corresponent per tal que, prèvies les consultes als possibles interessats, i els informes dels vectors ambientals, la Ponència ambiental de la Generalitat resolgui sobre la consulta, així com sobre l’amplitud i el nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental si és el cas, en el termini màxim de 3 mesos.
c) En el cas que la consulta no es resolgui dins del termini de 3 mesos s’ha d’entendre que l’activitat s’ha de sotmetre al procediment d’avaluació d’impacte ambiental.
d) La resolució que determini que no és necessari sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental s’haurà de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i notificar-la a les parts interessades.
Article 33
Procediment d’avaluació
33.1 A la sol·licitud de la llicència ambiental als efectes de l’avaluació d’impacte ambiental, s’ha d’acompanyar l’estudi d’impacte ambiental amb el contingut mínim determinat en l’article 17 d’aquesta Llei, si així s’ha resolt prèviament per la Ponència ambiental.
33.2 L’ajuntament ha de trametre a l’OGAU de la Generalitat l’expedient de sol·licitud de llicència ambiental una vegada conclòs el tràmit d’informació pública i en els mitjans de difusió local que ha de ser, com a mínim, de 30 dies amb les consultes i al·legacions presentades en aquests tràmits. La Ponència ambiental formularà la corresponent declaració d’impacte ambiental en el termini màxim de 4 mesos i la comunicarà a l’ajuntament per tal que la incorpori a la resolució de la sol·licitud de llicència ambiental. Aquesta tramitació interromp el termini per a la resolució de la llicència ambiental.
33 Versió 5 23.07.07
33.3 La declaració d’impacte ambiental es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya per part de l’Administració de la Generalitat.
SECCIÓ TERCERA
ORGANITZACIÓ I PROCEDIMENT
Article 34
Tràmits
34.1 La sol·licitud de la llicència ambiental se sotmet als tràmits següents:
a) Registre i verificació formal de la sol·licitud i la documentació que l'acompanya.
b) Anàlisi de la suficiència i de la idoneïtat del projecte.
c) Informació pública i veïnal.
d) Sol·licitud d'informes.
c) Proposta de resolució.
d) Audiència de les persones interessades.
f) Resolució.
h) Notificació i comunicació.
34.2 En exercici de les seves funcions, la Comissió del Govern Local ha d’elaborar propostes de procediments administratius i de taxes tipus, amb la finalitat d’harmonitzar el règim jurídic i el règim fiscal aplicables a les llicències ambientals municipals.
Article 35
Òrgans ambientals municipals i comarcals
35.1 La ponència ambiental de l’ajuntament és qui, en els municipis de 50.000 habitants o més, avalua les sol·licituds i els expedients de llicència ambiental i formula la proposta de resolució. Els municipis de menys de 50.000 i més de 20.000 habitants hauran de resoldre entre disposar de ponència ambiental o delegar la competència a la ponència ambiental del consell comarcal.
35.2 En els municipis de menys de 20.000 habitants, correspon a la ponència ambiental del consell comarcal l’avaluació de les sol·licituds i dels expedients i
34 Versió 5 23.07.07
formular l’informe integrat. Tanmateix, la Ponència ambiental de la Generalitat, prèvia audiència del consell comarcal, pot atribuir als ajuntaments de municipis de menys de 20.000 habitants la competència que s’estableix a l’apartat anterior, sempre que justifiquin una capacitat tècnica i de gestió suficient.
35.3 L’informe integrat de la ponència ambiental del consell comarcal és vinculant per a l’ajuntament si és desfavorable i si requereix al sol·licitant la redacció d’un projecte i/o d’altres documents reformats.
Article 36
Sol·licitud
36.1 Prèviament a la redacció del projecte i a la sol·licitud de la llicència es podrà sol·licitar l’informe urbanístic de l’ajuntament en el terme municipal on s’hagi d’ubicar l’activitat, acreditatiu de la compatibilitat de l’activitat amb el planejament urbanístic, regulat en l’article 56 d’aquesta Llei.
36.2 La sol·licitud de la llicència ha d'anar acompanyada de la documentació següent: º a) Memòria ambiental del projecte de l’activitat signada per un tècnic competent, amb el contingut dels apartats a), c), d), f) i g) de l’article 17, d’aquesta Llei, atenent les característiques i la incidència de l’activitat en el medi ambient. L’òrgan ambiental de l’ajuntament podrà ampliar el nivell de detall per a les activitats amb major incidència ambiental.
b) Projecte bàsic signat per professional o professionals competent/s que contingui la descripció detallada i abast de l’activitat i de les seves instal·lacions, amb el visat del col·legi professional, si ho determina la normativa específica. Els continguts específics del projecte de l’activitat estarà en funció d’allò que es determini en els reglaments sectorials de les diferents administracions amb competències d’intervenció administrativa i, en el seu cas, per les normes tècniques que estableixin el contingut d’aquests projectes.
c) Acreditació de les característiques del sòl on s’emplaci l’activitat projectada.
d) Designació del/s tècnic/tècnics responsable/s de l’execució del projecte.
e) Previsió del calendari de l’execució del projecte i la posada en funcionament de l’activitat.
35 Versió 5 23.07.07
f) Declaració de les dades que, a criteri del sol·licitant, gaudeixen de confidencialitat d’acord amb la legislació vigent.
g) Qualsevol altra documentació que es determini per reglament o que sigui exigible per la legislació ambiental aplicable a l’activitat.
36.3 En el cas d’una modificació substancial en una activitat amb llicència, la sol·licitud i la documentació s’ha de referir a la part o parts de les instal·lacions que es modifiquen en relació a la totalitat de la instal·lació i els aspectes del medi afectats per la modificació.
36.4 Els paràmetres bàsics i la documentació dels apartats a), b) i f) d’aquest article, s’han de presentar en suport informàtic, d’acord amb allò que es determini reglamentàriament.
36.5 La sol·licitud s'ha de presentar al registre de l'ajuntament en el terme municipal del qual es projecti dur a terme l'activitat.
Article 37
Verificació formal
37.1 L’ajuntament verificarà formalment la documentació presentada per comprovar si s’ajusta als requisits previstos per aquesta Llei per a la sol·licitud de llicència ambiental.
37.2 Si l’ajuntament comprova la manca de compliment dels requisits exigits, ha de notificar al sol·licitant les mancances observades i donar-li un termini de deu dies perquè les esmeni o aporti els documents preceptius, amb indicació que si no ho fa se’l tindrà per desistit.
Article 38
Suficiència de la memòria ambiental i del projecte
38.1 L’òrgan ambiental municipal o comarcal, segons correspongui, competent per a la seva tramitació, s’ha de pronunciar sobre la suficiència i la idoneïtat de la memòria ambiental, el projecte o de l’altra documentació presentada, així com requerir informe sobre la seva compatibilitat urbanística. Caldrà donar audiència a l’Administració de la Generalitat competent en el supòsits de l’article 40 d’aquesta Llei que estan subjectes a informes preceptius
36 Versió 5 23.07.07
38.2 Prèvia audiència a l’interessat i de manera motivada, es declara la no idoneïtat de la memòria ambiental, del projecte o dels altres documents presentats a tràmit, si es determina:
a) Que les insuficiències del projecte, de l’estudi d’impacte ambiental o de la documentació no són susceptibles d’esmena sinó que han de ser objecte d’un nou projecte o estudi d’impacte ambiental.
b) Que aquests no són idonis per a la seva tramitació.
c) La seva incompatibilitat urbanística.
Aquesta resolució posa fi a la via administrativa, es procedirà a l’arxiu de les actuacions i es notificarà a l’interessat.
38.3 En el cas que es detectin insuficiències reparables en el projecte o la documentació presentada es donarà trasllat al sol·licitant perquè els formalitzi o esmeni.
38.4 El període de temps emprat per formalitzar o esmenar el projecte o documentació no es computa als efectes de compliment del termini de resolució de la llicència.
38.5 Transcorregut el termini de tres mesos sense que s’hagin resolt les insuficiències es declararà la caducitat de l’expedient.
Article 39
Informació pública
39.1 Un cop efectuada la verificació de la suficiència i la idoneïtat de la memòria ambiental, si s’escau, i d’altra documentació presentada, s’ha de sotmetre a informació pública per un període de trenta dies, mitjançant la seva publicació i difusió a través de les xarxes telemàtiques d’informació, i s’ha de sotmetre a informació en els mitjans de difusió local o a informació dels veïns més immediats al lloc d’emplaçament de l’activitat, en un termini de quinze dies.
39.2 S'exceptuen de la informació pública les dades de la sol·licitud i la documentació que l'acompanyi emparades pel règim de confidencialitat.
Article 40
Informes en matèria d’aigües residuals, residus i aire
37 Versió 5 23.07.07
40.1 Quan el sistema públic de sanejament del municipi on es pretengui exercir l’activitat estigui a càrrec d’una altra entitat diferent a l’ajuntament o a l’administració de Catalunya amb competències en matèria d’aigües, l’informe sobre abocament d’aigües residuals a aquest sistema o al clavegueram municipal se sol·licitarà, directament, a aquesta entitat que l’haurà d’emetre igualment en el termini de vint dies.
Caldrà, així mateix, un informe preceptiu i vinculant de a l’administració hidràulica de Catalunya en les activitats que es trobin en les circumstàncies següents:
- Abocaments directes o indirectes a les aigües subterrànies.
- Abocaments directes al domini marítim i terrestre.
- Cabals superiors a 6.000 m3/any.
- Empreses compreses dins de les seccions C, D i E CCAE-93.
- Centrals hidroelèctriques
40.3 Caldrà informe preceptiu de l’administració de residus de Catalunya per a les activitats de gestió de residus.
40.4 Caldrà informe preceptiu de l’òrgan competent del Departament de Medi Ambient i Habitatge en matèria de protecció de l’aire ambient per a les activitats i instal·lacions sotmeses a un règim d’intervenció i control específics per la legislació de referència de qualitat de l’aire i protecció atmosfèrica i, en tot cas, en les activitats que s’indiquen en l’Annex II d’aquesta Llei, següents:
- Les afectades per la normativa de comerç de drets d’emissió de CO2.
- Les que disposin d’instal·lacions que, segons el Decret 319/1998 de 15 de desembre, sobre límits d'emissió per a instal·lacions industrials de combustió de potència tèrmica inferior a 50 MWt i instal·lacions de cogeneració hagin de disposar d’un pla de vigilància de les seves emissions mitjançant mesurament en continu.
- Les afectades pel Reial decret 117/2003, de 31 de gener, sobre limitació de les emissions de compostos orgànics volàtils degudes a l’ús de dissolvents en determinades activitats.
- Qualsevol altra que per la normativa de contaminació atmosfèrica o d’altra normativa mediambiental que li sigui d’aplicació necessiti d’un informe de la comunitat autònoma.
38 Versió 5 23.07.07
Article 41
Altres informes
S’han de sol·licitar també tots els altres informes que siguin preceptius per la legislació sectorial ambiental o que calguin per la naturalesa de l’activitat. Es podrà sol·licitar informe als òrgans competents en relació a les mesures de prevenció d’incendis forestals per a les activitats situades a una distància de la massa forestal inferior a 500 metres, així com les activitats situades en els municipis declarats d’alt risc d’incendis forestals. Aquests altres informes s’han d’emetre en un termini màxim de trenta dies.
Article 42
Proposta de resolució provisional
42.1 A la vista de les al·legacions efectuades en el tràmit d’informació pública, dels informes emesos i de l’avaluació de la seva incidència ambiental o, en el seu cas, de disposar de la declaració d’impacte ambiental, la ponència ambiental municipal o comarcal emetrà el seu l’informe integrat i l’òrgan competent municipal elaborarà una proposta de resolució provisional.
42.2 En la proposta de resolució provisional s’inclouen els informes preceptius de residus, abocaments d’aigua, contaminació atmosfèrica, i, en el seu cas, la declaració d’impacte ambiental, que cal incorporar a la resolució. Si aquests informes o la declaració d’impacte ambiental fossin desfavorables o determinessin condicions preceptives, aquestes s’hauran de considerar en la resolució.
Si la proposta de resolució requereix modificacions significatives de l’estudi ambiental, el projecte i d’altra documentació presentada, s’ha d’establir l’obligació de l’interessat a presentar, en el termini màxim d’un mes, un projecte i/o d’altres documents reformats en els termes indicats en la proposta de resolució amb l’advertiment que de no complir aquest requeriment en el termini fixat es resoldrà denegant la sol·licitud d’autorització.
Article 43
Audiència de les persones interessades
39 Versió 5 23.07.07
43.1 De la proposta de resolució provisional se’n donarà trasllat a les persones interessades i se’ls donarà audiència i vista de l’expedient, per tal que puguin presentar les al·legacions, documents i justificacions que considerin oportuns.
43.2 A la vista de les al·legacions que els interessats hagin formulat en el tràmit d’audiència i, en el seu cas, del projecte o documents reformats, l’òrgan ambiental demanarà informe, si s’escau, als òrgans competents i elaborarà la proposta de resolució definitiva que elevarà a l’òrgan competent per resoldre el procediment de llicència ambiental.
43.3 En el supòsit que la proposta de resolució provisional contingui el requeriment referit a l’apartat 2 de l’article anterior, el termini de resolució del procediment d’atorgament de la llicència ambiental ha de quedar interromput des de la notificació de la proposta fins que l’interessat hagi presentat el projecte o els documents reformats.
Article 44
Resolució
44.1 La resolució que dicta l’ajuntament envers la sol·licitud de llicència ambiental i, en el seu cas, d’altres llicències que es tramitin simultàniament, posa fi al procediment.
44.2 La llicència ambiental s’atorga sens perjudici de les autoritzacions o concessions per a l’ocupació o la utilització del domini públic, de conformitat amb allò que estableixen al respecte les legislacions de mines, d’aigües i de costes, i les altres normes aplicables, llevat de les autoritzacions d’abocaments a les aigües continentals, al sistema públic de sanejament d’aigües residuals i al domini públic marítim i terrestre, des de terra al mar, que s’inclouen en la llicència ambiental. La sol·licitud, tramitació i resolució de les autoritzacions o concessions de domini públic pot ser prèvia o simultània amb les de la llicència ambiental.
Article 45
Termini
45.1 La resolució es dicta en un termini màxim de sis mesos a comptar de la data de presentació de la sol·licitud, o de la data que es presenti l’estudi d’impacte
40 Versió 5 23.07.07
ambiental, si s’acorda necessària per part de l’òrgan ambiental de la Generalitat, amb la documentació necessària per a aquesta declaració. Excepcionalment, segons la complexitat de l’expedient, l’òrgan ambiental competent pot prorrogar aquest termini mitjançant una resolució motivada.
45.2 El termini resta interromput en el cas que es demani esmena o millora de la documentació.
45.3 La no resolució de la sol·licitud de llicència de l’activitat en el termini establert en cap cas, pot generar facultats o drets contraris a l’ordenament jurídic ni sobre el domini públic ni els béns col·lectius.
Article 46
Contingut de la llicència ambiental
46.1 La llicència ambiental incorpora les prescripcions necessàries per a la protecció del medi ambient, i ha de detallar, quan s'escaigui, els valors límit d'emissió i les mesures preventives, la periodicitat i els continguts precisos dels controls o de les garanties que siguin procedents, amb els continguts de l’article 28.1, d’aquesta Llei.
46.2 La llicència ambiental es podrà tramitar simultàniament i atorgar conjuntament amb la resta d’autoritzacions o llicències necessàries per a l’exercici de l’activitat que siguin de competència municipal de conformitat amb la legislació sectorial.
Article 47
Notificació i publicitat
La resolució per la qual s'atorga o es denega la llicència ambiental s’ha de notificar al peticionari i a les persones interessades i s’ha de comunicar a l’òrgan ambiental del consell comarcal si és aquest l’òrgan que ha formulat la proposta de resolució. A efectes de la seva publicitat s’ha d’incorporar a la base de dades ambiental d’activitats.
CAPÍTOL III
COORDINACIÓ AMB ALTRES INSTRUMENTS D’INTERVENCIÓ ADMINISTRATIVA
41 Versió 5 23.07.07
SECCIÓ PRIMERA
PROCEDIMENT DE DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL D’ACTIVITATS CONJUNTAMENT AMB UNA AUTORITZACIÓ SUBSTANTIVA PER RAÓ DE LA MATÈRIA OBJECTE D’AUTORITZACIÓ.
Article 48
Especificitats del procediment en matèria de recursos minerals i energies eòlica i fotovoltàica
48.1 Les activitats de l’Annex I.3 d’aquesta Llei, incloses en l’epígraf d’extracció de recursos minerals, d’energia eòlica, i en el seu cas d’energia fotovoltaica, si aquesta està sotmesa a declaració d’impacte ambiental, no estaran subjectes a la concessió d’una autorització ambiental especifica. La intervenció mediambiental s’integra en el procediment de l’autorització substantiva de l’òrgan competent per raó de la matèria.
48.2 La sol·licitud de la concessió de les activitats es presentarà davant l’òrgan de l’Administració de la Generalitat competent per a l’atorgament d’aquesta concessió o autorització, acompanyada de la documentació que sigui preceptiva segons el respectiu ordenament sectorial, de l’informe urbanístic municipal i de l’estudi d’impacte ambiental que, en el cas de les activitats extractives inclourà el programa de restauració.
48.3 L’òrgan competent de l’Administració de la Generalitat trametrà una còpia de l’estudi d’impacte ambiental i del projecte a l’ajuntament del municipi corresponent i una altra còpia a la Ponència ambiental de la Generalitat.
48.4 Rebuda aquesta documentació, l’ajuntament emetrà l’informe municipal de conformitat amb allò que preveu l’article 21 d’aquesta Llei.
48.5 Al seu torn, la Ponència ambiental es pronunciarà sobre la suficiència i la idoneïtat de l’estudi d’impacte ambiental i del projecte, en els termes establerts a l’article 18 d’aquesta Llei.
48.6 Establerta la suficiència i la idoneïtat de l’estudi d’impacte ambiental i del projecte per la Ponència ambiental, l’òrgan de l’Administració de la Generalitat competent per a l’atorgament de la concessió o autorització, sotmetrà la sol·licitud a informació pública, especificant a l’anunci que el període d’exposició al públic té
42 Versió 5 23.07.07
també efectes en el procediment d’impacte ambiental, per un termini mínim de 30 dies.
48.7 Transcorregut el termini d’informació pública i el d’informe de les al·legacions per part del sol·licitant, l’òrgan que l’hagi convocat trametrà aquestes al·legacions i l’informe del sol·licitant a la Ponència ambiental, la qual formularà la declaració d’impacte ambiental, de conformitat amb allò que estableix l’article 24 d’aquesta Llei.
48.8 Si l’informe municipal o la declaració d’impacte ambiental són desfavorables o fixen limitacions pel que fa a les emissions, prescripcions tècniques i controls periòdics, seran vinculants en l’atorgament de la concessió o autorització per part de l’òrgan competent.
Article 49
Altres activitats susceptibles del procediment específic de declaració d’impacte ambiental
Reglamentàriament es podran incorporar en l’annex I.3 altres activitats que estiguin subjectes a autoritzacions sectorials especifiques per raó de la seva matèria i estiguin subjectes a declaració d’impacte ambiental, que s’acolliran al procediment bàsic previst en l’article anterior.
SECCIÓ SEGONA
PROCEDIMENTS D’INTERVENCIÓ AMBIENTAL COORDINATS AMB ALTRES INTERVENCIONS MUNICIPALS
Article 50
Especificitats del procediment dels projectes de titularitat municipal o ens locals.
50.1 Les activitats de l’Annex II d’aquesta Llei, de titularitat municipal o ens locals, subjectes a l’aprovació d’un projecte municipal, no estaran subjectes a la concessió d’una llicència ambiental específica. L’avaluació mediambiental de l’equipament o instal·lació per la Ponència municipal o comarcal s’integra en la tramitació del projecte corresponent. Per a l’aprovació del projecte s’ha d’incorporar l’avaluació ambiental amb els continguts que es determinen en el Capítol II d’aquesta Llei.
43 Versió 5 23.07.07
50.2 Les ordenances municipals determinaran el procediment corresponent d’intervenció ambiental dels projectes d’equipaments i instal·lacions que han d’aprovar els ajuntaments.
Article 51
Especificitats del procediment en matèria d’activitats d’espectacles públics i activitats recreatives i d’altres activitats subjectes a intervencions sectorials
51.1Les activitats de l’Annex II d’aquesta Llei, incloses en l’epígraf d’espectacles públics i activitats recreatives, no estaran subjectes a la concessió d’una llicència ambiental especifica. La intervenció ambiental s’integra en el procediment d’atorgament de les llicències o autoritzacions d’establiments regulades en la legislació sectorial especifica, de manera que aquesta llicència ambiental serà substituïda per l’avaluació ambiental per part de la Ponència ambiental municipal o comarcal, i en el seu cas per la declaració d’impacte ambiental de conformitat amb la Secció segona del Capítol II, del Títol II d’aquesta Llei que, si l’avaluació o la declaració d’impacte ambiental és desfavorable o s’hi determinen limitacions pel que fa a emissions, prescripcions tècniques i controls periòdics, aquests seran vinculants per a l’atorgament de la llicència sectorial d’espectacles públics i activitats recreatives.
51.2 Reglamentàriament es podran incorporar al procediment bàsic previst en l’apartat anterior altres activitats de l’annex II d’aquesta Llei que estiguin subjectes a una llicència municipal sectorial especifica per raó de la seva matèria.
CAPÍTOL IV DISPOSICIONS COMUNES ALS CAPÍTOLS I ,II i III
Article 52
Simultaneïtat
Els tràmits del procediment per obtenir l’autorització o la llicència ambiental que ho permetin es fan de manera simultània.
Article 53
Altres autoritzacions i llicències
44 Versió 5 23.07.07
53.1 Igualment la llicència ambiental es tramita simultàniament amb la resta d’altres autoritzacions i llicències sectorials que recauen sobre l’activitat mateix, però s’atorga amb independència i sens perjudici de les altres autoritzacions o llicències necessàries per a la seva efectivitat.
53.2 L’autorització ambiental i la llicència ambiental s’atorguen amb independència i sens perjudici de les autoritzacions i concessions per a l’ocupació o la utilització del domini públic, de conformitat amb allò que estableixen les legislacions de mines, d’aigües i de costes, i les altres normes aplicables, llevat de les autoritzacions d’abocaments a les aigües continentals, al sistema públic de sanejament d’aigües residuals i al domini públic marítim i terrestre, des de terra al mar, que s’inclouen en l’autorització ambiental. La sol·licitud, tramitació i resolució de les autoritzacions o concessions de domini públic són independents i poden ser simultànies amb les de l’autorització ambiental.
Article 54
Efectes
L'autorització ambiental i la llicència ambiental tenen caràcter operatiu i no generen drets més enllà dels que s’estableixen en l’autorització o la llicència mateixes i en aquesta Llei.
Article 55
Intervenció administrativa de les modificacions
55.1 Se sotmeten a intervenció administrativa les modificacions substancials de les activitats o instal·lacions ja autoritzades, definides a l’apartat f) de l’article 4 d’aquesta Llei, així com les modificacions no substancials definides a l’apartat g1) i g2) de l’esmentat article 4.
55.2 A fi de qualificar aquestes dues classes de modificacions, substancials i no substancials, caldrà tenir en compte la major incidència de la modificació projectada en els aspectes següents:
a) La dimensió de la instal·lació o instal·lacions afectades.
b) La producció.
c) Els recursos naturals emprats i, en particular, el consum d’aigua i energia.

45 Versió 5 23.07.07
d) El volum, el pes i la tipologia dels residus generats.
e) La qualitat i la capacitat regenerativa dels recursos naturals de les àrees geogràfiques que puguin ser afectades o limitacions derivades de les declaracions de zones d’especial protecció per a la capacitat i vulnerabilitat del medi.
f) El grau de contaminació produïda.
g) El risc d’accident.
h) La incorporació o augment en l’ús de substàncies perilloses.
i) Les modificacions que impliquin un canvi del codi en el qual hagi estat classificada l’activitat, tant si aquest canvi es produeix en relació amb l’annex mateix o a un annex diferent que, en tot cas, es consideraran modificació substancial.

j) L’acumulació de modificacions no substancials.
k) Modificacions de l’emplaçament de les instal·lacions en el recinte de l’establiment.
55.3 El titular d’una activitat que pretengui dur a terme alguna modificació de les incloses a l’apartat 1 d’aquest article, ho haurà de comunicar a l’òrgan competent per atorgar l’autorització o llicència ambiental i indicarà, raonadament, en atenció als criteris de l’apartat 2 d’aquest article, si considera que es tracta d’una modificació substancial o d’una modificació no substancial però que pugui tenir conseqüències per a les persones o per al medi ambient. A aquesta comunicació, s’hi acompanyaran els documents que justifiquin les raons exposades.
55.4 Quan el titular de la instal·lació consideri que la modificació projectada no és substancial podrà dur-la a terme si l’òrgan competent per atorgar l’autorització o llicència ambiental no manifesta el contrari en el termini de dos mesos. La documentació presentada s’incorporarà a l’expedient sense més tràmit.
55.5 Quan la modificació projectada sigui considerada pel titular mateix o per l’òrgan competent com a substancial, aquesta no es podrà dur a terme fins que no s’hagi atorgat una nova autorització o llicència ambiental, de conformitat amb el mateix procediment determinat en aquesta Llei. La nova autorització o llicència pot ser parcial o total, segons si la modificació afecta una, vàries o totes les instal·lacions que integren l’activitat. La modificació substancial només pot ser parcial si permet una avaluació ambiental diferenciada del conjunt de l’activitat.
55.6 L’autorització d’una modificació substancial d’una activitat de l’annex I estarà subjecte a declaració d’impacte ambiental, mentre que la modificació d’una activitat
46 Versió 5 23.07.07
de l’annex II estarà subjecte al procediment de consulta prèvia determinada en la Secció segona del Capítol II del Títol II d’aquesta Llei.
55.7 Les modificacions no substancials que no tinguin conseqüències per a les persones ni per al medi ambient només hauran de ser objecte de comunicació.
Article 56
Informe urbanístic. Projecte o pla especial en sòl no urbanitzable.
56.1 L’informe urbanístic previst a l’apartat d), de l’article 16.1, 36.1 i 64.3 d’aquesta Llei, s’ha de sol·licitar a l’ajuntament que pertoqui juntament amb la documentació que s’establirà reglamentàriament i, com a mínim, la següent:
a) Plànol d’emplaçament de l’activitat projectada que permeti una identificació indubtable de la finca.
b) Memòria descriptiva de l’activitat projectada que expliciti la seva naturalesa i característiques principals.
a) Necessitats d’ús i aprofitament del sòl i del subsòl.
b) Requeriment de l’activitat envers els serveis públics municipals.

56.2 L’informe urbanístic l’ha de lliurar l’ajuntament en el termini màxim d’un mes amb el contingut que es determini per reglament. En el cas que no s’hagi lliurat en el termini indicat, qui sol·licita l’autorització ambiental pot justificar-ho acompanyant còpia de la sol·licitud d’informe urbanístic i de la documentació presentada a l’ajuntament amb constància de la data de presentació al registre municipal, per tal de continuar la tramitació de l’expedient. Les modificacions urbanístiques posteriors, i les suspensions dels tràmits i llicències derivades d’aquestes modificacions no suspendran la tramitació d’autoritzacions ambientals de la Generalitat, que s’atorga supeditant la seva efectivitat a l’obtenció d’aquestes autoritzacions o llicències urbanístiques.
56.3 En el cas que l’activitat es pretengui ubicar en sòls subjectes al règim urbanístic del sòl no urbanitzable l’informe urbanístic es pronunciarà sobre la possibilitat d’autoritzar l’activitat o equipament de conformitat amb el text refós de la Llei d’Urbanisme, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, i el planejament municipal, i farà avinent a l’interessat que l’autorització ambiental no adquirirà
47 Versió 5 23.07.07
eficàcia fins que no s’aprovi el projecte urbanístic o, en el seu cas, el pla especial corresponent.
56.4. En els supòsits de l’apartat anterior on s’ha de procedir a avaluació d’impacte ambiental el titular haurà de comunicar a l’OGAU, juntament amb l’informe urbanístic, les dades de l’expedient urbanístic - projecte o pla especial - presentat a tràmit davant de l’ajuntament corresponent, de conformitat amb la legislació urbanística referent al sòl no urbanitzable.
Article 57
Caducitat de les autoritzacions i llicències ambientals
57.1 Les autoritzacions i llicències ambientals caduquen si l’activitat no se sotmet al control inicial previ a la posada en funcionament dins del termini fixat en la resolució per raó de les característiques de l’activitat i, si no n’hi ha, dins del termini d’un any a comptar des de l’establert a la llicència urbanística per acabar les obres o, en el seu cas, en el termini fixat amb caràcter general a la legislació urbanística.
57.2 Les autoritzacions i llicències ambientals d’activitats per a l’execució de les quals no calgui llicència d’obres caduquen si als tres anys d’haver-se atorgat no s’ha sotmès al control inicial.
57.3 Els titulars d’una autorització o llicència ambiental tenen dret a obtenir una pròrroga del termini de control inicial i posada en funcionament que es determina en els apartats anteriors, amb la justificació dels motius i la necessitat d’aquesta. La prorroga s’haurà de sol·licitar abans d’exhaurir-se el termini establert.
57.4 Un cop caducada l’autorització o la llicència ambiental, l’òrgan ambiental competent ho ha de declarar i ha d’acordar l’arxiu de les actuacions amb l’audiència prèvia al titular de l’autorització.
Article 58
Revisió de l’autorització i de la llicència ambiental
58.1 L'autorització ambiental resta subjecta, en els aspectes mediambientals, a una revisió periòdica de les activitats de l’annex I.1 cada vuit anys, les activitats de l’annex I.2 i I.3 cada deu anys. Les activitats de l’annex II queden subjectes a les revisions periòdiques de l’autorització que en el seu cas determini la legislació
48 Versió 5 23.07.07
sectorial en matèria d’aigua, aire o de residus. Aquesta revisió periòdica es podrà fer coincidir, si per motius d’eficàcia i economia resulta possible, amb el control periòdic, immediatament anterior a la data màxima fixada per a la revisió de l’autorització, o amb la revisió de l’acreditació del certificat EMMAS de l’empresa titular de l’activitat.
58.2 S'ha de procedir a la revisió anticipada de l'autorització i la llicència ambientals quan es doni algun dels supòsits següents:
a) Si la contaminació produïda per l'activitat fa convenient la revisió dels valors límit d'emissió fixats en l'autorització o la llicència, o incloure'n de nous.
b) Si es produeix una variació important del medi receptor respecte a les condicions que presentava en el moment de l'atorgament de l'autorització o de la llicència.
c) Si l'aparició de canvis importants en les millors tècniques disponibles, validades per la Unió Europea, fa possible reduir significativament les emissions sense imposar costos excessius.
d) Si la seguretat de funcionament del procés o l'activitat fan necessari utilitzar altres tècniques.
e) Per la suma de modificacions substancials o no substancials que desvirtuïn l’autorització o la llicència atorgada.
f) Si així ho exigeix la legislació ambiental aplicable.
Article 59
Procediment i abast de la revisió
59.1 El procediment de revisió de l'autorització i de la llicència ambiental es fa a instància de part en el cas de revisió periòdica i d'ofici o a instància de part en la resta de supòsits, mitjançant el procediment simplificat que es determini per reglament. En els supòsits descrits en l’apartat f) de l’article anterior, la revisió anticipada s’efectuarà a instància de part si així ho disposa la norma ambiental o sectorial que dóna lloc a la revisió.
59.2 Aquest procediment ha d’atendre les especificacions següents:
a) La sol·licitud de revisió periòdica s’ha de dur a terme amb una antelació mínima de deu mesos abans de la data de finalització de la vigència de l’autorització o de la llicència ambientals.
49 Versió 5 23.07.07
b) La sol·licitud ha d’anar acompanyada d’una avaluació ambiental verificada per una entitat ambiental de control degudament acreditada, que es pot substituir per la darrera acta de control periòdic sempre que s’hagi practicat amb una antelació màxima de sis mesos a la data de presentació de la sol·licitud de revisió.
59.3 En l'acte de revisió es poden modificar els valors límit d'emissió i la resta de condicions específiques de l'autorització o la llicència i afegir-n’hi de noves.
59.4 Reglamentàriament es desenvoluparà aquest procediment que s’ha de resoldre en el termini màxim de 8 mesos per les activitats de l’annex I i de 4 mesos per les activitats de l’annex II.
59.5 Els supòsits de revisió establerts a l'article anterior no generen cap dret a indemnització per al titular de l'activitat.
Article 60
Transferibilitat
60.1 L'autorització i la llicència ambientals són transferibles amb la comunicació prèvia adreçada a l’OGAU o a l’ajuntament corresponents en la qual el nou titular acrediti la subrogació en els drets i els deures derivats de l'autorització o llicència.
60.2 El canvi de titularitat de les activitats incloses en l'Annex IV ha d'ésser comunicat a l'ajuntament respectiu.
60.3 Un cop produïda la transmissió, les responsabilitats i les obligacions de l'antic titular són assumides pel nou titular.
60.4 Si es produeix la transmissió sense efectuar la comunicació corresponent, l'antic i el nou titular queden subjectes de manera solidària a totes les responsabilitats i les obligacions derivades de l'autorització ambiental, de la llicència ambiental o de la comunicació.
60.5 L’administració competent ha de notificar dels canvis de titularitat de les autoritzacions o llicències, a l’organisme de conca o a l’ens gestor del sistema públic de sanejament, i per les activitats de gestió de residus a l’òrgan competent en matèria de residus,
Article 61
Tancament d’activitats sense autorització o per incompliment de condicions
50 Versió 5 23.07.07
61.1 Sens perjudici de la imposició de la sanció que correspongui, les activitats que s’exerceixen sense l’autorització o la llicència ambiental exigibles en aplicació d’aquesta Llei seran objecte de tancament per part de l’Administració competent per a l’atorgament de la llicència o autorització, prèvia la instrucció del procediment administratiu preceptiu.
61.2 Igualment, també sens perjudici de la imposició de la sanció corresponent, les autoritzacions i llicències queden resoltes i sense efecte quan el titular de l’activitat incompleix les condicions imposades en el seu atorgament o bé ha realitzat un canvi substancial sense comptar amb la deguda autorització o llicència, prèvia la instrucció del procediment preceptiu.
61.3 Incoat algun dels procediments als quals es refereixen els apartats anteriors, l’òrgan competent podrà adoptar, com a mesura cautelar, la suspensió de l’activitat quan es constati afecció o risc d’afecció greu per al medi ambient, la seguretat o la salut de les persones. Ordinàriament, la suspensió de l’activitat es resoldrà prèvia audiència de l’interessat, però si el risc greu fos imminent es podrà disposar la suspensió de forma immediata i provisional, havent-se de confirmar o aixecar aquesta mesura cautelar un cop escoltat el titular de l’activitat.
Article 62
Cessament definitiu de les activitats
62.1 Llevat que es reguli per la legislació sectorial, el cessament definitiu de les activitats incloses en l’Annex I d’aquesta Llei, així com les de l’Annex II que ho determini específicament en la llicència ambiental, han de ser objecte del procediment que es reguli per reglament.
62.2 Els cessaments temporals de l’activitat seran objecte del procediment propi d’un canvi substancial o no substancial, segons pertoqui.
Article 63
Especificitats de les explotacions ramaderes
Les explotacions ramaderes incloses en els annexos I i II d'aquesta Llei, resten subjectes a les especificitats següents:
51 Versió 5 23.07.07
a) Les sol·licituds de llicències i autoritzacions ambientals han d’aportar el pla de gestió de les dejeccions ramaderes de l’explotació, el qual s’ha de trametre al departament de la Generalitat competent en matèria d’agricultura i ramaderia, per tal que, previ informe vinculant de l’Administració hidràulica competent, i per tal de que emeti informe preceptiu i vinculant sobre la gestió de les dejeccions ramaderes prèviament a la concessió de l’autorització o la llicència ambiental. Per a la realització d’aquest informe es tindrà en compte, quan el pla afecta a zones vulnerables a les dejeccions ramaderes per nitrats, el corresponent programa d’actuació que es desenvoluparà reglamentàriament. Aquest programa ha d’establir una comissió de coordinació en matèria de dejeccions ramaderes amb l’administració de la Generalitat amb competències en matèria d’aigües.
b) Les prescripcions sobre gestió i control de les dejeccions ramaderes i dels residus que s’estableixin en l’autorització o la llicència s’han d’adequar a les particularitats que resulten de les modalitats pràctiques de gestió, de la capacitat de l’explotació, de l’espècie animal allotjada i de l’emplaçament, tot ponderant els costos i els avantatges de les mesures prescrites.
c) En l’àmbit de les potestats en l’ordenació de la producció agrícola i ramadera del departament de la Generalitat competent en matèria d’agricultura i ramaderia, corresponen a aquest departament la funció inspectora, de control ordinari i sancionadora de l’incompliment de les determinacions del plans de gestió de les dejeccions ramaderes, sens perjudici de les funcions que corresponen a l’Administració de la Generalitat competent en matèria d’aigües.
d) Es determinarà, per reglament, un procediment simplificat, així com el contingut del projecte i, en el seu cas, de l’estudi d’impacte ambiental adaptat a les particularitats a les quals es refereix l’apartat a).
52 Versió 5 23.07.07
CAPÍTOL V RÈGIM DE COMUNICACIÓ
SECCIÓ PRIMERA
RÈGIM GENERAL DE COMUNICACIÓ
Article 64
Activitats sotmeses a comunicació
64.1 L’exercici de les activitats compreses a l’Annex III resta sotmès a comunicació prèvia del seu titular, formulada amb el contingut i acompanyada de la documentació que s’estableix en aquesta Llei i en el seu desplegament reglamentari.
64.2 La comunicació prèvia a l’inici de l’activitat s’ha de formalitzar un cop finalitzades les obres i instal·lacions necessàries, emparades per la corresponent llicència urbanística o, en el seu cas, per la comunicació prèvia d’obres no subjectes a llicència.
64.3 Si a la llicència urbanística o la comunicació que empara les obres i instal·lacions no hi figura un ús que es correspongui amb el de l’activitat que es pretén exercir, prèviament a la seva execució, caldrà sol·licitar de l’ajuntament un informe urbanístic que acrediti la compatibilitat de l’activitat amb el planejament, en els termes que regula l’article 56 d’aquesta Llei. Si aquest informe no s’ha lliurat en el termini d’un mes es podrà procedir a l’execució.
64.4 La comunicació prèvia, en tot cas, ha d’anar acompanyada de la documentació següent:
a) La descripció de l’activitat mitjançant una memòria ambiental i un projecte tècnic o d’altra documentació tècnica.
b) La certificació lliurada per persona tècnica competent que, en el seu cas, serà el director o directora de l’execució del projecte, que acrediti que l’activitat i llurs instal·lacions s’ajusten a la memòria ambiental i que s’han verificat les emissions amb un resultat favorable.

64.5 En els supòsits que es determini reglamentàriament, caldrà acompanyar també a la comunicació una certificació lliurada per una entitat ambiental de control que acreditarà que s’han efectuat els mesuraments, les anàlisis i les comprovacions
53 Versió 5 23.07.07
necessàries per verificar els nivells d’emissió amb especificació dels resultats obtinguts.
64.6 Un cop efectuada la comunicació prèvia, l’exercici de l’activitat es pot iniciar sota la responsabilitat dels seus titulars i de les persones tècniques que hagin lliurat les certificacions, mesuraments, anàlisis i comprovacions als quals es refereixen els apartats anteriors, i sens perjudici de les autoritzacions, llicències, permisos o concessions de caràcter sectorial als quals l’activitat pugui estar sotmesa per altres ordenaments diferents de l’ambiental. En el cas que l’activitat inclogui abocament d’aigües residuals a la llera pública o al mar, quedà sotmesa al règim d’autorització d’abocaments.
64.7 La comunicació prèvia no faculta per exercir activitats en contra dels ordenaments sectorials que siguin d’aplicació, o que comporti que el titular de l’activitat o tercers, assumeixin les facultats relatives al domini públic o al servei públic.
64.8 Les modificacions que s’introdueixin en l’activitat resten sotmeses al règim que es determina en l’article 55 d’aquesta Llei.
Article 65
Funcions i actuació de l’entitat ambiental de control
65.1 En el règim de comunicació, si es determina la necessitat de la certificació d’una entitat ambiental de control, aquesta certificació ha d’acreditar que es compleixen els requeriments, emissions i condicions tècniques determinades per la normativa ambiental. Si aquesta certificació no és favorable no es pot presentar la comunicació ni obrir la instal·lació.
65.2 En el supòsit que es detecti que la posada en funcionament de l’activitat pugui comportar una afecció ambiental o a les persones, l’entitat ambiental de control ha de comunicar a l’administració competent aquesta afectació al l’efecte que s’adoptin les mesures cautelars que calguin i la interrupció de la posada en funcionament de l’activitat
54 Versió 5 23.07.07
SECCIÓ SEGONA
RÈGIM D’INTERVENCIÓ ADMINISTRATIVA DE DETERMINADES ACTIVITATS MÒBILS DE CARÀCTER TEMPORAL
Article 66
Règim simplificat d’intervencions ambientals de les activitats mòbils de caràcter temporal
66.1 S’establiran per reglament determinades activitats mòbils i de caràcter temporal de l’Annex II d’aquesta Llei, associades a obres d’infraestructures públiques o privades, o d’instal·lacions de tractament de residus o similars, que tenint la consideració d’activitat independent, per les seves característiques no estan associades a un emplaçament fix ni tenen la condició d’instal·lacions estables, a les quals s’establirà un procediment simplificat d’intervenció mediambiental.
66.2 El procediment d’intervenció ambiental d’aquestes activitats mòbils i de caràcter temporal serà el règim de comunicació amb el procediment i les garanties específiques que es determinaran per reglament.
CAPÍTOL V I SISTEMES DE CONTROL
SECCIÓ PRIMERA
RÈGIM DE CONTROL DE LES ACTIVITATS SOTMESES A AUTORITZACIÓ O LLICÈNCIA AMBIENTAL
Article 67
Prevenció i control integrats
67.1 L’autorització ambiental de la Generalitat i la llicència ambiental estableixen el sistema o sistemes de control a què se sotmet l’exercici de l’activitat per garantir-ne l’adequació permanent a les determinacions ambientals legals i a les fixades específicament en l’autorització o llicència.
55 Versió 5 23.07.07
67.2 Les activitats estan sotmeses a un control inicial previ a la posada en marxa, i a controls periòdics posteriors.
Article 68
Actuacions de control inicial de caràcter general
68.1 En el període de posada en marxa de les instal·lacions a l’inici de l’activitat, el control inicial té per objecte verificar:
a) L’adequació de l’activitat i de les instal·lacions a l’autorització o llicència atorgades mitjançant una certificació del tècnic director o tècnica directora de l’execució del projecte.

b) La conformitat del compliment de les condicions de l’autorització o llicència ambiental, mitjançant acta de control, que es duu a terme mitjançant una entitat ambiental de control, llevat que per a les activitats de l’Annex II, en la llicència ambiental respectiva, l’ajuntament encomani els controls inicials als serveis tècnics municipals, d’acord amb les ordenances municipals.
c) En el seu cas, la documentació referida a fiances i assegurances obligatòries segons la legislació sectorial o la relativa a responsabilitat mediambiental.
68.2 El període de posada en marxa s’iniciarà prèvia comunicació a l’òrgan ambiental competent d’un protocol establert entre el titular de l’activitat i l’entitat ambiental de control encarregada del control inicial. Aquest protocol contindrà les actuacions a realitzar durant el funcionament de l’activitat en proves, la data d’inici i la durada màxima d’aquest període que ha de ser adequat i proporcional a les característiques de l’establiment. L’òrgan ambiental competent ha de rebutjar els protocols inadequats o desproporcionats i es podrà paralitzar el període de proves mentre no s’adeqüi el protocol.
68.3 El període de posada en marxa de l’activitat cessarà i l’activitat deixarà de funcionar un cop esgotat el termini fixat en el protocol sense que l’entitat ambiental de control hagi pogut efectuar el control inicial o el resultat d’aquest hagi estat desfavorable. En aquests supòsits es podran establir nous protocols de posada en marxa sempre que no hagi transcorregut el termini de caducitat de l’autorització o llicència.
56 Versió 5 23.07.07
68.4 Per infracció del protocol o per produir-se incidències ambientals greus, l’òrgan ambiental competent per atorgar l’autorització o la llicència ambiental podrà suspendre el període de posada en marxa mitjançant resolució motivada adoptada amb audiència de l’interessat i de l’entitat ambiental de control.
68.5 L’acta de control atorgant la conformitat del compliment de les condicions de l’autorització o llicència ambiental amb la presentació a l’Administració corresponent, en un termini màxim d’un mes des de la seva finalització, així com les certificacions, i, en el seu cas, la documentació, que s’indiquen a l’apartat 1 d’aquest article i l’acreditació de la resta de determinacions administratives contingudes a l’autorització o a la llicència habiliten, sota responsabilitat solidària dels titulars de l’activitat i dels tècnics que han emès l’esmentada documentació, per a l’exercici de l’activitat, i comporten la inscripció d’ofici en els registres ambientals corresponents.
Article 69
Funcions i actuació de l’entitat ambiental de control
69.1 En el control inicial, l’entitat ambiental de control ha de revisar la documentació que acredita que es compleixen els requeriments, emissions i condicions tècniques determinades en l’autorització o llicència ambiental, de la posada en funcionament de l’activitat existent o de les modificacions substancials de les instal·lacions existents, i ha d’emetre el document del control inicial favorable que habilita la persona titular de l’activitat a l’exercici d’aquesta, o, en cas contrari, ha de requerir al titular la correcció dels incompliments detectats dintre del termini màxim fixat, de conformitat amb el protocol establert amb el titular i d’acord amb les disposicions que es determinin reglamentàriament i per les instruccions de l’òrgan ambiental competent.
69.2 En el supòsit que es detecti que la posada en funcionament de l’activitat pugui comportar una afecció ambiental al medi o a les persones, l’entitat ambiental de control ho ha de comunicar a l’administració competent al l’efecte que s’adoptin les mesures cautelars que calguin i la interrupció de la posada en funcionament de l’activitat.
Article 70
57 Versió 5 23.07.07
Actuacions de control periòdic de caràcter ambiental
70.1 L’acció de control ambiental periòdic té per objecte garantir la permanent adequació de les instal·lacions i de l’activitat als requeriments legals aplicables i, específicament, als fixats en l’autorització o en la llicència.
70.2 Les activitats s’han de sotmetre al control periòdic que s’ha de fixar específicament en la respectiva autorització o llicència ambiental. Als efectes de determinar la periodicitat dels controls es tindrà en consideració l’obligació de l’activitat de donar compliment a d’altres declaracions o controls ambientals periòdics fixats reglamentàriament als efectes de la seva presentació. En defecte del termini fixat per a l’autorització o la llicència s’estableixen amb caràcter indicatiu els terminis següents:
a) Les activitats de l’Annex I.1, cada dos anys.
b) Les de l’Annex I.2 i I.3, cada quatre anys.
c) Les de l’Annex II, cada sis anys.
Per a les activitats ambientals de l’Annex II atenent les seves característiques les ordenances municipals podran establir que sigui innecessari efectuar controls periòdics.
70.3 Queden exempts de control periòdic les activitats acollides al sistema d’ecogestió i d’ecoauditoria de la Unió Europea. La informació necessària respecte al compliment de l’autorització o llicència ambiental s’ha d’aportar conjuntament amb l’actualització anual de la declaració ambiental, segons el model que es determini per reglament, excepte pel que fa a aquelles actuacions en què se n’hagin establert altres terminis.
70.4 Són objecte de control mediambiental totes les determinacions fixades en l’autorització o en la llicència ambientals i, específicament, les següents:
a) Les emissions.
b) La producció i gestió de residus.
c) Les instal·lacions, les tècniques i la gestió dels sistemes de depuració i sanejament.
d) Les mesures i les tècniques d’estalvi energètic, d’aigua i de matèries primeres.

58 Versió 5 23.07.07
e) El funcionament dels sistemes d’autocontrol d’emissions i d’immisions, si s’escau. Quedaran exempts de controls els focus d’emissió que estiguin connectats en continu a la Xarxa de Seguiment del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
f) Les immissions, si s’escau, en els termes que figurin en l’autorització o en la llicència ambientals.
g) La vigència de la garantia i de la pòlissa d’assegurança de la responsabilitat civil, en les condicions fixades en l’autorització o en la llicència ambientals.

70.5 El resultat del control periòdic de les activitats de l’Annex I s’ha de presentar a l’Administració de la Generalitat i s’ha de comunicar a l’ajuntament del municipi on s’exerceix l’activitat.
70.6 Si ha estat practicat per una entitat ambiental de control, el resultat del control periòdic de les activitats de l’Annex II s’ha de presentar a l’ajuntament corresponent.
Article 71
Modalitats de control periòdic
71.1 Els controls periòdics es poden practicar per mitjà d’alguna de les modalitats següents:
a) Control extern: el realitza una entitat ambiental de control o l’ajuntament, de conformitat amb el previst als articles 28.1 i 46.1, d’aquesta Llei, els quals han de comprovar l’adequació de les instal·lacions al projecte autoritzat i practicar les actuacions de presa de mostres, anàlisi i mesurament de les emissions i d’altres proves necessàries.
b) Control intern: el realitza el titular de l’activitat per mitjà de l’establiment d’un sistema d’autocontrols.
c) Mixta: en el cas que el sistema d’autocontrols sigui parcial, s’haurà de completar amb un control extern realitzat per una entitat ambiental de control.

71.2 El sistema d’autocontrols de les activitats de l’annex I ha d’estar verificat per una entitat col·laboradora de l’Administració degudament acreditada a l’efecte que certifiqui la idoneïtat, la suficiència i la qualitat dels autocontrols.
SECCIÓ SEGONA
CONTROL DE LES ACTIVITATS SOTMESES A COMUNICACIÓ
59 Versió 5 23.07.07
Article 72
Règim de controls periòdics
Les activitats incloses en l’annex III d’aquesta Llei, se sotmetran al règim d’autocontrols periòdics que l’ajuntament estableixi per ordenança municipal.
TÍTOL III RÈGIMS D’INSPECCIÓ, SANCIONS I EXECUCIÓ FORÇOSA
CAPÍTOL I FUNCIÓ D’INSPECCIÓ
Article 73
Acció inspectora
Totes les activitats regulades en aquesta Llei queden subjectes a l’acció inspectora de l’Administració de la Generalitat o de l’ajuntament de conformitat amb les seves competències, la qual es podrà dur a terme en qualsevol moment amb independència de les accions específiques de control inicial i periòdic de les activitats, de revisió de les autoritzacions o de les llicències ambientals i de la funció inspectora regulades per la legislació ambiental més especifica .
Article 74
Obligacions dels titulars de les activitats
74.1 Els titulars de les activitats han de prestar l’assistència necessària al personal degudament habilitat de l’Administració que dugui a terme l’actuació inspectora i facilitar-li el desenvolupament de les seves tasques, en especial pel que fa a la recollida de mostres i l’obtenció de la informació necessària.
74.2 En el supòsit que el titular de l’activitat no permeti l’accés a les seves instal·lacions, l’Administració acordarà la seva execució forçosa i, si escau, sol·licitarà autorització judicial.
74.3 Els resultats de les actuacions inspectores tenen valor probatori, sens perjudici d’altres proves que pugui aportar la persona interessada.
60 Versió 5 23.07.07
Article 75
Facultats dels inspectors per al desenvolupament de les seves competències
En l’exercici de les seves funcions, els inspectors i els tècnics que exerceixen les tasques inspectores seran considerats agents de l’autoritat i són autoritzats per:
a) Accedir, en qualsevol moment i sense avís previ, als establiments de les empreses on es desenvolupa l’activitat i romandre-hi.
b) Fer-se acompanyar en les visites d’inspecció pel titular de l’activitat o el seus representants i pels perits i tècnics de l’empresa o establiment o els habilitats oficialment que estimin necessaris per al millor desenvolupament de la funció inspectora.
c) Procedir a practicar qualsevol diligència d’investigació, examen o prova que consideri necessaris per comprovar que s’observen correctament les disposicions legals i reglamentàries.
d) Practicar les mesures que resulten del funcionament de les instal·lacions que integren l’activitat.
e) Practicar les preses de mostres dels agents contaminants que produeix l’activitat.
f) Assistir amb d’altres agents de l’autoritat competent al precinte, al tancament o a la clausura d’ instal·lacions i d’activitats, ja sigui parcialment o bé en la seva totalitat.
g) Requerir tota la informació, sol o davant de testimonis, de l’empresari o del personal de l’empresa que es jutgin necessaris amb la intenció d’aclarir els fets objecte de la inspecció.
h) Aixecar, per triplicat exemplar, acta de les actuacions practicades que s’emetrà, sempre que sigui possible, davant del titular o representant de l’activitat afectada.
Article 76
Acreditació, deure de sigil i d’informació als inspeccionats
72.1 Les persones que realitzen les tasques inspectores, per accedir als establiments o instal·lacions on hagin d’exercir la seva tasca, acreditaran la seva condició mitjançant un document lliurat amb aquesta finalitat per l’Administració municipal.
72.2 Els inspectors estan obligats a guardar secret sobre els assumptes que coneguin per raó de la seva funció.

61 Versió 5 23.07.07

72.3 Els inspectors hauran d’observar en compliment de les seves obligacions la deguda cortesia, i hauran de facilitar als inspeccionats la informació que necessitin per tal de complir amb la normativa vigent aplicable a les activitats i instal·lacions objecte de les inspeccions.
CAPÍTOL II RÈGIM SANCIONADOR
Article 77
Infraccions
77.1 Constitueixen infraccions administratives les accions i les omissions que contravenen les obligacions que estableix aquesta Llei.
77.2 Les infraccions es classifiquen en molt greus, greus i lleus, de conformitat amb la tipificació establerta a l’article 78, d’aquesta Llei.
77.3 L’aplicació del règim sancionador és independent del tancament de l’activitat per manca d’autorització o llicència, o per incompliment de les condicions establertes, que es regulen a l’article 61, d’aquesta Llei.
Article 78
Tipificació de les infraccions
78.1 De les activitats de l’Annex I.1
1. Són infraccions molt greus:
a) Exercir l'activitat o dur a terme una modificació substancial d'aquesta sense la preceptiva autorització ambiental integrada, o finalitzat el termini del control inicial si aquest no és favorable, sempre que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones.
b) Incomplir les condicions establertes en l'autorització ambiental integrada, sempre que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones.
c) Incomplir les obligacions derivades de les mesures provisionals que preveu aquesta Llei.

62 Versió 5 23.07.07

d) Exercir l'activitat incomplint les obligacions fixades en les disposicions que hagin establert l'exigència de notificació, sempre que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o la salut de les persones.
2. Són infraccions greus:
a) Exercir l'activitat o dur a terme una modificació substancial d'aquesta activitat sense l'autorització ambiental integrada preceptiva o finalitzat el termini del control inicial si aquest no és favorable, sense que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o sense que s'hagi posat en perill greu la seguretat o la salut de les persones.
b) Incomplir les condicions establertes en l'autorització ambiental integrada, sense que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o sense que s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones.
c) Amagar o alterar maliciosament la informació exigida en els procediments que regula aquesta Llei.
d) Transmetre la titularitat de l'autorització ambiental integrada sense comunicar-ho a l'òrgan competent per atorgar-la.
e) No comunicar a l’Administració competent les modificacions efectuades en la instal·lació, sempre que no tinguin el caràcter de substancials.
f) No informar immediatament a l’Administració competent de qualsevol incident o accident que afecti de manera significativa el medi ambient.
g) Impedir, endarrerir o obstruir l'activitat d'inspecció o control.
h) Exercir l'activitat incomplint les obligacions fixades en les disposicions que hagin establert l'exigència de notificació i sempre que s'hagi produït un dany o deteriorament per al medi ambient o s'hagi posat en perill la seguretat o salut de les persones, que en cap dels dos casos tingui la consideració de greu.
i) No efectuar la revisió periòdica de l'autorització ambiental. j) No sotmetre l'activitat inclosa en el règim d'autorització ambiental als controls periòdics preceptius.
k) Amagar o alterar maliciosament la informació exigida en els procediments que regula aquesta Llei.
l) Falsejar els certificats tècnics.

63 Versió 5 23.07.07

m) Iniciar el període de posada en marxa i de control inicial sense comptar amb el protocol que es regula a l’article 68, d’aquesta Llei.
3. Són infraccions lleus:
a) No efectuar la notificació preceptiva sense que s'hagi produït cap tipus de dany o deteriorament per al medi ambient ni s'hagi posat en perill la seguretat o la salut de les persones.
b) L'incompliment de les prescripcions que estableixen aquesta Llei o les normes aprovades d'acord amb aquesta, quan no estigui tipificat com a infracció molt greu o greu.
c) L’incompliment de les condicions ambientals aplicables a la realització d’un projecte en aplicació de la declaració d’impacte ambiental, així com de les mesures preventives i correctores corresponents.
d) La no comunicació a l’òrgan competent de qualsevol situació anòmala que sorgeixi en l’execució o desenvolupament d’un projecte o infraestructura sotmesa a declaració d’impacte ambiental.
e) L’incompliment de l’obligació d’obtenir el parer de l’òrgan ambiental previst per als promotors privats en els projectes sotmesos a una anàlisi cas per cas per determinar la necessitat de la declaració d’impacte ambiental.
78.2 De les activitats dels annexos I. 2,I.3, II i III
1. Són infraccions molt greus:
a) Exercir l'activitat o dur a terme un canvi substancial d'aquesta sense disposar de l'autorització ambiental o finalitzat el termini del control inicial corresponent si aquest no és favorable. b) No efectuar la revisió periòdica de l'autorització ambiental. c) No sotmetre l'activitat inclosa en el règim d'autorització ambiental als controls periòdics preceptius. d) Ocultar o alterar dades aportades als expedients administratius per a l'autorització o la llicència ambientals o qualsevol de les revisions o les modificacions d'aquestes.
e) Falsejar els certificats tècnics.
f) Reincidir en infraccions greus.

64 Versió 5 23.07.07

g) Iniciar l’execució d’un projecte, obra o activitat privada sotmesa avaluació d’impacte ambiental sense comptar amb la declaració d’impacte ambiental corresponent.
h) Executar un projecte o obra o exercir una activitat incomplint les prescripcions establertes a la declaració d’impacte ambiental.
En els supòsits que s'hagin produït danys o deterioraments greus per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones s’aplicarà el règim sancionador sectorial que correspongui per l’afectació o perill greu sobre l’aire, l’aigua, la contaminació del sòl o l’afectació al medi natural.
2. Són infraccions greus les accions o les omissions següents: a) Exercir l'activitat o dur a terme un canvi substancial d'aquesta sense disposar de la llicència ambiental o sense o finalitzat el termini del control inicial corresponent si aquest no és favorable. b) Exercir l'activitat sense haver fet la comunicació preceptiva prèvia, en el cas de les activitats sotmeses al règim de comunicació. c) No efectuar la revisió periòdica de la llicència ambiental. d) No sotmetre l'activitat inclosa en el règim de llicència ambiental als controls periòdics preceptius. e) Transmetre l'autorització ambiental o la llicència ambiental sense comunicar-ho a l'òrgan ambiental competent. f) Impedir, retardar o obstaculitzar els actes d'inspecció ordenats per les autoritats competents. g) No dur a terme les comunicacions preceptives exigides per l'autorització o la llicència ambientals a l'Administració competent. h) Iniciar el període de posada en marxa i de control inicial sense comptar amb el protocol que es regula a l’article 68 d’aquesta Llei.
i) La no comunicació a l’òrgan competent de qualsevol situació anòmala que sorgeixi en l’execució o desenvolupament d’un projecte o infrastructura sotmesa a declaració d’impacte ambiental.
j) L’incompliment de l’obligació d’obtenir el parer de l’òrgan ambiental previst per als promotors privats en els projectes sotmesos a una anàlisi cas per cas per determinar la necessitat de la declaració d’impacte ambiental.

65 Versió 5 23.07.07

k) Reincidir en faltes lleus.
3. Són infraccions lleus les accions o les omissions següents: a) No comunicar a l'Administració competent els canvis que puguin afectar les condicions de l'autorització o les característiques o el funcionament de l'activitat, abans d'exercir-la. b) Incórrer en demora no justificada en l'aportació de documents sol·licitats per l'Administració. c) Incórrer en qualsevol altra acció o omissió que infringeixi les determinacions d'aquesta Llei i de la reglamentació que la desplegui i que no sigui qualificada d'infracció molt greu o greu. d) No notificar a l'Administració competent el canvi de titularitat de les activitats compreses en l'Annex III.
Article 79
Responsabilitat
Són responsables de les infraccions i destinataris de les sancions les persones físiques i jurídiques que han participat en la comissió del fet o omissió constitutiu de la conducta infractora.
Article 80
Procediment
La imposició de les sancions establertes per aquesta Llei es regeix per la normativa vigent en matèria de procediment sancionador, segons correspongui a la Generalitat de Catalunya o a l’Administració local.
Article 81
Quantia de les sancions
81.1 De las activitats de l’Annex I.1.
1. Les infraccions tipificades en l'article anterior poden donar lloc a la imposició de totes o algunes de les sancions següents:
a) En el cas d'infracció molt greu:

66 Versió 5 23.07.07

a.1) Multa des de 200.001 euros fins a 2.000.000 euros. Clausura definitiva, total o parcial, de les instal·lacions. Clausura temporal, total o parcial, de les instal·lacions per un període no inferior a dos anys ni superior a cinc.
a.2) Inhabilitació per a l'exercici de l'activitat per un període no inferior a un any ni superior a dos.
a.3) Revocació de l'autorització o suspensió d'aquesta per un temps no inferior a un any ni superior a cinc.
a.4) Publicació, a través dels mitjans que es considerin oportuns, de les sancions imposades, una vegada aquestes hagin adquirit fermesa en via administrativa o, si s'escau, jurisdiccional, així com els noms, els cognoms o la denominació o raó social de les persones físiques o jurídiques responsables i l'índole i naturalesa de les infraccions.
b) En el cas d'infracció greu:
b.1) Multa des de 20.001 euros fins a 200.000 euros.
b.2) Clausura temporal, total o parcial, de les instal·lacions per un període màxim de dos anys.
b.3) Inhabilitació per a l'exercici de l'activitat per un període màxim d'un any.
b.4) Revocació de l'autorització o suspensió d'aquesta per un període màxim d'un any.
c) En el cas d'infracció lleu:
Multa de fins a 20.000 euros.
81.2 De l’Annex I.2, I.3, II i III:
a) Les infraccions molt greus són sancionades amb multes de 60.001. a 120.000 euros. b) Les infraccions greus són sancionades amb multes de 6.001 a 60.000 euros c) Les infraccions lleus són sancionades amb multes de 3.000 a 6.000 euros
81.3 Quan la quantia de la multa sigui inferior al benefici obtingut per la comissió de la infracció, la sanció ha de ser augmentada, com a mínim, fins al doble de l'import en què s'hagi beneficiat l'infractor.

67 Versió 5 23.07.07

Article 82
Mesures cautelars
82.1 Quan s'hagi iniciat un procediment sancionador, l'òrgan competent si constata el risc d'una afecció greu per al medi ambient, la seguretat o la salut de les persones, per imposar la sanció pot acordar, entre d’altres, alguna o algunes de les mesures provisionals següents:
a) Mesures de correcció, seguretat o control que impedeixin la continuïtat en la producció del risc o del dany.
b) Precintament d'aparells o equips.
c) Clausura temporal, parcial o total de les instal·lacions.
d) Aturada de les instal·lacions.
e) Suspensió temporal de l'autorització per a l'exercici de l'activitat.
82.2 Les mesures que assenyala l'apartat anterior poden ser acordades abans de la iniciació del procediment administratiu sancionador, en les condicions que estableix l'article 72.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
82.3 Sens perjudici de la sanció que s'imposi, l'infractor està obligat a la reposició o la restauració de les coses a l'estat anterior a la infracció comesa, així com, si s'escau, a abonar la indemnització corresponent pels danys i els perjudicis causats de conformitat amb la legislació de responsabilitat mediambiental. La indemnització pels danys i els perjudicis causats a les administracions públiques s'ha de determinar i recaptar en via administrativa.
82.4 Quan l'infractor no compleixi l'obligació de reposició o restauració que estableix l'apartat anterior, l'òrgan competent pot acordar la imposició de multes coercitives la quantia de les quals no pot superar un terç de la multa prevista per al tipus d'infracció comesa.
Article 83
Graduació de les sancions

68 Versió 5 23.07.07

En la imposició de les sancions s'ha de guardar la deguda adequació entre la gravetat del fet constitutiu de la infracció i la sanció aplicada. S'han de considerar de manera especial els criteris següents per a la graduació de la sanció:
a) L'existència d'intencionalitat o reiteració.
b) Per les activitats de l’annex I.1 d’aquesta Llei, segons els danys causats al medi ambient o la salut de les persones o el perill creat per a la seva seguretat.
c) La reincidència per comissió de més d'una infracció tipificada en aquesta Llei quan així hagi estat declarat per resolució ferma.
d) El benefici obtingut per la comissió de la infracció.
e) El grau de participació en el fet per títol diferent al d'autor. f) La capacitat econòmica de la persona infractora.
Article 84
Potestat sancionadora i òrgans competents
84.1 La potestat sancionadora per a les infraccions formals tipificades en aquesta Llei correspon a l'Administració de la Generalitat i als ens locals, segons l'àmbit de les competències respectives atribuïdes per aquesta Llei.
84.2 Els òrgans competents per imposar les sancions formals tipificades en aquesta Llei es determinen per reglament.
84.3 En els supòsits que s'hagi produït un dany real o potencial, o un .deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la seguretat o salut de les persones, així com la vulneració de les condicions imposades en l'autorització ambiental, la instrucció i la potestat sancionadora correspondrà a l’administració o a l’òrgan específic que determini la legislació ambiental reguladora del medi afectat.
Article 85
Aplicació de la legislació sectorial
Les conductes tipificades com a infracció administrativa per aquesta Llei també poden ser sancionades en aplicació d’altres normes sectorials, llevat que s’apreciï identitat de subjectes, fets i fonamentals. En aquest últim supòsit, s’aplicarà el règim que sancioni amb més intensitat, gravetat i severitat la conducta infractora.

69 Versió 5 23.07.07

Article 86
Publicitat
Els resultats dels expedients instruïts són a disposició del públic, sense més limitacions que les establertes sobre el dret d’accés a la informació en matèria de medi ambient i d’altra normativa que li sigui aplicable.
CAPÍTOL III EXECUCIÓ FORÇOSA
Article 87
Mitjans d’execució forçosa
Per fer efectiu el compliment dels actes dictats en aplicació d’aquesta Llei, les administracions públiques podran exercir la seva potestat d’execució forçosa, d’acord amb els principis i mitjans establerts en la legislació de procediment administratiu comú. A aquests efectes, es podran imposar multes coercitives per una quantia de fins a 6.000 euros, amb un màxim de tres consecutives.
TÍTOL IV TAXES
Article 88
Creació
88.1 La prestació dels serveis administratius relatius als procediments d’autorització ambiental, de llicència ambiental i de comunicació d’activitats merita les taxes corresponents.
88.2 La determinació dels elements essencials o configuradors de les taxes s’ha d’efectuar per legislació específica i complementària d’aquesta, atenent al criteri del cost real del servei prestats.

70 Versió 5 23.07.07

88.3 Les taxes dels serveis prestats pels ens locals són fixades per les ordenances fiscals corresponents, d’acord amb la legislació sobre hisendes locals.
88.4 La legislació que desenvolupi aquestes taxes considerarà una bonificació específica a les empreses que disposin del certificat de sistemes d’ecogestió i ecoauditories de la Unió Europea.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Disposició addicional primera
Règim d’intervenció dels ens locals en matèries no subjectes a aquesta Llei que no disposin d’un procediment específic
El règim d’intervenció administrativa de les obres, instal·lacions i activitats que s’estableix en les lleis reguladores dels diferents sectors materials de l’acció pública i que s’atribueix al municipi o a d’altres ens locals, s’ha de basar en el principi de simultaneïtat, coordinació, sense interdependències en la seva tramitació, per tal de garantir l’eficàcia en les resolucions.
Per tal de fer efectiu el principi d’harmonització de la legislació reguladora dels diferents sectors materials de l’acció pública que atribueixen competències específiques d’intervenció administrativa als ens locals en matèries relacionades amb l’autorització d’activitats econòmiques, en matèries no subjectes a aquesta Llei i que no disposin d’un règim procedimental sectorial específic, aquesta intervenció s’ha de dur a terme mitjançant un únic procediment que reculli aquestes matèries. Mentre la reglamentació de règim local no articuli un procediment marc, s’estarà al procediment que determina el Reglament d’obres, activitats i serveis de les corporacions locals, de conformitat amb les atribucions que la legislació sectorial determini per a l’obertura d’establiments.
Disposició addicional segona
Coordinació dels procediments que incideixen en una mateixa activitat
1. El Govern de la Generalitat ha d’establir reglamentàriament les mesures necessàries per afavorir la coordinació entre els diversos règims d’intervenció preventiva dels ens locals de Catalunya que incideixen en el control preventiu sobre

71 Versió 5 23.07.07

la instal·lació i modificació d’establiments, i d’activitats productives i privades en general, sense perjudici de la substantivitat pròpia de cada un dels procediments afectats, amb l’objectiu d’evitar la successió de tràmits i la presentació diferenciada de sol·licituds que incideixen en una mateixa activitat o que, en general, impedeixen o dificulten l’efectivitat de les referides mesures de coordinació de procediments.
2. Entre les mesures previstes per l’apartat anterior es poden adoptar les següents:
a) Facilitar que les persones interessades en obrir o modificar un establiment o una activitat puguin presentar una única sol·licitud davant de l’administració, que serà suficient per instar les diverses intervencions administratives concurrents en l’establiment o activitat de què es tracti.
b) Facilitar per a cada tipus d’establiment o d’activitat sotmès a diversos tràmits de control preventiu de l’administració, els mecanismes d’informació a les persones interessades sobre l’estat en què es troba la tramitació de la seva sol·licitud.
c) Promoure que els diferents tràmits administratius que concorren en un mateix establiment o activitat es podran realitzar simultàniament dins del mateix termini
Disposició addicional tercera
Simultaneïtat de les tramitacions
El Govern de la Generalitat ha de promoure i aprovar les modificacions legislatives necessàries per garantir que en tots els casos en què sobre l’exercici d’una mateixa activitat hi concorrin diverses autoritzacions o llicències, aquestes es tramitin de manera simultània o conjunta.
Disposició addicional quarta
Comissió d’Avaluació i Seguiment de l’Aplicació de la Llei
Es crea la Comissió d’Avaluació i Seguiment de l’aplicació d’aquesta Llei adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge. La composició, funcionament i règim jurídic de la Comissió s’ha d’establir per Reglament atenent als principis i criteris següents:

72 Versió 5 23.07.07

- El nombre de membres, no superior a 20, ha de ser representatiu de l’Administració de la Generalitat, dels ens locals de les agrupacions empresarials i sindicals i de les enginyeries i consultoris ambientals.
- Formularà, anualment, una memòria que contingui l’avaluació de l’aplicació de la Llei i les propostes de correcció i millora de la gestió que consideri necessàries.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Disposició transitòria primera
Intervenció administrativa de les activitats de risc d’incendi
Primer. Disposicions generals
1. Fins que no es disposi d’una normativa específica reguladora de la seguretat contra incendi, el règim d’intervenció administrativa de l’Administració de la Generalitat de Catalunya de les activitats de risc d’incendi se subjecta al que s’estableix en aquesta disposició addicional/transitòria.
2. La seguretat contra incendis en els edificis es fonamenta en l’assumpció per part dels agents que intervenen en el procés d’edificació de la responsabilitat de l’aplicació de la normativa específica en aquesta matèria.
Segon. Règim d’intervenció administrativa d’activitats
1. El règim d’intervenció administrativa de l’Administració de la Generalitat de Catalunya dels establiments i instal·lacions associats a activitats de risc d’incendi es produeix amb caràcter previ i amb posterioritat a l’inici de l’activitat o a una modificació d’aquesta, d’acord amb el que s’estableix en aquesta disposició addicional/transitòria.
2. La intervenció administrativa prèvia consisteix en un control preventiu que té per finalitat determinar que l’establiment o la instal·lació projectats, sigui amb motiu de l’inici de l’activitat o d’una modificació en aquesta o de l’establiment o les instal·lacions corresponents, compleixen les mesures de seguretat contra incendis establertes per la normativa d’aplicació.

73 Versió 5 23.07.07

3. La intervenció administrativa un cop iniciada l’activitat consisteix en controlar per mitjà d’inspeccions i, si s’escau, del règim sancionador corresponent, que els establiments i les instal·lacions existents compleixen la normativa en matèria de seguretat contra incendis.
Tercer. Intervenció administrativa prèvia
1. Correspon a la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, per mitjà dels òrgans que siguin determinats per via reglamentària, realitzar el control preventiu a què es refereix aquesta disposició addicional/transitòria.
2. El control preventiu ha de ser sol·licitat preceptivament per l’Ajuntament responsable de la tramitació del procediment administratiu necessari per a la posada en marxa de l’establiment corresponent o per a l’autorització de les modificacions que s’hi prevegi realitzar.
3. El control preventiu es realitza a la vista de la documentació presentada pel sol·licitant amb motiu de la sol·licitud de llicència municipal corresponent, i dóna lloc a un informe de prevenció, que té caràcter preceptiu i vinculant.
4. El control preventiu ha de sol·licitar-se en els supòsits següents:
a) Establiments d’ús docent, si l’alçada d’evacuació és superior a 15m. o la superfície construïda ultrapassa els 2.000 m² construïts, o 300 m² en escoles bressol.
b) Establiments d’ús sanitari de caràcter ambulatori, si l’alçada d’evacuació és superior a 15 m. i la superfície per planta és superior a 750 m². construïts.
c) Establiments d’ús hospitalari (assistència sanitària amb hospitalització de 24 hores).
d) Establiments d’ús residencial públic si el nombre de places és superior a 20.
e) Establiments d’ús aparcament de vehicles amb una superfície superior a 2.500 m² o de més de dues plantes sota rasant.
f) Establiments d’ús comercial, si la superfície total construïda és superior a 750 m² i estan situats sota edificis d’habitatges, i tots aquells en els quals la superfície total construïda superi els 2.500 m².
g) Càmpings situats a menys de 500 m de terreny forestal.

74 Versió 5 23.07.07
h) Establiments d’ús industrial d’acord amb el que s’estableix a la taula i a les especificacions que es contenen a l’annex V.
5. També s’hauran de sotmetre al mateix tràmit aquelles altres activitats que s’estableixin reglamentàriament.
6. L’informe de prevenció d’incendis ha de ser emès en el termini màxim de 2 mesos a partir de la data d’entrada de la sol·licitud d’informe en la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.
Quart. Inspecció
1. Sens perjudici de les competències municipals en aquesta matèria o de les que puguin correspondre a altres òrgans o organismes de la Generalitat, la funció inspectora de la Generalitat en matèria de prevenció d’incendis en establiments en què s’hi desenvolupen activitats subjectes al règim d’autorització, llicència o comunicació correspon al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació per mitjà del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, adscrit a la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.
2. Les persones responsables de les empreses o els establiments objecte d’inspecció han de prestar la màxima col·laboració per a l'acompliment de les tasques d'inspecció. Als efectes que pugui verificar-se pel personal que exerceix les tasques d’inspecció el compliment de la normativa en matèria de prevenció d’incendis, les persones responsables de l’empresa o l’establiment han de facilitar-hi l’accés en qualsevol moment i han de posar a disposició d’aquest personal la informació o la documentació que sigui requerida.
3. De cada inspecció se n’ha d’aixecar una acta amb el contingut mínim següent:
a) Identificació de l’empresa.
b) Identificació de l’establiment.
c) Referència a l’autorització o la llicència ambiental o a la comunicació, amb especificació de les determinacions sobre el control que s’hi contenen.
d) Identificació del dia i l’hora de realització i de les persones que efectuen l’actuació de control i de les que assisteixen en representació de l’empresa.
e) Si s’escau, especificació/detall dels aparells de mesurament i anàlisi que s’empren en l’actuació de control.

75 Versió 5 23.07.07

f) Descripció de totes les actuacions efectuades.
g) Descripció de les modificacions que, si s’escau, s’hagin observat en les instal·lacions, els processos, etc. que afectin en matèria de prevenció d’incendis, respecte del projecte autoritzat.
h) Incidències que, si s’escau, s’hagin produït durant l’actuació d’inspecció.
i) Durada de l’actuació i signatura dels assistents.
j) Si s’escau, la determinació de les mesures correctores aplicables i el termini per a dur-les a terme.
4. Els responsables de l’empresa o l’establiment tenen dret a estar presents en totes les tasques d’inspecció, a signar les actes que s’estenguin per part del personal que exerceix les funcions d’inspecció i que els sigui lliurada una còpia de l’acta d’inspecció.
5. Els resultats de les actuacions inspectores tenen valor probatori, sens perjudici d'altres proves que pugui aportar la persona interessada.
6. Si dels resultats de les inspeccions en resulta l’incompliment de la normativa en matèria de prevenció d’incendis, en l’acta d’inspecció s’ha de fer constar el termini que es concedeix per a la correcció d’aquests incompliments. Si transcorregut aquest termini no s’han esmenat els incompliments detectats, s’ha de sancionar l’incompliment d’acord amb el que estableix l’apartat següent d’aquesta Disposició addicional relatiu al règim sancionador.
7. No obstant l’anterior, si del resultat de la inspecció en resulta un risc important per a les persones o els béns, es pot incoar directament el procediment sancionador corresponent adoptant, si s’escau, les mesures cautelars oportunes.
Cinquè. Règim sancionador
1. Sens perjudici del règim sancionador establert en altres normes de caràcter sectorial, l’incompliment del que estableix la normativa vigent en matèria de seguretat contra incendis pot donar lloc a la comissió de les infraccions que s’estableixen en els apartats següents.
2. Són responsables de l’incompliment de la normativa en matèria de seguretat contra incendis les persones físiques o jurídiques titulars de les activitats que s’exerceixen en els establiments en què s’hagin detectat aquests incompliments.

76 Versió 5 23.07.07

3. Les infraccions per incompliment de la normativa en matèria de seguretat contra incendis poden constituir faltes molt greus, greus o lleus.
Són faltes molt greus:
a) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi prevista en el projecte tècnic presentat per obtenir la preceptiva autorització o llicència quan afecti les condicions d’evacuació, si això comporta un risc per a la seguretat de les persones.
b) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi imposada en l’autorització o la llicència per l’Administració competent quan afecti les condicions d’evacuació, si això comporta un risc per a la seguretat de les persones.
c) L’incompliment de les resolucions o requeriments sobre seguretat dels establiments o instal·lacions.
d) L’incompliment de qualsevol norma que signifiqui un risc per a la seguretat de les persones.
e) El bloqueig o mal funcionament de l’obertura de qualsevol element d’evacuació durant la permanència de personal o públic a l’establiment.
f) La negativa a permetre al personal que exerceix les funcions d’inspecció l’accés als establiments, i la negativa a a facilitar la funció d’inspecció.
g) La reiteració de faltes greus.
Són faltes greus:
a) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi prevista en el projecte tècnic presentat per obtenir la preceptiva autorització o llicència quan afecti les condicions d’evacuació, si no comporta un risc per a la seguretat de les persones.
b) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi imposada en l’autorització o la llicència per l’Administració competent quan afecti les condicions d’evacuació, si no comporta un risc per a la seguretat de les persones.
c) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi prevista en el projecte tècnic presentat per obtenir la preceptiva autorització o llicència, quan

77 Versió 5 23.07.07
afecti a les condicions de sectorització interior, sectorització respecte veïns, resistència al foc de l’estructura o a les instal·lacions de protecció contra incendis.
d) L’incompliment de qualsevol mesura de seguretat en cas d’incendi imposada en l’autorització o la llicència per l’Administració competent, quan afecti les condicions de sectorització interior, sectorització respecte veïns, resistència al foc de l’estructura o a les instal·lacions de protecció contra incendis.
e) L’existència de materials combustibles per sobre del llindar corresponent al nivell de risc d’incendi autoritzat.
f) L’obstaculització, la manca de manteniment o mal funcionament de les instal·lacions de protecció contra incendis.
g) La resistència o obstaculització a la realització de les funcions d’inspecció per part del personal que exerceix aquestes funcions.
h) La reiteració en faltes lleus.
És falta lleu qualsevol altre incompliment de la normativa de seguretat contra incendis no prevista com a falta greu o molt greu.
4. Les sancions que poden imposar-se, són, per a cada tipus de falta, les que s’estableixen als paràgrafs següents.
Les faltes de caràcter molt greu poden ésser sancionades amb les sancions següents:
a) Multa d’entre 60.001 i 600.000 euros.
b) Clausura definitiva, total o parcial, de l’establiment.
c) Clausura provisional, total o parcial, de l’establiment, per un període màxim de 36 mesos.
Les faltes de caràcter greu poden ésser sancionades amb les sancions següents:
a) Multa d’entre multes d’entre 6.001 i 60.000 euros
b) Clausura provisional, total o parcial, de l’establiment, per un període màxim de 12 mesos.
l’establiment.
Les faltes de caràcter lleu poden ésser sancionades amb multes de fins a 6.000 euros.
Les sancions previstes per a les faltes greus i molt greus no són excloents i poden ser imposades conjuntament si el risc per a les persones o els béns així ho exigeix.

78 Versió 5 23.07.07

Per a graduar les faltes i les sancions, juntament amb allò que s’ha comès o omès, s’han de tenir en compte els criteris següents:
a) la intencionalitat
b) la reiteració
c) el risc creat per a persones i béns
d) els danys o perjudicis causats a persones i béns
e) l’afectació en l’actuació dels serveis d’extinció d’incendis
Amb independència de la sanció que s’imposi, la resolució sancionadora ha de concedir a l’infractor un termini determinat per tal que corregeixi la infracció sancionada. Aquest termini serà establert en funció de l’incompliment o la deficiència acreditats i del termini requerit per a esmenar-los.
Transcorregut aquest termini sense que s’hagi donat compte de la correcció completa a l’òrgan sancionador, aquest ha d’imposar multes coercitives de forma periòdica fins que el compliment de la normativa en matèria de seguretat contra incendis sigui efectiu.
Les multes coercitives s’imposaran amb una periodicitat igual al termini concedit per a la correcció de les deficiències o incompliments detectats. L’import d’aquestes multes serà d’un import igual a una desena part de la sanció principal imposada, en cas de faltes lleus; una cinquena part, en cas de faltes greus; i una tercera part, en cas de faltes molt greus.
5. Procediment administratiu sancionador
Per a la tramitació del procediment sancionador previst en aquesta Disposició addicional, s’ha de seguir el que disposi la normativa vigent en matèria de procediment sancionador de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
L’òrgan que hagi incoat el procediment podrà, per si mateix o a proposta de l’instructor, adoptar en qualsevol moment del procediment les mesures cautelars que estimi oportunes per a suprimir o minimitzar el risc per a persones i béns. Entre altres, podrà adoptar la mesura de clausura provisional, total o parcial, de l’establiment, la qual es podrà perllongar durant el termini de tramitació del procediment sancionador.
Excepcionalment, en cas de risc greu i imminent per a les persones o els béns, l’òrgan competent per a incoar el procediment pot adoptar, prèviament a la seva

79 Versió 5 23.07.07

incoació, les mesures previstes a l’apartat anterior, d’acord amb el que estableix l’article 72.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
6. Òrgans competents per a tramitar i resoldre el procediment.
Correspon a la persona titular de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments incoar els procediments sancionadors.
Correspon a la persona titular de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments imposar les sancions de caràcter lleu o greu o, si s’escau, acordar l’arxiu de les actuacions.
Correspon a la persona titular del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació imposar les sancions de caràcter molt greu.
7. La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha d’informar als Ajuntaments de la tramitació i el resultat dels procediments sancionadors instruïts respecte dels establiments que estiguin situats en el seu terme municipal.
Sisè. Règim aplicable a les activitats subjectes a la Llei 10/1990, de 15 de juny
El règim d’intervenció administrativa establert en els apartats anteriors no és d’aplicació als establiments sotmesos a la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, que resten subjectes al règim d’intervenció que aquella Llei o la norma que la substitueixi estableixi.
Disposició transitòria segona
Procediments iniciats abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei
Els procediments iniciats abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei corresponents a les activitats incloses en els anteriors annexos I i II que continuen sotmessos als annexes I i II d’aquesta Llei, se sotmeten al règim legal vigent en el moment del seu inici llevat dels terminis de resolució, de la caducitat i del sentit del silenci aplicables als règims d’autorització i de llicència ambiental.
Els procediments de llicència ambiental o llicència municipal compresos en els annexos II i III de la Llei 3/1998 iniciats amb anterioritat a l’entrada en vigor

80 Versió 5 23.07.07

d’aquesta Llei, però que en aquesta resten subjectes al règim de comunicació del seu annex III es resolen comunicant al interessat que es deixa sense efecte la seva tramitació i que l’activitat queda sotmesa al règim de comunicació segons determina aquesta Llei.
Disposició transitòria tercera
Per a les activitats amb autorització ambiental existents en la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei regeixen els terminis fixats per a les actuacions de controls específics de l’autorització. Per a les activitats amb llicència ambiental s’aplicaran els controls periòdics d’aquesta Llei, sempre que la llicència no determini controls específics o que l’ajuntament, en l’àmbit de les seves competències, no reguli aquests controls. El termini de renovació de les autoritzacions i llicències d’activitats existents serà el que es determina en aquesta Llei.
Quarta
El règim de prevenció i control d’aquesta llei deixa sense aplicació a Catalunya el Reglament d’activitats molestes insolubles nocives i perilloses, aprovat pel Decret 2414/ 1961 de 30 de novembre, mantenint la disposició de no aplicació d’aquest reglament que va determinar la llei 3/1998 de 27 de febrer
DIPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queda derogada la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental i la Llei 12/1981, de 31 de desembre, de protecció d’espais d’interès natural afectats per activitats extractives, pel que fa les administracions competents en la tramitació i aprovació dels plans de restauració de l’activitat extractiva, que de conformitat amb la present Llei, aquests plans formen part dels documents d’avaluació d’impacte ambiental, que s’incorporarà a l’autorització de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de mines.
DISPOSICIONS FINALS

81 Versió 5 23.07.07

Disposició final primera
Desenvolupament reglamentari
1. Es faculta el Govern per al desenvolupament reglamentari d’aquesta Llei dintre de l’àmbit de les seves competències, i, en particular, per modificar els seus annexos amb la finalitat d’adaptar-los a les modificacions que, en el seu cas, siguin introduïdes per la normativa de la Comissió Europea, legislació bàsica estatal, per consideracions tècniques derivades de la declaració d’impacte ambiental de les activitats o de les seves correccions i adequacions.
2. Les activitats dels annexos II i III s’ajustaran reglamentàriament amb caràcter general, en funció de l’aplicació i les incidències que es produeixin en l’obertura de les activitats sotmeses al règim de comunicació de conformitat amb aquesta Llei, atenent per un costat els principis de simplificació i responsabilitat i per un altre a l’adequació del règim de comunicació vers la incidència de les emissions de les activitats al medi receptor, la seva articulació en la trama urbana, etc.
3. Mentre no es produeixi aquest desenvolupament reglamentari seran d’aplicació en tot allò que no contradigui, ni s’oposi, ni resulti incompatible a aquesta Llei, les disposicions reglamentaries vigents fins a aquesta data.
Disposició final segona
Entrada en vigor
Aquesta Llei entrarà en vigor als sis mesos de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, llevat del règim de comunicació aplicable a les activitats de l’annex III d’aquesta Llei que entrarà en vigor als dos mesos de la seva publicació.
Annexos I, II, III, IV i V
1. Els valors llindar establerts en aquests annexos es refereixen, amb caràcter general, a capacitats de producció o a rendiments. Si un mateix titular exerceix diverses activitats de la mateixa categoria en la mateixa instal·lació o en l'emplaçament, s'han de sumar les capacitats respectives.

82 Versió 5 23.07.07

2. També es consideren incloses en l'àmbit d'aquesta Llei totes les instal·lacions de processos secundaris compresos en aquests annexos.
3. Els annexos I, II i III estan estructurats en els mateixos dotze grups d'activitats. Aquests grups s'han desenvolupat fins a tres nivells de desagregació quan aquest grau de detall és necessari per identificar clarament l'activitat a tractar. El codi resultant de cada activitat apareix al marge esquerre i es manté en tots els annexos; com a conseqüència, hi ha salts de numeració en absència d'activitats.
Annex I
No estan incloses en l'àmbit d'aquest annex les instal·lacions o les parts de les instal·lacions utilitzades per a la recerca, el desenvolupament i l'experimentació de nous productes i processos.
Annex I.1 Activitats sotmeses al règim d’avaluació d’impacte ambiental i d’autorització ambiental, subjectes a la directiva 96/61/CE de prevenció i control integrat de la contaminació.
1. Energia
1.1 Instal·lacions de combustió amb una potència tèrmica de combustió superior a 50 MW. S’inclouen les instal·lacions de producció d’energia elèctrica en regim ordinari o en règim especial, en les que es produeixi la combustió de combustibles fòssils, residus o biomassa i també les instal·lacions de cogeneració, calderes, forns, generadors de vapor o qualsevol altre equipament o instal·lació de combustió existent en una indústria, sigui aquesta o no la seva activitat principal.
1.2 Refineries de petroli i de gas.
1.3 Coqueries.
1.4 Instal·lacions de gasificació i liqüefacció del carbó.
3. Producció i transformació de metalls
3.1 Instal·lacions de calcinació o sinterització de minerals metàl·lics, inclòs el mineral sulfurós.
3.2 Instal·lacions per a la producció de fosa o d'acers bruts (fusió primària o secundària), incloses les instal·lacions corresponents de fosa contínua d'una capacitat de més de 2,5 t/h.
3.3 Instal·lacions per a la transformació de metalls ferrosos:

83 Versió 5 23.07.07

3.3.a Laminatge en calent, amb una capacitat superior a 20 t/h d'acer en brut.
3.3.b Forja amb martells amb energia d'impacte superior a 50 kJ per martell quan la potència tèrmica utilitzada sigui superior a 20 MW.
3.3.c Aplicació de capes de protecció de metall fos amb una capacitat de tractament de més de 2 t/h d'acer brut.
3.4 Foneries de metalls ferrosos amb una capacitat de producció de més de 20 t/d.
3.9 Instal·lacions:
3.9.a Per a la producció de metalls en brut no ferrosos a partir de minerals, de concentrats o de matèries primeres secundàries mitjançant procediments metal·lúrgics, químics o electrolítics.
3.9.b Per a la fusió de metalls no ferrosos, inclòs l'aliatge, inclosos els productes de recuperació (refinatge, emmotllament en fosa), amb una capacitat de fusió de més de 4 t/d per al plom i el cadmi i de 20 t/d per a tota la resta de metalls.
3.21 Instal·lacions per al tractament de superfície de metalls i materials plàstics per procediment electrolític o químic, quan el volum de les cubetes o de les línies completes destinades al tractament utilitzat sigui superior a 30 m3.
4. Indústries minerals i de la construcció
4.1 Instal·lacions de:
4.1.a Fabricació de ciment i/o clínquer en forns rotatoris, quan la suma de les capacitats de producció de ciment o clínquer sigui superior a 500 t/d.
4.1.b Fabricació de ciment i/o clinquer en forns d'un altre tipus, quan la suma de les capacitats dels forns sigui superior a 50 t/d.
4.1.d Fabricació de calç en forns, quan la suma de les capacitats dels forns sigui superior a 50 t/d.
4.4 Instal·lacions per a l'obtenció d'amiant i per a la fabricació de productes a base d'amiant.
4.5 Instal·lacions de fabricació de vidre, inclosa la fibra de vidre, amb una capacitat de fusió superior a 20 t/d.
4.6 Instal·lacions per a la fosa de materials minerals, inclosa la fabricació de fibres minerals, amb una capacitat de fosa superior a 20 t/d.

84 Versió 5 23.07.07

4.7 Instal·lacions per a la fabricació de productes ceràmics mitjançant enfornada, en particular de teules, totxos refractaris, rajoles, gres ceràmic o porcellanes amb una capacitat de producció superior a 75 t/d, o una capacitat d'enfornar de més de 4 m3 i de més de 300 kg/m3 de densitat de càrrega per forn.
5. Indústria química
La fabricació, a efectes de les categories d'activitats d'aquesta Llei, designa la fabricació a escala industrial, mitjançant transformació química, dels productes o els grups de productes esmentats a continuació:
5.1 Instal·lacions químiques per a la fabricació de productes químics orgànics de base, en particular:
5.1.a Hidrocarburs simples (lineals o cíclics, saturats o insaturats, alifàtics o aromàtics).
5.1.b Hidrocarburs oxigenats, com ara, alcohols, aldehids, cetones, àcids orgànics, èsters, acetats, èters, peròxids, resines epòxi.
5.1.c Hidrocarburs sulfurats.
5.1.d Hidrocarburs nitrogenats, en particular, amines, amides, compostos nitrosos, nítrics o nitrats, nitrils, cianats i isocianats.
5.1.e Hidrocarburs fosforats.
5.1.f Hidrocarburs halogenats.
5.1.g Compostos organometàl·lics.
5.1.h Matèries plàstiques de base (polímers, fibres sintètiques, fibres a base de cel·lulosa).
5.1.i Cautxús sintètics.
5.1.j Colorants i pigments.
5.1.k Tensioactius i agents de superfície.
5.2 Instal·lacions químiques per a la fabricació de productes químics inorgànics de base com:
5.2.a Gasos i, en particular, l'amoníac, el clor o el clorur d'hidrogen, el fluor o el fluorur d'hidrogen, els òxids de carboni, els compostos de sofre, els òxids de nitrogen, l'hidrogen, el diòxid de sofre, el diclorur de carbonil.

85 Versió 5 23.07.07

5.2.b Àcids i, en particular, l'àcid cròmic, l'àcid fluorhídric, l'àcid fosfòric, l'àcid nítric, l'àcid clorhídric, l'àcid sulfúric, l'àcid sulfúric fumant, els àcids sulfurats.
5.2.c Bases i, en particular, l'hidròxid d'amoni, l'hidròxid potàssic, l'hidròxid sòdic.
5.2.d Sals com el clorur d'amoni, el clorat potàssic, el carbonat potàssic (potassa), el carbonat sòdic, els perborats, el nitrat d'argent.
5.2.e No-metalls, òxids metàl·lics o altres compostos inorgànics com el carbur de calci, el silici, el carbur de silici
5.3 Instal·lacions químiques per a la fabricació de fertilitzants a base de fòsfor, de nitrogen o de potassi (fertilitzants simples o compostos).
5.4 Instal·lacions químiques per a la fabricació de productes fitofarmacèutics i biocides.
5.5 Instal·lacions químiques que utilitzen un procés químic o biològic per a la fabricació de medicaments de base.
5.7 Instal·lacions químiques per a la fabricació d'explosius.
6. Indústria tèxtil, de la pell i cuirs
6.1 Instal·lacions per al tractament previ (operacions de rentatge, blanqueig, mercerització o per al tint de fibres o productes tèxtils, quan la capacitat de tractament sigui superior a 10 t/d.
6.2 Instal·lacions per a l'adob (operacions prèvies, ribera, adob, post adob), quan la capacitat de tractament sigui superior a les 12 t/d de productes acabats.
7. Indústria alimentària i del tabac
7.1 Escorxadors amb una capacitat de producció de canals superior a 50 t/d.
7.2 Tractament i transformació per a la fabricació de productes alimentaris a partir de:
7.2.a Matèria primera animal (que no sigui la llet), amb una capacitat d'elaboració de productes acabats superior a 75 t/d.
7.2.b Matèria primera vegetal, amb una capacitat d'elaboració de productes acabats superior a 300 t/d (valor mitjà trimestral).
7.3 Tractament i transformació de la llet, amb una quantitat de llet rebuda superior a 200 t/d (valor mitjà anual).

86 Versió 5 23.07.07

9. Indústria del paper
9.1 Instal·lacions industrials destinades a la fabricació de pasta de paper a partir de fusta o d'altres matèries fibroses.
9.2 Instal·lacions industrials destinades a la fabricació de paper i cartró, amb una capacitat de producció de més de 20 t/d.
9.4 Instal·lacions de producció i tractament de cel·lulosa amb una capacitat de producció superior a 20 t/d.
10. Gestió de residus
10.1 Instal·lacions per la valorització de residus perillosos, inclosa la gestió d’olis usats, o per l’eliminació d’aquests residus en llocs diferents als dipòsits controlats, amb una capacitat superior a 10 t/d.
10.4 Instal·lacions per a la incineració dels residus municipals amb una capacitat superior a 3 t/h.
10.5 Instal·lacions per a la eliminació dels residus no perillosos en llocs diferents dels dipòsits controlats amb una capacitat superior a 50 t/d.
10.6. a Dipòsits controlats que rebin més de 10 t/d o que tinguin una capacitat total superior a 25.000 t. amb exclusió dels dipòsits controlats de residus inerts
11. Activitats agroindustrials i ramaderes
11.1 Instal·lacions ramaderes destinades a la cria intensiva que tinguin més de:
11.1.a 40.000 emplaçaments per a aus de corral, entenent que es tracta de gallines ponedores o del nombre equivalent per a altres espècies d'aus.
11.1.b 2.000 places per a porcs d'engreix (de més de 30 kg).
11.1.c 750 places per a truges.
11.3 Instal·lacions per a l'eliminació o l'aprofitament de canals o restes d'animals, amb una capacitat de tractament superior a 10 t/d.
12. Altres activitats
12.2 Instal·lacions per al tractament de superfície de materials, objectes o productes amb utilització de dissolvents orgànics, en particular per aprestar-los, estampar-los, revestir-los i desgreixar-los, impermeabilitzar-los, encolar-los, lacar-los, pigmentar-los, netejar-los o impregnar-los, amb una capacitat de consum superior a 150 kg de dissolvent per hora o superior a 200 t/any.

87 Versió 5 23.07.07

12.8 Instal·lacions per a la fabricació de carboni sinteritzat o electrografit per a combustió o grafitació.

88 Versió 5 23.07.07

Annex I.2 Activitats sotmeses al règim d’avaluació d’impacte ambiental i d’autorització ambiental, no subjectes a la directiva 96/61/CE de prevenció i control integrat de la contaminació.
1. Energia
1. 8 Fabricació industrial de briquetes d’hulla i de lignit.
1. 12. Instal.lacions industrials, i altres tipus, per a la producció d’electricitat, vapor i aigua calenta amb potència tèrmica superior a 100 MW.
3. Producció i transformació de metalls
3.3.c Aplicació de capes de protecció de metall fos amb una capacitat de tractament de més de 2 t/h, exclòs l’acer brut.
3.30 Fabricació d'automòbils, motocicletes, autocars i similars i de motors per a vehícles, amb una superficie total superior a 30.000 m2..
3.31 Fabricació de material ferroviari mòbil amb una superficie total superior a 30.000 m2.
3. 33 Instal.lacions per la construcció i reparació de aeronaus amb una superfície total superior a 30.000 m2.
3. 34 Instal·lacions o bancs de prova de motors, turbines o reactors que estiguin situades fora de polígons industrials o a menys de 500 m d’una zona residencial.
4. Indústries minerals i de la construcció
4.1.a Fabricació de ciment o clínquer en forns rotatoris quan la suma de les capacitats dels forns sigui superior a 200 t/d i fins a 500 t/d.
4.1.d Fabricació de guix en forns, quan la suma de les capacitats dels forns sigui superior a 50 t/d.
4.9 Instal·lacions de calcinació i de sintetitzat de minerals metàl·lics amb capacitat superior a 5.000 t/any de mineral processat.
4.10 Fabricació de perlita expandida.
4.12 Plantes d'aglomerats asfàltics amb una capacitat de producció superior a 250 t/h
9. Indústria del paper

89 Versió 5 23.07.07

9.3 Instal·lacions industrials destinades a la fabricació de cel·lofana.
10 Gestió de Residus
10.1 Instal·lacions d’eliminació de residus perillosos amb una capacitat fins a 10 t/d.
10.2 Instal·lacions per l’emmagatzemantge de residus perillosos amb una capacitat superior a 30 t.
10.7 Instal·lacions per la valorització de residus no perillosos d’una capacitat superior a 100.000 t/a
10.9 Instal·lacions de tractament de dejeccions ramaderes líquides (purins) d’una capacitat superior a 75.000 t/a
10.10 Instal·lacions de tractament mecànic biològic de RESTA (residus municipals no recollits selectivament) d’una capacitat superior a 50.000 t/a
10.11 Instal·lacions de tractament biològic de residus d’alta fermentabilitat amb una capacitat superior a 25.000 t/a
11. Activitats agroindustrials i ramaderes
Instal·lacions ramaderes destinades a la cria intensiva que tinguin més de:
11.1.d Places de vacum d’engreix per sobre de 600.
11.1.e Places de vacum de llet per sobre de 300.
11.1.f Places d'oví i de cabrum per sobre de 2.000.
11.1.m Places de conills per sobre de 20.000.
11.1.n Places de pollastres per sobre de 55.000 ( i que estiguin per sota de 85.479, que és l’equivalència per ser IPPC)
11.1.i Places per a una o més d'una de les espècies animals especificades en qualsevol dels annexos d'aquesta Llei, i/o places de la mateixa espècie d'aptituds diferents, la suma de les quals sigui superior a 500 unitats ramaderes procedimentals (URP), definides a partir de les equivalències de procediment entre instal·lacions previstes en la Directiva 96/61/CE, i prenent com a base de referència el vacum de llet (1 URP = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.l Instal·lacions ramaderes destinades a la cria semiintensiva, entenent com a tal, aquell sistema en què l’alimentació es realitza fonamentalment a pastura, però

90 Versió 5 23.07.07

els animals es troben estabulats durant un cert període de l’any, normalment l’hivern, o bé durant la nit. La capacitat d’aquestes explotacions als efectes de la seva classificació en cada un dels annexos es calcularà proporcionalment als períodes en què els animals romanguin a les instal·lacions i de manera genèrica equival al 33% de la capacitat de les instal·lacions de cria intensiva
11.2 Instal·lacions per l’aquicultura intensiva que tinguin una capacitat de producció superior a 1000 t/a.
12. Altres activitats
12.1 Activitats i instal·lacions afectades per la legislació d’accidents greus.
12.16. Construcció i reparació naval en drassanes amb una superfície total superior a 20.000m2
12.52 Pistes permanents de carreres i de proves per a vehicles motorizats d’una superfície superior a 5 has.
12.53 Instal·lacions per l’emmagatzematge de productes petrolífers amb una capacitat superior a 100.000 t.
Annex I.3 Activitats sotmeses al règim d’avaluació d’impacte ambiental en el règim d’una autorització substantiva per raó de la matèria objecte de l’activitat.
1. Energia
1.11 Parcs eòlics amb un nombre d’aerogeneradors superior a 5, o bé que es trobin a menys de 2 quilòmetres d’un altre parc eòlic.
1.13 Plantes fotovoltaiques de potència superior a 2 MW.
2. Mineria
2.1 Extracció i/o tractament (picolament, esmicolament, trituració, polvorització, mòlta, tamisatge, garbellament, mescla, rentatge, ensacament, assecatge, manutenció i transport) de recursos minerals, com per exemple roques, graves, carbó, argiles i sorres, quan la superfície del terreny afectat sigui superior a 25 has. (*)
2.4 Explotacions mineres subterrànies i operacions connexes i perforacions geotèrmiques (*)

91 Versió 5 23.07.07

2.5 Explotacions que es trobin ubicades en terreny de domini públic hidràulic per extraccions superiors a 20.000 m3/any o en zona de policia de llera i la seva superfície sigui superior a 3 has. (*)

92 Versió 5 23.07.07

2. Annex II
Activitats sotmeses al règim de llicència ambiental
1. Energia
1.1.Instal·lacions de combustió amb una potència tèrmica de combustió fins a 50 MW.i superior a 2 MW. S’inclouen les instalacions de producció d’energía eléctrica en régim ordinari o en régimen especial, en les que es produeixi la combustió de combustibles fósiles, residus o biomassa i també les instalacions de cogeneració, calderes, forns, generadors de vapor o qualsevol alre equipament o instal.lació de combustió existent en una industria, sigui aquesta o no la seva activitat principal .
1.6 Generadors de vapor de capacitat superior a 4 tones de vapor per hora.
1.7 Generadors de calor de potència calorífica superior a 3.000 tèrmies/hora.
1.10 Carbonització de la fusta (carbó vegetal), quan es tracti d'una activitat fixa extensiva.
1.11 Parcs eòlics amb un nombre d’aerogeneradors fins a 5, i que es trobin a mes de 2 kilòmetres d’un altre parc eòlic.
1.12. Instal.lacions industrials, i altres tipus, per a la producció d’electricitat, vapor i aigua calenta amb potència tèrmica fins a 100 MW i superior a 0.2 MW.
1.13 Plantes fotovoltaiques de potència fins a 2 MW i superior a 0.2 MW.
2. Mineria
2.3 Extracció de sal marina.
3. Producció i transformació de metalls
3.2 Instal·lacions per a la producció de fosa o d'acers bruts (fusió primària o secundària), incloses les instal·lacions corresponents de fosa contínua d'una capacitat fins a 2,5 t/h.
3.3 Instal·lacions per a la transformació de metalls ferrosos:
3.3.a Laminatge en calent, amb una capacitat fins a 20 t/h d'acer brut.
3.3.b Forja amb martells amb energia d'impacte fins a 50 kJ o quan la font tèrmica utilitzada sigui de fins a 20 MW.

93 Versió 5 23.07.07

3.3.c Aplicació de capes de protecció de metall fos, amb una capacitat de tractament fins a 2 t/h de metall base
3.4 Foneries de metalls ferrosos amb una capacitat de producció fins a 20 t/d i superior a 2 t/d..
3.6 Tractament d'escòria siderúrgica i de fosa.
3.8 Preparació, emmagatzematge a la intempèrie, càrrega, descàrrega, manutenció i transport de minerals dins les plantes metal·lúrgiques.
3.9.b Instal·lacions per a la fusió de metalls no ferrosos, inclòs l'aliatge, inclosos els productes de recuperació (refinatge, emmotllament en fosa), amb una capacitat de fusió fins a 4 t/d per al plom i el cadmi, i amb una capacitat fins a 20 t/d per a altres metalls.
3.11 Electròlisi de zenc.
3.12 Instal·lacions per a l'aïllament o el recobriment de fils, superfícies i conductors de coure o similars mitjançant resines o processos d'esmaltatge.
3.13 Aliatges de metall amb injecció de fòsfor.
3.17 Forja, estampació, embotició de metalls, sinterització.
3.19 Decapatge de peces metàl·liques mitjançant processos tèrmics.
3.21 Instal·lacions de tractament de superfície de metalls i matèries plàstiques per procediment electrolític o químic, quan el volum de les cubetes emprades o de les línies completes destinades al tractament sigui fins a 30 m3.
3.25 Fabricació d'armes i municions.
3.26 Fabricació d'electrodomèstics.
3.28 Instal·lacions de fabricació d'acumuladors elèctrics, piles i bateries.
3.30 Fabricació d'automòbils, motocicletes, autocars i similars i de motors per a vehícles, amb una superficie total fins a 30.000 m2.
3.31 Fabricació de material ferroviari mòbil amb una superficie total fins a 30.000 m2.
3. 33 Instal.lacions per la construcció i reparació de aeronaus amb una superficie total fins a 30.000 m2.
4. Indústries minerals i de la construcció

94 Versió 5 23.07.07

4.1 Instal·lacions de:
4.1.a Fabricació de ciment i/o clínquer en forns rotatoris quan la suma de les capacitats dels forns sigui fins a 200 t/d.
4.1.b Fabricació de ciment i/o clínker en forns d'altres tipus quan la suma de les capacitats dels forns sigui fins a 50 t/d.
4.1.c Fabricació de ciment sense forns a partir de clínquer .
4.1.d Fabricació de calç o guix en forns quan la capacitat dels forns sigui fins a 50 t/d.
4.2 Fabricació de formigó i/o d'elements de formigó, guix i ciment.
4.3 Fabricació de productes de fibrociment, llevat dels que continguin amiant.
4.5 Instal·lacions de fabricació de vidre, inclosa la fibra de vidre, amb una capacitat de fusió de fins a 20 t/d i exclosa la fabricació de vidre quan la capacitat de fusió sigui fins a 1 t/d.
4.6 Instal·lacions per a la fosa de materials minerals, inclosa la fabricació de fibres minerals, amb una capacitat de fosa fins a 20 t/d i superior a 1 t/d.
4.7 Fabricació de productes ceràmics per a construcció, refractaris, porcellana, gres, argila plàstica i similars en forns de capacitat fins a 75 t/d i superior a 1 t/d, i no inclosos a l'annex I.
4.9 Instal.lacions de calcinació i de sinteritzat de minerals metàlics amb capacitat fins a 5.000 t/any de mineral processat.
4.12 Plantes d'aglomerat asfàltic amb una capacitat de producció fins a 250 t/h.
4.13 Plantes de preparació i ensacament de ciments especials i/o moreters.
4.14 Instal·lacions d'emmagatzematge de productes pulverulents o granulats, amb una capacitat superior a 1.000 tones.
4.16. Instal·lacions de tall, serradura i poliment per mitjans mecànics de roques i pedres naturals amb una capacitat de producció superior a 50 t/d.
4.17 Fabricació de materials abrasius a base d'alúmina, carbur de silici i altres productes similars.
4.19. Tractaments superficials del vidre per mètodes químics.
5. Indústria química

95 Versió 5 23.07.07

5.6 Preparació d'especialitats farmacèutiques o veterinàries.
5.8 Producció de mescles bituminoses a base d'asfalt, betum, quitrans i brees.
5.9 Producció de guarniments de fricció que utilitzen resines fenoplàstiques o aminoplàstiques, llevat dels que continguin amiant.
5.10 Producció de coles i gelatines.
5.11 Fabricació de pintures, tintes, laques, vernissos i revestiments similars.
5.12 Fabricació de:
5.12.a Sabons, detergents i altres productes de neteja i abrillantament.
5.12.b Perfums i productes de bellesa i higiene.
5.13 Fabricació de material fotogràfic verge i preparats químics per a la fotografia.
5.14 Oxidació d'olis vegetals.
5.15 Sulfitació i sulfatació d'olis.
5.16. Extracció química sense refinar d'olis vegetals.
5.17.a Fabricació de productes de matèries plàstiques termoestables.
5.17.b Fabricació de productes de matèries plàstiques termoplàstiques.
5.20 Fabricació o preparació d'altres productes químics i que no estiguin incloses a l’annex I .
6. Indústria tèxtil, de la pell i cuirs
6.1 Instal·lacions per al tractament previ (operacions de rentatge, blanqueig, mercerització, formació de xantogenats) o per al tint de fibres o productes tèxtils, quan la capacitat de tractament sigui fins a 10 t/d.
6.2 Instal·lacions per a l'adob (operacions prèvies, ribera, adob, post adob) amb una capacitat de tractament del producte acabat fins a 12 t/d.
7. Indústria alimentària i del tabac
7.1 Escorxadors que tinguin una capacitat de producció de canals fins a 50 t/d i superior a 2 t/d..

96 Versió 5 23.07.07

7.2 Tractament i transformació per a la fabricació de productes alimentaris a partir de:
7.2.a Matèria primera animal (que no sigui la llet) d'una capacitat d'elaboració de productes acabats fins a 75 t/d i superior a 10 t/d.
7.2.b Matèria primera vegetal d'una capacitat de producció de productes acabats fins a 300 t/d (mitjana trimestral) i superior a 5 t/d..
7.4 Producció de midó.
7.8 Tractament, manipulació i processament de productes del tabac.
7.9 Instal·lacions industrials per l’elaboració de greixos i olis vegetals i animals, instal·lacions industrials per l’elaboració de cervesa i Malta, instal·lacions industrials per la fabricació de fècules, instal·lacions industrials per l’elaboració de confitures i almívars, instal·lacions industrials per la fabricació de farina de peix i oli de peix, sempre que a la instal·lació es doni de forma simultània les circumstàncies següents: a) que estigui situada fora de polígons industrials, b) que es trobi situada a menys de 500 m d’una zona residencial, c) que ocupi una superfície de al menys 1 hectàrea, i que s’hauran de sotmetre prèviament a la sol·licitud de la llicència a la prèvia decisió per part de l’òrgan ambiental competent del departament de Medi Ambient i Habitatge de la necessitat o no de sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental. .
8. Indústria de la fusta, del suro i de mobles
8.2 Impregnació o tractament de la fusta amb oli de creosota o quitrà.
9. Indústria del paper.
9.2. Instal·lacions industrials destinades a la fabricació de paper i cartró, amb una capacitat de producció fins a 20 t/d i superior a 5 t/d.
9.4 Instal·lacions de producció i tractament de cel·lulosa amb una capacitat de producció fins a 20 t/d.
9.5 Instal·lacions industrials destinades a la manipulació de paper i cartró amb una capacitat de producció superior a 20 t/d.
10. Gestió de residus
10.1 Instal.lacions per la valorització de residus perillosos amb una capacitat fins a 10t/d
10.2 Instal·lacions per a l'emmagatzematge de residus perillosos amb una capacitat fins a 30 t.

97 Versió 5 23.07.07

10.4 Instal·lacions per a la incineració dels residus municipals amb una capacitat fins a 3 t/h.
10.5 Instal·lacions per a la eliminació dels residus no perillosos en llocs diferents dels diposits controlats amb una capacitat fins a 50 t/d.
10.6.a Dipòsits controlats de residus que rebin més fins a 10 t/d i que tinguin una capacitat total fins a 25.000 t. amb exclusió dels diposits controlats de residus inerts.
10.6.b Monodipòsits de residus de la construcció.
10.7 Instal.lacions per la valorització de residus no perillosos amb una capacitat fins a 100.000 t/a
10.8 Instal·lacions per a l'emmagatzematge de residus no perillosos
10.9 Instal.lacions de tractament de dejeccions ramaderes líquides (purins) amb una capacitat fins a 75.000 t/a
10.10 Instal.lacions de tractament mecànic biològic de RESTA (residus municipals no recollits selectivament) amb una capacitat fins a 50.000 t/a
10.11 Instal.lacions de tractament biològic de residus d’alta fermentabilitat amb una capacitat fins a 25.000 t/a
11. Activitats agroindustrials i ramaderes
11.1 Instal·lacions destinades a la cria intensiva que disposin de:
11.1.a Emplaçaments per a aus de corral, entenent que es tracta de gallines ponedores o del nombre equivalent per a altres espècies d'aus fins a 40.000 i superior a 2000.
11.1.b Places de porc d'engreix fins a 2.000 i superior a 200.
11.1.c Places de truges fins a 750 i superior a 50.
11.1.d Places de vacum d'engreix fins a 600 i superior a 50.
11.1.e Places de vacum de llet fins a 300 i per sobre de 50.
11.1.f Places d'oví i de cabrum fins a 2000 i per sobre de 500.
11.1.g Places d'equí per sobre de 50.
11.1.m Places de conills fins a 20.000 i per sobre de 1000

98 Versió 5 23.07.07

11.1.h Places per a qualsevol altra espècie animal, no especificades en qualsevol dels annexos d'aquesta Llei, equivalents a 50 o més unitats ramaderes (UR), prenent com a base de referència el vacum de llet (1 UR = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.j Places de bestiar porcí i/o boví, de diferents aptituds, tinguin o no places per a altres espècies animals, excepte si disposen de places d'aus de corral, la suma de les quals sigui superior a 33 i fins a 500 unitats ramaderes procedimentals (URP), definides a partir de les equivalències de procediment entre les instal·lacions previstes en la Directiva 96/61/CE, i prenent com a base de referència el vacum de llet (1 URP = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.k Places d'aus de corral i d'altres espècies animals, incloses porcí i/o boví, la suma de les quals sigui superior a 25 i fins a 500 unitats ramaderes procedimentals (URP), definides a partir de les equivalències de procediment entre instal·lacions previstes en la Directiva 96/61/CE, i prenent com a base de referència el vacum de llet (1 URP = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.l Instal·lacions ramaderes destinades a la cria semiintensiva, entenent com a tal el sistema en què l'alimentació es fa fonamentalment en pastura, però els animals es troben estabulats durant un cert període de l'any, normalment l'hivern, o bé durant la nit. La capacitat d'aquestes explotacions a l'efecte de la seva classificació en cada un dels annexos es calcularà proporcionalment als períodes en què els animals s'estiguin a les instal·lacions i d'una manera genèrica equival al 33% de la capacitat de les instal·lacions de cria intensiva.
11.2 Instal·lacions d'aqüicultura:
11.2.a Intensiva, amb una capacitat de producció fins a 1000 t/a i superior a 5 t/a.
11.2.b Extensiva, amb una capacitat de producció fins a 1000 t/a i superior a 5 t/a.
11.3 Instal·lacions per a l'eliminació o l'aprofitament de canals o restes d'animals, amb una capacitat de tractament superior a 1 t/d.
11.4 Deshidratació artificial de farratges.
11.7 Assecatge de gra i altres matèries vegetals per procediments artificials, amb una superfície superior a 500 m2.
11.8 Desmotatge del cotó, amb una superfície superior a 500 m2.
12. Altres activitats
12.2 Instal·lacions per al tractament de superfície de materials, objectes o productes amb utilització de dissolvents orgànics, en particular per aprestar-los, estampar-los, revestir-los i desgreixar-los, impermeabilitzar-los, encolar-los, lacar-los, pigmentar-

99 Versió 5 23.07.07

los, netejar-los o impregnar-los, amb una capacitat de consum fins a 150 kg/h de dissolvent i fins a 200 t/any i la superficie superior a 500 m2.
12.3 Aplicació de vernissos no grassos, pintures, laques i tints d'impressió sobre qualsevol suport i la cuita i l'assecatge corresponents, quan la quantitat emmagatzemada d'aquestes substàncies en els tallers es superior a 1000 kg i la superfície es superior a 500 m2.
12.4 Instal·lacions d'assecatge amb llit fluid, forn rotatori i d'altres, quan la potència de la instal·lació sigui superior a 1.000 tèrmies per hora.
12.6 Instal·lacions de rentatge amb dissolvents clorats que utilitzen més d'1 t/any d'aquests dissolvents.
12.7 Instal·lacions de rentatge interior de cisternes de vehicles de transport.
12.9 Fabricació de gel.
12.10 Dipòsit i emmagatzematge de productes perillosos (productes químics, productes petroliers, gasos combustibles i altres productes perillosos) amb una capacitat superior a 50 m3, a excepció de les instal·lacions expressament excloses de tramitació en la reglamentació de seguretat industrial aplicable.
12.12 Emmagatzematge o manipulació de minerals, combustibles sòlids i altres materials pulverulents.
12.14 Envasament en forma d'aerosols de productes fitosanitaris i biocides que utilitzin com a propel·lent gasos liquats del petroli.
12.16 Construcció i reparació naval en drassanes i escars amb una superficie total fins a 20.000m2
12.18.a Tallers de reparació mecànics, exclosos els de reparació de vehicles automòbils que disposin d'instal·lacions de pintura i tractaments de superficies
12.19. a Manteniment i reparació de vehicles de motor i material de transport amb una superfície superior a 500m2 i tots aquells que fan operacions de pintura amb independencia de la superficie.
12.20 Venda al detall de carburants per a motors de combustió interna.
12.22 Indústria de manufactura de cautxú i similars.
12.23 Laboratoris d'anàlisi i de recerca amb una superfície superior a 75 m2 (excloent-ne despatxos, magatzems i altres àrees auxiliars).
12.24 Laboratoris industrials de fotografia.

100 Versió 5 23.07.07

12.25 Hospitals, clíniques i altres establiments sanitaris amb un nombre superior a 100 llits per a l’hospitalització o ingrés de pacients.
12.26 Centres d'assistència primària i hospitals de dia amb una superfície superior a 750 m2.
12.35. a. Activitats recreatives d'acord amb el catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics sotmesos a la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i establiments públics (aquestes activitats tenen un règim especial de tramitació de llicència).
12.35.b Camps de golf.
12.36 Establiments hotelers en tots els seus grups, modalitats categories i especialitats amb un nombre d’habitacions superior a 400.
12. 37 Campings. Aquestes activitats s’hauran de sotmetre prèviament a la sol·licitud de la llicència a la prèvia decisió per part de l’òrgan ambiental competent del departament de Medi Ambient i Habitatge de la necessitat o no de sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental
12.39 Bugaderia industrial.
12.41 Instal·lacions de neteja en sec en establiment comercial, amb una superfície superior a 500 m2.
12.42 Fabricació de circuits integrats i circuits impresos.
12.44.a Instal·lacions de radiocomunicació emplaçades en demarcació urbana o en espais inclosos en el Pla d'espais d'interès natural o que d'acord amb el planejament urbanístic municipal siguin qualificats d'especial protecció.
12.47 Instal·lacions i activitats de neteja de vehicles.
12.52 Pistes permanents de carreres i de probes per a vehícles motorizats d’una superficie igual o inferior a 5 has.
12.54 Parcs temátics. Aquestes activitats s’hauran de sotmetre prèviament a la sol·licitud de la llicència a la prèvia decisió per part de l’òrgan ambiental competent del departament de Medi Ambient i Habitatge de la necessitat o no de sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental.
12.55 Projectes d’activitats i/o instal·lacions no inclosos en l’annex I que afectin directament espais naturals d’elevada sensibilitat ambiental com ara, els espais del Pla d’espais d’interès natural aprovat pel decret 328/1992 (PEIN), Espais naturals de Protecció Especial declarats d’acord amb la Llei 12/1985, Zones Humides i les àrees designades en aplicació de les directives 79/409/CEE i 92/43/CEE (Xarxa Natura) i

101 Versió 5 23.07.07

que s’hauran de sotmetre prèviament a la sol·licitud de la llicència a la prèvia decisió per part de l’òrgan ambiental competent de la Generalitat de la necessitat o no de sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental.
12.60 Qualsevol altre activitat amb incidència ambiental no inclosa als annexos I, II o III es classificarà en l’annex corresponent atenent a la seva incidència ambiental
3. Annex III
Relació d'activitats sotmeses al règim de comunicació
1. Energia
1.1.Instal·lacions de combustió amb una potència tèrmica de combustió fins a 2 MW. S’inclouen les instal·lacions de producció d’energia elèctrica en regim ordinari o en régim especial, en les que es produeixi la combustió de combustibles fósiles i també les instalacions de cogeneració, calderes, forns, generadors de vapor o qualsevol alre equipament o instal.lació de combustió existent en una industria, sigui aquesta o no la seva activitat principal .
1.6 Generadors de vapor de capacitat fins a 4 tones de vapor per hora.
1.7 Generadors de calor de potència calorífica fins a 3.000 tèrmies per hora.
1.12 Instal.lacions industrials, i altres tipus, per la fabricació d’energia elèctrica, vapor i aigua calenta amb una potència tèrmica fins a 0.2 MW.
3. Producció i transformació de metalls
3.4 Foneries de metalls ferrosos amb una capacitat de producció fins a 2 t/d.
3.5 Fabricació de tubs i perfils.
3.7 Indústria de la transformació de metalls ferrosos.
3.10 Producció i primera transformació de metalls preciosos.
3.14 Fabricació de maquinària i/o productes metàl·lics diversos i/o serralleries
3.15 Fabricació de caldereria (cisternes, recipients, radiadors i calderes d'aigua calenta).
3.16 Fabricació de generadors de vapor.
3.18 Tractament tèrmic de metall.

102 Versió 5 23.07.07

3.20 Afinament de metalls.
3.23 Soldadura en tallers de caldereria, drassanes i similars.
3.24 Instal·lacions per a la producció de pols metàl·lica per picament o mòlta.
3.27 Fabricació de materials, maquinària i equips elèctrics, electrònics i òptics.
3.32 Fabricació d'articles de joieria, orfebreria, argenteria, bijuteria i similars.
4. Indústries minerals i de la construcció
4.5 Instal·lacions de fabricació de vidre, exclosa la fibra de vidre, amb una capacitat de fusió fins a 1 t/d.
4.6 Instal·lacions per a la fosa de materials minerals, inclosa la fabricació de fibres minerals, amb una capacitat de fosa fins a 1 t/d.
4.7 Fabricació de productes ceràmics, refractaris, porcellana, gres, argila plàstica i similars, quan la capacitat de la instal·lació és fins a 1 t/d i no estan inclosos en l'annex .
4.14 Instal·lacions d'emmagatzematge de productes pulverulents o granulats, amb una capacitat fins a 1.000 t.
4.16 Instal·lacions de tall, serradura i poliment per mitjans mecànics de roques i pedres naturals.
4.18 Instal·lacions de sorrejament amb sorra, grava menuda o d'altres abrasius
4.20 Tractaments superficials del vidre per mètodes físics.
5. Indústria química
5.19 Emmotllament per fusió d'objectes parafínics.
6. Indústria tèxtil, de la pell i cuirs
6.3 Fabricació de feltres, buates i làmines tèxtils no teixides.
6.4 Filatura de fibres.
6.5 Fabricació de teixits.
6.6 Acabats de la pell.

103 Versió 5 23.07.07

6.7 Obtenció de fibres vegetals per procediments físics.
6.8 Amaratge del lli, del cànem i d'altres fibres tèxtils.
6.9 Filatura del capoll del cuc de seda.
6.10 Tallers de confecció, calçat, marroquineria i similars.
7. Indústria alimentària i del tabac
7.1 Escorxadors amb una capacitat de producció de canals fins a 2 t/d.
7.2.a Matèria primera animal (que no sigui la llet) d'una capacitat d'elaboració de productes acabats fins a 10 t/d.
7.2.b Matèria primera vegetal d'una capacitat de producció de productes acabats fins a 5 t/d (mitjana trimestral).
7.3 Tractament i transformació de la llet, amb una quantitat de llet rebuda fins a 200 t/d (valor mitjà anual).
7.5 Instal·lacions d'emmagatzematge de gra i de farina
7.6 Carnisseries amb obrador.
7.7 Fleques amb forns de potencia
8. Indústria de la fusta, del suro i dels mobles
8.3 Fabricació de mobles
8.4 Fabricació de fulloles, taulons contraplacats i enllistonats amb partícules aglomerades o amb fibres, i fabricació d'altres taulons i plafons
8.5 Tractament del suro i producció d'aglomerats de suro i linòleums.
8.6 Instal·lacions de transformació del suro en pannes de suro. Bullidors de suro.
8.7 Serradura i especejament de la fusta i del suro
8.8 Tractament de suro en brut i fabricació de productes en suro.
8.9 Fusteries, ebenisteries i similars amb superfície superior a 500 m2, o de qualsevol superficie si disposen d'instal·lacions de pintura, envernissament o lacatge
9. Indústria del paper

104 Versió 5 23.07.07

9.2. Instal·lacions industrials destinades a la fabricació de paper i cartró, amb una capacitat de producció fins a 5 t/d.
9.5 Instal·lacions industrials destinades a la manipulació de paper i cartró fins a 20 t/d.
11. Activitats agroindustrials i ramaderes
11.1 Instal·lacions destinades a la cria intensiva que disposin de:
11.1.a Emplaçaments per a aus de corral, entenent que es tracta de gallines ponedores o del nombre equivalent per a altres espècies d'aus fins a 2.000 i per sobre de 30.
11.1.b Places de porcs d'engreix fins a 200 i per sobre de 10.
11.1.c Places de truges fins a 50 i per sobre de 5.
11.1.d Places de vacum d'engreix fins a 50 i per sobre de 5.
11.1.e Places de vacum de llet fins a 50 i per sobre de 5.
11.1.f Places d'oví i de cabrum fins a 500 i per sobre de 10.
11.1.g Places d'equí fins a 50 i per sobre de 5.
11.1.h Places de qualsevol altra espècie animal no especificades en qualsevol dels annexos d'aquesta Llei, fins a 50 i per sobre de 5 unitats ramaderes (UR), prenent com a base de referència el vacum de llet (1 UR = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.j Places de bestiar porcí i/o boví, de diferents aptituds, tinguin o no places per a altres espècies animals, excepte si disposen de places d'aus de corral, la suma de les quals sigui per sobre de 3 i fins a 33 unitats ramaderes procedimentals (URP), definides a partir de les equivalències de procediment entre instal·lacions previstes en la Directiva 96/61/CE, i prenent com a base de referència el vacum de llet (1 URP = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.k Places d'aus de corral i d'altres espècies animals, incloses porcí i/o boví, la suma de les quals sigui superior a 1 i fins a 25 unitats ramaderes procedimentals (URP), definides a partir d'equivalències de procediment entre instal·lacions previstes en la Directiva 96/61/CE, prenent com a base de referència el vacum de llet (1 URP = 1 plaça de vacum de llet).
11.1.l Instal·lacions ramaderes destinades a la cria semiintensiva, entenent com a tal aquell sistema en que l'alimentació es fa fonamentalment en pastura però els animals estan estabulats durant un cert període de l'any, normalment l'hivern, o bé durant la nit. La capacitat d'aquestes explotacions a efectes de la seva classificació

105 Versió 5 23.07.07

en cada un dels annexos es calcularà proporcionalment als períodes en que els animals romanguin a les instal·lacions; d'una manera genèrica equival al 33% de la capacitat de les instal·lacions de cria intensiva.
11.2 Instal·lacions d'aqüicultura:
11.2.a Intensiva, amb una capacitat de producció fins a 1 t/d.
11.2.b Extensiva, amb una capacitat de producció fins a 1 t/d.
11.3 Instal·lacions per a l'eliminació i l'aprofitament de canals o restes d'animals, amb una capacitat de tractament fins a 1 t/d.
11.5 Assecatge del pòsit del vi.
11.6 Assecatge del llúpol amb sofre.
11.7 Assecatge de gra i altres matèries vegetals per procediments artificials, amb una superfície fins a 500 m2.
11.8 Desmotatge del cotó, amb una superfície fins a 500 m2.
12. Altres activitats
12.2 Instal·lacions per al tractament de superfície de materials, objectes o productes amb utilització de dissolvents orgànics, en particular per aprestar-los, estampar-los, revestir-los i desgreixar-los, impermeabilitzar-los, encolar-los, lacar-los, netejar-los o impregnar-los, amb una capacitat de consum de dissolvent fins a 150 kg/h i fins a 20 t/any i una superfície fins a 500 m2.
12.3 Aplicació de vernissos no grassos, pintures, laques i tints d'impressió sobre qualsevol suport i la cuita i l'assecatge corresponents, quan la quantitat emmagatzemada d'aquestes substàncies en els tallers és de fins a 1.000 kg i la superfície fins a 500 m2.
12.4 Instal·lacions d'assecatge amb llit fluid, forn rotatori i d'altres, quan la potència de la instal·lació sigui fins a 1.000 tèrmies per hora.
12.5 Argentament de miralls.
12.6 Instal·lacions de rentatge amb dissolvents clorats que utilitzen fins a 1 t/any d'aquests dissolvents.
12.10 Dipòsit i emmagatzematge de productes perillosos (productes químics, productes petroliers, gasos combustibles i altres productes perillosos) amb una capacitat fins a 50 m3.

106 Versió 5 23.07.07

12.13 Operacions de mòlta i envasament de productes pulverulents
12.15 Envasament d'aerosols, no inclusos en l’apartat 12.15 (fitosanitaris)
12.18.b Tallers de reparació mecànics, exclosos els de reparació de vehicles automòbils, llevat dels que disposen d'instal·lacions de pintura i tractaments de superfícies.
12.19 b. Manteniment i reparació de vehícles de motor i material de transport i que no fan operacions de pintura, amb una superficie fins a 500 m2 .
12.23 Laboratoris d'anàlisi i de recerca, amb una superfície fins a 75 m2 (excloent-ne despatxos, magatzems i altres àrees auxiliars).
12.25 Hospitals, clíniques i altres establiments sanitaris amb un nombre fins a 100 llits per a l’hospitalització o ingrés de pacients.
12.26 Centres d'assistència primària i hospitals de dia, amb una superfície fins a 750 m2.
12.27 Centres geriàtrics.
12.29 Serveis funeraris.
12.28 Centres de diagnosi per la imatge.
12.30 Cementiris.
12.33 Centres i establiments que allotgen, comercialitzen, tracten i reprodueixen animals
12.34 Centres de cria i subministrament, i centres usuaris d'animals d'experimentació.
12.32 Centres veterinaris.
12.36 Establiments hotelers en tots els seus grups, modalitats categories i especialitats amb un nombre d’habitacions fins a 400.
12.38 Cases de colònies, granges escola, aules de natura i albergs de joventut.
12.40 Bugaderies no industrials.
12.41 Instal·lacions de neteja en sec en establiment comercial, amb una superfície fins a 500 m2.
12.43 Fabricació de fibra òptica.

107 Versió 5 23.07.07

12.44.b Instal·lacions de radiocomunicació emplaçades en demarcació no urbana. Instal·lacions de radiocomunicació incloses en l'epígraf 12 de l'annex II.2 quan així ho acordi l'ajuntament en el terme municipal del qual s'emplacin, sempre que en les instal·lacions la PIRE (potència isotròpica radiada equivalent) sigui inferior a 100 W.
12.45. Campaments juvenils.
12.46 Activitats de garatge i aparcament de vehicles amb una superfície superior a 100 m2.
12.48 Centres docents.
12.49 Establiments comercials de superfície total superior a 400 m2.
12.55 Projectes d’activitats i/o instal·lacions inclosos en aquest annex III i que afectin directament espais naturals d’elevada sensibilitat ambiental com ara, els espais del Pla d’espais d’interès natural aprovat pel decret 328/1992 (PEIN), Espais naturals de Protecció Especial declarats d’acord amb la Llei 12/1985, Zones Humides i les àrees designades en aplicació de les directives 79/409/CEE i 92/43/CEE (Xarxa Natura) i que s’hauran de sotmetre prèviament a la sol·licitud de la llicència a la prèvia decisió per part de l’òrgan ambiental competent de la Generalitat de la necessitat o no de sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental.
12.56. Establiments de turisme rural en tots els seus grups i modalitats
12.57 Establiments d’apartaments turístics.
Annex IV
Criteris de selecció del procediment d’avaluació d’impacte ambiental d’activitats de l’annex II.
1. Característiques dels projectes
Les característiques dels projectes s’han de considerar, en particular, des del punt de vista de:
a) La mida del projecte
b) L’acumulació amb altres projectes
c) La utilització de recursos naturals
d) La generació de residus
e) Contaminació i altres inconvenients
f) El risc d’accidents, tenint en compte en particular les substàncies i les tecnologies utilitzades.

108 Versió 5 23.07.07
2. Ubicació dels projectes
La sensibilitat mediambiental de les àrees geogràfiques que puguin estar afectades pels projectes s’haurà de tenir en compte, en particular:
a) L’ús existent del sòl
b) La relativa abundància, qualitat i capacitat regenerativa dels recursos naturals de l’àrea.
c) La capacitat de càrrega del medi natural, amb especial atenció a les àrees següents:
1a. Zones humides
2a. Zones costeres
3a. Àrees de muntanya i de bosc
4a. Reserves naturals i parcs
5a. Àrees classificades o protegides per la legislació de l’Estat o de les Comunitats Autònomes; àrees d’especial protecció designades en aplicació de les Directives 79/409/CEE i 92/43/CEE.
6a. Àrees en què s’han ultrapassat els objectius de qualitat mediambiental establerts en la legislació comunitària.
7a. Àrees de densitat demogràfica
8a. Paisatges amb significació històrica, cultural i/o arqueològica.
3. Característiques del potencial impacte
Els potencials efectes significatius dels projectes s’han de considerar en relació amb els criteris establerts als anteriors punts 1 i 2, i tenint en compte en particular:
a) L’extensió de l’impacte (àrea geogràfica i mida de la població afectada).
b) El caràcter transfronterer de l’impacte.
c) La magnitud i complexitat de l’impacte.
d) La probabilitat de l’impacte.
e) La duració, freqüència i reversibilitat de l’impacte.
Annex V
Règim d’intevenció administrativa de les activitats de risc d’incendi determinat en la disposició transitòria primera

Tipus AV
Tipus AH
Tipus B
Tipus C
Tipus D
Tipus E
Risc Baix1, 2
> 500 m2
> 1500 m2
>1500 m2
En cap cas
En cap cas
En cap cas
Risc Mig1, 2
No admès
Sempre
Sempre
> 5000 m2
En cap
En cap

109 Versió 5 23.07.07

1 Nivell de risc intrínsec (baix, mig o alt) conforme les definicions establertes en el Reglament de seguretat contra incendis en establiments industrials, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre.
2 Les superfícies indicades corresponen a superfícies construïdes.
CARACTERÍSTIQUES EN RELACIÓ A L’ENTORN
Tipus AV: l’establiment industrial ocupa parcialment un edifici de disposició vertical que té, a més, altres establiments, siguin o no d’us industrial, que ocupen plantes superiors i/o inferiors.
Tipus AH: l’establiment industrial ocupa parcialment un edifici de disposició horitzontal que té, a més, altres establiments, siguin o no d’us industrial .
Tipus B: l’establiment industrial ocupa totalment un edifici que està adossat a un altre o uns altres edificis, o a una distancia igual o inferior a tres metres d’un altre o uns altres edificis, d’un altre establiment, ja siguin aquests d’ús industrial o bé d’altres usos.

s/D241/94
cas
cas
Risc Alt1, 2
No admès s/RSCIEI
No admès s/RSCIEI
Sempre
>2500 m2
En cap cas
En cap cas

110 Versió 5 23.07.07

Tipus C: l’establiment industrial ocupa totalment un edifici, o diversos, si s’escau, que és a una distancia superior a tres metres de l’edifici més pròxim d’altres establiments. Aquesta distancia ha d’estar lliure de mercaderies combustibles o elements intermedis susceptibles de propagar l’incendi.
Tipus D: l’establiment industrial ocupa un espai obert, que pot estar totalment cobert, alguna de les façanes del qual manca totalment de tancament lateral.
Tipus E: l’establiment industrial ocupa un espai obert, que pot estar parcialment cobert (fins a un 50 per cent de la seva superfície), alguna de les façanes del qual en la part coberta manca totalment de tancament lateral.

111